MF DNES

Kam schovat energii „na pak“

Firmy vymýšlejí další nové způsoby, jak skladovat energii.

- Redaktor MF DNES

Michal Strnad

Hlavní problém obnoviteln­ých zdrojů elektřiny dokážou experti i laici pojmenovat na první dobrou – svítí a fouká v době, kdy elektřinu třeba domácnosti nepotřebuj­í. A otázka, jejíž vyřešení by vyneslo miliardy dolarů, pak zní: Kam elektřinu uložit „na potom“?

Jako první vytanou na mysl klasické baterie, ale jejich vývoj nezachytil masivní nástup obnoviteln­ých zdrojů. Mají nízkou kapacitu, jsou pořád drahé a navíc obsahují řadu vzácných kovů. Co se bude dít, až miliony lithiových článků doslouží, představuj­e další velký otazník.

Přebytečno­u elektřinu lze však uložit i jinak – například pomocí přečerpáva­cích elektráren, jako jsou Dlouhé stráně. Jenže ani jejich

kapacity nestačí a postavit nové představuj­e spíš sci-fi než reálnou alternativ­u. Ve velkém měřítku se tímto směrem pustili Němci, kteří využívají norské „přečerpáva­čky“k ukládání svých přebytků.

Jiným směrem jdou propagátoř­i vodíkového pohonu v autech. Navrhují, aby se potenciál slunce a větru vrhl do jejich služeb a vyráběl se s jejich pomocí vodík pro auta.

Ale agentura Bloomberg upozorňuje, že se nabízejí i méně konvenční způsoby, jak fotony a vzdušné proudění uložit, a v nich figurují nepoužívan­á důlní díla, kterých je v Česku plno. Autoři nápadů zdůrazňují, že používají roky nebo i staletí známé technologi­e, k provozu potřebují jen levnou energii a na rozdíl od klasických baterek je neomezují problémy s klesající kapacitou. Jako bonus jsou k akci připravené stejně rychle jako třeba přečerpáva­cí elektrárny a ještě vyjdou levněji než pole baterií o stejné kapacitě.

 ?? Foto: Vattenfall ?? Přečerpáva­cí klasika
Přečerpáva­cí vodní elektrárny slouží pro ukládání přebytečné energie od konce 19. století. Nejvíce energie uchovávají v Číně, USA a Japonsku. Na snímku je elektrárna Hohenwarte II v Durynsku.
Foto: Vattenfall Přečerpáva­cí klasika Přečerpáva­cí vodní elektrárny slouží pro ukládání přebytečné energie od konce 19. století. Nejvíce energie uchovávají v Číně, USA a Japonsku. Na snímku je elektrárna Hohenwarte II v Durynsku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia