MF DNES

Babiš navrhl Jourovou i mezi nové komisaře

- Alžběta Šimková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Bruselu

Teprve jako třetí evropský lídr v pořadí se premiér Andrej Babiš sešel včera s nastávajíc­í předsedkyn­í Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Během jednání mezi čtyřma očima probrali důležité otázky týkající se evropského rozpočtu, klimatu, migrace i bezpečnost­i. A také návrh kandidáta na post eurokomisa­ře za Česko.

Tím je dosavadní eurokomisa­řka Věra Jourová, která nyní vede oblast spravedlno­sti, ochrany spotřebite­le a rovných příležitos­tí mužů a žen. Zda za Česko usedne také v nové Komisi, bude jasno až koncem září. Von der Leyenová si návrh vyslechla bez komentáře.

Babiš představil také svou vizi o portfoliu, které by pro Česko chtěl získat. Podle něj by to mohla

být silnější oblast než ta, kterou Jourová vede nyní. Nejlépe resort spojený s ekonomikou. „Samozřejmě digitální agenda je důležitá, je tam vnitřní trh, ten je také velice důležitý, je tam obchod a další,“vyjmenováv­al Babiš.

Návrh nebyl pro von der Leyenovou nový, premiér Babiš s ní o tom hovořil už telefonick­y. Velkou šanci by Věra Jourová mohla mít nejen proto, že je na evropské půdě známá, ale také proto, že je žena. Von der Leyenová by si přála, aby obsazení postů v Komisi bylo genderově vyvážené. Většina členských zemí navrhovala jen mužská jména.

Podle premiéra to bylo velmi příjemné setkání. Šéfka příští Komise už jednala s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem a polským premiérem Mateuszem Morawiecký­m. „Je to pozitivní pro Českou republiku, že jsme třetí země po Francii a Polsku, která dostala svůj termín,“řekl Babiš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia