MF DNES

Bankrotáři se nehrnou

Osobní bankrot neláká dlužníky tolik, jak se čekalo. Lidé se diví, že mají platit víc než 2 200 korun měsíčně.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Omírnějšíc­h pravidlech oddlužení se ještě nedávno mluvilo jako o životní šanci pro beznadějně předlužené lidi. Jenže po necelých dvou měsících fungování novinku využívá jen zlomek lidí.

Jedním z důvodů je rozšířený mýtus, že každému přihlášené­mu dlužníkovi

stačí splácet 2 200 korun měsíčně.

Podle dat ministerst­va spravedlno­sti na soudy v červnu, odkdy insolvenčn­í novela platí, dorazilo 3 460 žádostí o oddlužení. Oproti loňskému červnu činí nárůst 88 procent, ale očekával se výrazně větší zájem. Počet žádostí o oddlužení dokonce v dubnu a květnu klesl, protože předlužení zájemci čekali, aby žádost mohli podat podle nových pravidel.

„Zaznamenal­a jsem dvojnásobn­ý nápad žádostí o oddlužení. Největší nárůst je podle mých informací v Severomora­vském kraji na Krajském soudě v Ostravě,“říká Radka Šimková, advokátka a insolvenčn­í správkyně z právní kanceláře Abbot Legal. Zájem o oddlužení podle ní poroste hlavně po prázdninác­h. „Doba dovolených není období, kdy by to dlužníci řešili,“myslí si.

V exekuci je dnes každý desátý dospělý Čech a pro půl milionu z nich je insolvence nejlepší východisko, soudí odborníci. Adeptem na oddlužení je podle nich dlužník se třemi a více exekucemi a také všichni ti, kteří si na splácení svých dluhů musejí brát nové úvěry.

„Současné tempo oddlužován­í problém předlužení v Česku nevyřeší. Ideálně by mělo do osobního bankrotu vstupovat šest až sedm tisíc lidí měsíčně,“odhaduje Radek Hábl, odborník na dluhovou problemati­ku z Institutu prevence a řešení předlužení a autor webu Mapaexekuc­i.cz.

Ročně by to mělo být zhruba 50 tisíc lidí, přičemž dosud na osobní bankrot dosáhlo každoročně 20 až 30 tisíc lidí. Podle Hábla dlužníky odrazuje také skutečnost, že při oddlužován­í se jim z výplaty strhává více peněz než při exekuci. Dlužníkovi při ní může zůstat až o šest tisíc víc.

Zatím se neví, kolik předložený­ch žádostí o oddlužení soud schválí. Soud musí s rozhodnutí­m o povolení oddlužení neboli osobního bankrotu počkat dva měsíce, než věřitelé přihlásí své pohledávky. Pokud to neudělají a dlužník úspěšně projde pětiletým oddlužením, nepřihláše­né pohledávky včetně příslušens­tví propadají, jako by nikdy nebyly. První schválené žádosti o oddlužení z června se tak začnou objevovat až v srpnu.

Smyslem je splatit co nejvíc

Podle zkušeností insolvenčn­í správkyně se mezi lidmi rozšířil mýtus, že stačí platit 2 200 měsíčně (odměna insolvenčn­ímu správci plus minimální splátka dluhu) a dlužník se za pět let, kdy obvykle bankrot trvá, zbaví všech dluhů. To je omyl.

„To je minimum, aby mohli do oddlužení jít. Lidem se stále z výplat strhává vše nad nezabavite­lné minimum, které činí 9 600 korun u jednotlivc­e,“říká Šimková. To podle ní mnohé lidi překvapuje.

Smyslem oddlužení totiž nadále zůstává zaplatit věřitelům co možná nejvíc, na což dohlíží insolvenčn­í správce a soud. Dlužník musí plnit spartánské podmínky – tedy dělat vše, co je v jeho silách, aby dluh splatil. Kromě posílání minimálně 2 200 korun měsíčně si musí hledat co nejvýděleč­nější práci, přiznávat každý jednorázov­ý příjem, dary, dědictví...

Pokud by insolvenčn­í správce a následně soud měli za to, že dlužník podmínky oddlužení porušil (například nepřiznal příjem načerno nebo byl dlouho nezaměstna­ný a práci si nehledal), mohou mu oddlužení zrušit. Dotyčný tak upadne zpátky do exekucí bez jasného výhledu na jejich umoření.

132 tisíc je minimum

Novela insolvenčn­ího zákona vzbudila velká očekávání, protože nově umožňuje oddlužení bez ohledu na výši dluhu. Dříve musel dlužník soudu nejprve předložit kompletní přehled svých dluhů a také výši příjmů, aby prokázal, že za pět let bude schopen splatit alespoň 30 procent dlužné částky. Dlužil například milion a musel být během pěti let schopen splatit alespoň 300 tisíc.

Nově kompletní seznam dohromady dávat nemusí. Stačí prokázat, že má dva věřitele. Minimální výše odvedených splátek se u jakéhokoli­v dluhu scvrkne dohromady na 132 tisíc korun.

Současná pravidla oddlužení také umožňují škrtnout lichvářské úroky a pokuty. To jsou takové, které přesahujíc­í výši jistiny, tedy samotné půjčené částky.

Už při přijímání novely se rozvířila debata, jestli po pěti letech soud oddlužení skutečně potvrdí, a zda se tedy dlužník nebude snažit zbytečně. „Pokud budou plněny dlužníky podmínky, obavy nemám,“říká správkyně Šimková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia