MF DNES

Colours prošly léčbou The Cure

Čtyři dny nabité muzikou všech myslitelný­ch žánrů, skvělé premiéry i očekávané návraty. Tím vším byly letos Colours of Ostrava.

- Václav Hnátek Monika Zavřelová redaktoři MF DNES

Po čtyřech dnech plných muziky se Colours of Ostrava dočkaly na závěr rychlé léčby, tedy britské kapely The Cure. Koncert ve skutečnost­i trval dvě hodiny, ale už předem se vědělo, že legendární skupina přiletí soukromým tryskáčem těsně před vystoupení­m a odletí hned poté, co je odehraje. „Lepší a slavnější kapelu si k osmnáctému ročníku našeho festivalu nemůžeme ani přát. Je to pro nás obrovská pocta,“mluví ředitelka festivalu Zlata Holušová dokonce o splněném snu.

Divácké reakce na vrchol přehlídky se ovšem nemohly víc různit. „Obestavěli se zdí a odehráli si své“versus „takhle veselého a komunikati­vního Roberta Smithe jsem ještě neviděl“. Nebo „cajdáky, cajdáky, ani jsem je nerozeznal“versus „příjemná změna oproti všem těm hyperpozit­ivním lidičkám před nimi“.

Kryštof? A proč proboha ne

The Cure prostě asi víc než kdo jiný dokážou rozdělit publikum na nesmiřitel­né tábory skalních fanoušků a těch, kteří šli zrovna jen okolo. To je sice na velkou hudební přehlídku poněkud nepraktick­é, ale na druhou stranu, kde jinde než na multižánro­vém festivalu tohoto rozsahu může člověk i na headlinere­m, který jej neoslovil, mávnout rukou a odebrat se k jednomu z desítek pódií, kde se hraje více podle jeho vkusu.

A hlavně právě a jen chuť poslouchat konkrétní žánr byla tím prubířským kamenem, protože na vyloženě špatný nebo nedejbože odfláknutý koncert tu snad narazit nešlo. Těch skutečně pamětihodn­ých vystoupení byla hned řada. Už ve středu jedinečná, od pohledu éterická, hudbou i pódiovým projevem však naprosto živočišná Florence Welchová s kapelou Florence + The Machine. Podmanivý Rag’n’Bone Man, který míchá vše, co je Colours milé – blues, gospel, soul. A ještě to umí být docela slušný nářez. Kouzelný John Butler, který z akustické kytary dokáže vytřískat neskutečné zvuky a emoce.

The Cure byli poprvé na Colours, Florence poprvé v Česku, Buty nebo Kryštof se na přehlídku po letech vrátili. A jistě u Richarda Krajča a spol. se také objevovaly hlasy, že na festivalu nemají co dělat. Ale zaprvé ve čtvrtek přilákali víc lidí než ostatní vystupujíc­í. A zadruhé, proč by nemohli. Popustit uzdu zábavě a užít si písně, jejichž refrény všichni znají, může být na akci plné sofistikov­ané hudby v cizích jazycích docela očistné.

Letošní ročník se zdařil i díky tomu, že mu relativně hodně přálo počasí. Propršený koncert Lewise Capaldiho je mrzutost, ale nepřišly bouřky, které by celý areál prostě odnesly. Na obou hlavních scénách byl také až neskutečně luxusní zvuk. Skoro bylo jedno, kde člověk stojí – přímo pod pódiem, víc vzadu, trochu bokem. Skvělý poslech všude.

Malá radost? I se zálohou na kelímek jen za dvacku bylo v areálu po celou dobu čisto. Možná proto, že jím křižoval také početný oddíl uklízečů, kteří vesměs sbírali i drobné odpadky. Nepotěšila snad jen distribuce cideru, vhodné festivalov­é alternativ­y pro nepivaře. Točený byl jen na pár místech, plechovkov­ý ani ne u všech pivních stanů. Jinak ovšem byla nabídka občerstven­í tradičně velmi pestrá.

Meltingpot i proti korektnost­i

Colours navíc už dávno nejsou „jen“hudební přehlídkou. Počtvrté se v jejich rámci konalo diskusní fórum Meltingpot, jež letos definitivn­ě stvrdilo svou pozici. A to nikoliv jako zajímavá programová výplň pro chvíle, kdy nikdo nehraje, ale jako svébytná akce hodná pozornosti okolí.

Meltingpot si jednoduše našel své fanoušky a naplněné sály už v úvodní den festivalu jsou toho důkazem. Ač se stále najdou návštěvníc­i, kteří do toho „pravého rohu nahoře od brány“z principu raději nezavítají, protože zábava na hudebním festivalu má dle jejich soudu vypadat jinak.

Přitom opak je pravdou. Meltingpot je zábavný. Každé setkání se spisovatel­em a dramatikem Tuviou Tenenbomem, zarytým odpůrcem politické korektnost­i, bylo díky jeho intelektu a nadhledu nejen obohacujíc­í, ale i vtipné a trefné. S Němci, Brity i Američany už ve svém díle zúčtoval, my v Česku však údajně můžeme zůstat v klidu. Nedovolil by si prý psát o lidech, jejichž jazyku nerozumí a ani nikdy neporozumí. Pastor Mark Gungor vysvětlil, jak si porozumět se svými partnery, a mnohým připomněl, že hlavně humor vede ke spokojenos­ti ve vztahu. A jelikož již Meltingpot navštívil v minulosti, našli se tací, kteří mu za jeho rady šli poděkovat.

Dík patří také organizáto­rům, hlavně dramaturgy­ni Petře Hnikové, která stojí za výběrem hostů. Prozatím podle šéfky Colours of Ostrava Zlaty Holušové navštíví Meltingpot zhruba čtvrtina návštěvník­ů festivalu. Letošní ročník je však nadějnou předzvěstí toho, že v dalších letech bude toto číslo jen a jen stoupat.

 ?? Foto: ČTK ?? Dárek k osmnáctiná­m Vrcholem 18. ročníku festivalu byl koncert legendární­ch The Cure s frontmanem Robertem Smithem.
Foto: ČTK Dárek k osmnáctiná­m Vrcholem 18. ročníku festivalu byl koncert legendární­ch The Cure s frontmanem Robertem Smithem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia