MF DNES

Užší sedačky. Pro lidi je v letadlech čím dál méně místa

- — Ondřej Svoboda s využitím agentur

PRAHA Nízkonákla­dové aerolinky se snaží ušetřit, kde to jde. Prostor pro nohy třeba průběžně ubývá již přes deset let – v nejnaplněn­ějších letadlech je dnes v průměru o osm centimetrů méně místa než před deseti lety. Cestující se přitom budou čím dál více tlačit i v blízké budoucnost­i.

Mistry jsou v tomto oboru asijští nízkonákla­doví dopravci. Naposledy to ukázaly aerolinky Cebu Air. Podle Airbusu se do letounů A330neo vejde maximálně 440 sedaček. Tuto hodnotu považuje za jakousi hranici toho, kdy je let ještě pro cestující pohodlný.

Jenže Cebu bude mít ve svých nových A330neo 460 sedadel. Jak se to dopravci povedlo? Jednoduše. Posunul toalety, upravil kuchyňku a zmenšil prostor pro každého pasažéra. Díky tomu bude provoz letadla aerolinkám vynášet víc peněz.

Ani Evropané se ale nemohou roztahovat. Na malý prostor pro nohy si například u aerolinek Ryanair lidé stěžují již několik let. „V příštím desetiletí to bude ještě horší,“řekl agentuře Bloomberg Mathieu De Marchi, konzultant poradenské společnost­i Landrum & Brown z thajského Bangkoku.

Hraje se i o bezpečnost

Na začátku tisíciletí byl podle agentury Bloomberg v ekonomické třídě běžný prostor pro pasažéra přibližně 84 centimetrů, dnes vychází v průměru zhruba na 76 centimetrů. Sedadla se navíc zúžila, a to o necelé čtyři centimetry.

Množství sedaček a jejich velikost přitom neovlivňuj­e jen pohodlí cestujícíc­h. „Velké množství lidí v letadle má dopad i na evakuační dobu. Pro tu je daný časový limit,“uvedl pro iDNES.cz letos dubnu mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

„Nelze posadit dvakrát tolik lidí do letadla, ze kterého by se případně nedostali ven,“dodal. Sedačky se proto nedají zmenšovat donekonečn­a. „Splňovat podmínky musí nejen sedačka, ale i celé letadlo,“dodal Hezký.

Mluvčí tehdy komentoval nový výrobek italské firmy Avio Interiors, prototyp sedaček Skyrider 3.0. Ty jsou konstruová­ny tak, aby mezi nimi mohl být rozestup jen 58 centimetrů – pasažéři tak let v podstatě stráví „na stojáka“. Tato sedadla mají být určena pouze na krátké lety, podle šéfa firmy v nich cestující bez problému vydrží až tři hodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia