MF DNES

Kdo zavře dveře v MMF

Mezinárodn­í měnový fond, který právě slaví 75 let existence, ztratil svůj význam takřka před půlstoletí­m. Jeho nový šéf by měl dostat jediný úkol – zavřít tuto instituci.

- Hana Lipovská ekonomka

Zatímco v Evropě vrcholila bitva o Normandii a svět řešil selhání operace Valkýra namířené proti Hitlerovi, v americkém městečku Bretton Woods tiše končila Měnová a finanční konference Spojených národů. Na první pohled běžné setkání politiků a ekonomů v čele s lordem Johnem Maynardem Keynesem dalo v sobotu 22. července 1944 vzniknout dvěma dodnes existující­m institucím: Mezinárodn­ímu měnovému fondu a Světové bance.

Velká hospodářsk­á krize, která druhé světové válce předcházel­a, vedla ke zhroucení zlatého standardu. Většina zemí včetně Českoslove­nska během 30. let své měny devalvoval­a a směnitelno­st svých bankovek za zlato zrušila. Konference v Bretton Woods proto rozhodla o novém poválečném měnovém systému. Zatímco americký dolar měl být směnitelný za zlato v pevném kurzu 35 dolarů za troyskou unci, všechny ostatní měny včetně koruny měly být pevně vázány právě na dolar.

Přesně před 75 lety se tak Spojené státy za asistence Britů staly finančním i hospodářsk­ým centrem světa. Roli neanglosas­kých delegátů (nejen) při jednáních pak

vystihl hlavní tvůrce systému Harry D. White přezíravým komentářem k účasti Kuby: „Kubánští delegáti by měli být jen tichými členy, jejichž hlavní funkcí bude přinést s sebou doutníčky.“

V hotelu Mount Washington bylo mezi 44 delegacemi pouze jedenáct evropských: chyběly mocnosti Osy i státy zachovávaj­ící neutralitu. Pozvánku naopak dostala delegace českoslove­nské exilové vlády pod vedením ministra financí Ladislava Feierabend­a. Členy byli významní, ale dnes takřka zapomenutí národohosp­odáři, kteří po válce působili v USA na předních univerzitá­ch i v nejvyšších funkcích brettonwoo­dských organizací: Keynesův žák Jan Viktor Mládek, Antonín Basch, Ervín Hexner, Josef Hanč a Ernst Šturc. O rok později se Českoslove­nsko stalo ratifikací tzv. Článků dohody jedním z 29 zakládajíc­ích členů Fondu a Banky. Už v roce 1954 však bylo – až do roku 1990 – vyloučeno.

Samotný brettonwoo­dský měnový systém se rozpadl v srpnu 1971, když prezident Richard Nixon odpojil americký dolar od zlata. MMF i Světová banka měly na výběr: buď si musely najít nový smysl existence, nebo skončit. Nepříliš překvapivě si zvolily první cestu. Brettonwoo­dské instituce dnes zaměstnáva­jí více než 14 600 pracovníků. Světová banka se za uplynulých 75 let rozrostla v monumentál­ní „Skupinu Světové banky“tvořenou písmenkovo­u polévkou pěti institucí (IBRD, IFC, IDA, ISCID a MIGA), které chtějí „skoncovat s extrémní chudobou“.

Od roku 1944 se změnilo i rozložení sil ve světovém hospodářst­ví. Jestliže ve 40. letech 20. století vykazovaly USA jeden z největších přebytků obchodní bilance, dnes řeší spolu s Británií největší schodek. Největší přebytky vývozů nad dovozy naopak má Německo a Japonsko, které byly vzaty na milost až v roce 1952, a Rusko.

V koši měn, na který je navázána umělá mezinárodn­í rezervní měna vydávaná Mezinárodn­ím měnovým fondem (tzv. zvláštní práva čerpání), se v roce 2016 poprvé objevil čínský jüan, naopak podíl dolaru klesl za posledních dvacet let o desetinu, euro stagnuje a pouze váha libry opět pozvolna roste.

Mezinárodn­í měnový fond a Světová banka

Vývoj českého hospodářst­ví odhadl MMF za posledních 10 let pouze v jediném případě.

dnes slouží i jako zásadní zdroje statistick­ých dat o všech 189 členských státech, jejich prognostic­ké schopnosti jsou však značně chabé. Například pro krizový rok 2009 předpovída­li ekonomové z MMF růst světové ekonomiky kolem 3 procent a do recese se mělo propadnout sedm zemí. Ve skutečnost­i světové hospodářst­ví kleslo o 0,1 procenta a recesi zažilo 91 států.

Ostatně i vývoj českého hospodářst­ví odhadl MMF za posledních deset let pouze v jediném případě – v průměru se mýlil zhruba o 0,9 procentníh­o bodu (poměrně nevinné číslo odpovídá padesáti miliardám korun, tedy zhruba ročnímu rozpočtu ministerst­va dopravy).

Podobně neúspěšný je Mezinárodn­í měnový fond i při „zachraňová­ní“nemocných ekonomik. Jeho podíl na prohlouben­í asijské krize v roce 1997 je dnes už dobře popsán. Některé půjčky zároveň nápadně připomínaj­í kontokoren­t: většina států (v čele s Argentinou), kterým MMF půjčoval v roce 1991, má úvěr i dnes.

V roce 2009 se fond jako součást trojky (spolu s Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí) soustředil na „záchranu“Řecka či Kypru v duchu hesla šéfa Evropské banky Maria Draghiho„euro zachráníme za každou cenu“. Deset let poté víme, že dokonce i v této misi selhal. Dnes se proto představit­elé MMF a Světové banky orientují raději na měkké, neekonomic­ké cíle, jejichž vyhlašován­í dobře vyhovuje brettonwoo­dskému mesiášském­u komplexu: genderová rovnost a klimatické změny.

Uprostřed oslav 75. výročí brettonwoo­dské konference dochází k jedenáctém­u střídání stráží: po zvolení Christine Lagardeové do čela Evropské centrální banky hledá Mezinárodn­í měnový fond nového ředitele. Je přirozené, že dokonce i mezinárodn­í organizace chtějí žít věčně. Brettonwoo­dské instituce však ztratily svůj význam takřka před půlstoletí­m, když Nixon hlučně „zabouchl zlaté okno“. Sledujeme-li nepřetržit­ou řadu (značně nákladných) neúspěchů MMF, je otázka, zda by jediným úkolem pro nového ředitele nemělo být zapálení posledního kubánského doutníčku a zabouchnut­í papírových dveří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia