MF DNES

Trest za graffiti na Karlově mostě neplatí

- — Roman Šafhauser s využitím ČTK

Dva němečtí turisté, kteří byli před dvěma týdny odsouzeni za posprejová­ní Karlova mostu, se vrátí před soud. Ačkoli se bezprostře­dně po zkráceném řízení zdálo, že trest přijali, podali prostředni­ctvím advokáta odpor proti verdiktu. V září se proto uskuteční hlavní líčení.

Původním trestem, uděleným 18. července, byla roční podmínka, vyhoštění z Česka, peněžitý trest sto tisíc korun a 40 tisíc korun jako náhrada škody.

Soud bude řešit také „záhadné“vyčištění posprejova­ného pilíře Karlova mostu, ke kterému se zatím nikdo nehlásí. Nápis zmizel v noci na neděli. (rsr)

PRAHA Dva němečtí turisté, kteří byli před dvěma týdny odsouzeni za posprejová­ní Karlova mostu, se před soud nakonec ještě vrátí.

Ačkoli se po zkráceném řízení zdálo, že trest přijali, nakonec podali skrz advokáta odpor proti verdiktu. V září tak bude hlavní líčení.

„Došlo k poměrně zásadnímu obratu,“uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářov­á. Cizinci si podle ní zvolili obhájce, který se ale neúčastnil nedávného zasedání, na kterém soudkyně Pavla Hájková rozhodla o potrestání. V den jednání advokát zaslal plnou moc k jejich zastupován­í. A pak podal odpor proti roční udělené podmínce, vyhoštění a peněžitému trestu 100 tisíc korun, a navíc proti uhrazení 40 tisíc za škody.

Advokát si stěžoval přesto, že rozhodnutí soudu z 18. července bylo pravomocné a souhlasil s ním i státní zástupce.

Argumentem pro podání odporu bylo, že cizinci nemuseli být schopni u soudu posoudit všechny následky, přestože měli během líčení k dispozici tlumočníka.

Umytí mostu? Neodborný zásah

Památkáři se včera dopoledne zároveň sešli pod mostním obloukem, aby posoudili jeho stav. O víkendu v noci totiž neznámý člověk graffiti setřel. Místo bude muset ale stejně dočistit restauráto­r.

„K očištění došlo nějakým proudem. Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat. Kdyby to byla chemikálie, byla by to jistě těkavá látka, která nemusí být cítit,“řekl restauráto­r Jan Mjartan, který měl odstranění graffiti na starosti.

K čištění se zatím nikdo nepřihlási­l a místo nesledují ani žádné kamery.

K očištění došlo nějakým proudem. Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia