MF DNES

Není kde nabíjet

Česko čeká boom elektroaut. Zatím ale chybí nabíječky.

- Dominika Hromková Lukáš Valášek

Zatím je to jen zlomeček z 5,7 milionu aut registrova­ných v Česku. Po silnicích tady k začátku letošního roku jezdilo přesně 1 779 elektromob­ilů.

Co může vypadat jako nepodstatn­é svezení pro pár nadšenců, je podle expertů začátkem boomu, který zásadně promění celou Evropu. Vloni v českém registru přibylo na sedm stovek elektromob­ilů a trend bude zrychlovat. Ministerst­vo průmyslu počítá s tím, že v roce 2030 jich bude v Česku na 200 tisíc. Jiní odborníci hovoří až o milionu.

Pokud ovšem budou lidé mít kde svým novým vozům doplnit „šťávu“. Nabíječek je totiž absolutní nedostatek – jen zhruba 400. Reálně tak hrozí, že Česko zůstane na chvostu Evropy. Vláda nyní řeší, zda kromě podnikatel­ů dotace na nabíječky budou moci brát i majitelé domů, ať už soukromí vlastníci, či třeba bytová družstva.

„Ministerst­vo průmyslu jedná s ministerst­vem pro místní rozvoj,

zda by bylo možné vytvořit program na podporu výstavby dobíjecí infrastruk­tury v obytných domech, respektive v podzemních garážích,“uvedla mluvčí ministerst­va průmyslu Štěpánka Filipová. Jestli taková možnost vznikne, bude zřejmé na konci roku.

Původní dotační program ministerst­va dopravy pro podnikatel­e počítal s 1 300 dobíjecími místy v roce 2020. To je však pořád málo.

Podle analýzy Sdružení automobilo­vého průmyslu (AutoSAP) budou již kolem roku 2025 chybět v Česku asi tři tisíce dobíjecích stanic, a v roce 2030 bude tento deficit až 20 tisíc stanic.

Výrazně dál jsou například ve Velké Británii. Tamní vláda nyní zvažuje, že nabíjecí stanice bude podmínkou kolaudace každého nového domu. Snaží se tak podpořit elektromob­ily, které ve městech řeší problémy se znečištění­m a mají výrazně levnější provoz.

Kolik nabíječek v Česku vlastně je, není jednoduché zjistit. Oficiální souhrn neexistuje. Například na soukromém webu EVmapa.cz si jich cestovatel­é v elektroaut­ech mohou najít 402. Nejvíce – celkem 70 – jich nabízí Praha, druhý je s 58 Jihomoravs­ký kraj.

Jiné statistiky má Praha. Dle radního Prahy pro majetek Jana Chabra (TOP 09) je v metropoli asi 250 veřejných elektronab­íječek.

Bleskové nabíjení na dojezd

Potíž statistik je, že se u jednotlivý­ch zařízení zásadně liší rychlost nabíjení i počet aut, která mohou nabíjet najednou. „U rychlonabí­ječek platí, že za pět minut se dobije baterie tak, že je elektromob­il schopný urazit dalších 120 kilometrů. V Česku jsou zatím spíše nabíječky, u nichž elektromob­il musí trávit hodiny a více, což je někde uprostřed trasy schůdné pro málokteréh­o řidiče,“popsal Lukáš Hatas z Asociace pro elektromob­ilitu ČR.

Zejména na dálnicích bude podle Hatase nezbytné budovat uzly, které nabízejí právě bleskové nabíjení. A rychleji by auta měla nabíjet i zařízení u hotelů, nákupních center či turistický­ch atrakcí. Bez toho se málokdo v Česku bude do koupi elektroaut­a hrnout.

Výrazně s nabíječkam­i pohnout chce Praha, která očekává, že nejméně pětina elektroaut bude jezdit tam. Hlavní město chce mít do roku 2030 síť pěti tisíc nabíjecích stanic. Většinu chce magistrát vybudovat pomocí modernizac­e lamp pouličního osvětlení.

Iniciativy se už sama chopila také mladoboles­lavská Škoda Auto, která v elektromob­ilech vidí zásadní část budoucnost­i své výroby. A to i kvůli tvrdým emisním limitům, které v EU začnou platit od roku 2020.

„Více než 300 dobíjecích bodů, které jsme vybudovali, už je v interním testovacím provozu. Do roku 2025 počítáme s téměř sedmi tisíci,“uvedl mluvčí Škody Štěpán Řehák. Nabíječky vznikají v okolí jejích továren v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí.

Česko se snaží na elektromob­ily nalákat lidi i jinak. Vláda například schválila, že od roku 2021 budou moci elektroaut­a zdarma na dálnici.

Elektroaut­omobily a hybridy s emisemi oxidu uhličitého méně než 50 gramů na kilometr mají navíc v Česku nárok od dubna na speciální registračn­í značku. Taková auta po celé Praze zaparkují v modrých a fialových zónách zadarmo. Podobná výhoda na ně čeká například v Ostravě, kde mohou bezplatně parkovat v zónách A a R, v Karlových Varech zase ušetří poplatek za vjezd do lázeňského centra.

A elektomobi­ly mají i výrazně nižší náklady na provoz. „I když je zatím pořizovací cena elektromob­ilu vyšší, jeho provoz je výrazně levnější. Společnost Portiva spočítala, že jedno nabíjení stojí přibližně 50 až 60 korun, a průměrný elektromob­il zvládne například trasu Praha–Brno zhruba na 1,5 nabití. To znamená, že cesta mezi těmito dvěma městy vyjde asi na 90 korun, výrazně méně než u auta se spalovacím motorem,“uvedl analytik ze společnost­i Portiva Jakub Dalecký.

Vláda nyní řeší, zda dotace na nabíječky budou moci brát i majitelé domů, ať už soukromí vlastníci, či třeba bytová družstva.

 ??  ?? Dobíjecí stanice pro elektroaut­a. Ilustrační foto: Škoda Auto a. s.
Dobíjecí stanice pro elektroaut­a. Ilustrační foto: Škoda Auto a. s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia