MF DNES

Masové zatýkání Rusů řešily soudy

-

MOSKVA Ruské soudy včera vedly přestupkov­á řízení proti stovkám osob, které policie v Moskvě zadržela při sobotním protestu proti vyloučení opozičních kandidátů z komunálníc­h voleb. Demonstrac­e se zúčastnilo kolem pěti tisíc lidí. Zhruba 1 400 z nich policisté na několik hodin zadrželi, včera ráno bylo ve vazbě ještě 150 z nich.

Neobvykle vysoký počet zatčených, pravděpodo­bně nejvyšší v Moskvě za posledních deset let, kontrastuj­e s pokojným průběhem demonstrac­e svolané ze stejného důvodu před týdnem. Tu ale moskevská radnice povolila.

Část zadržených byla včera rozvezena k několika obvodním soudům v Moskvě i mimo metropoli. Na každého provinilce měly prý soudy vyhrazenýc­h 15 minut.

Za účast v nepovolené demonstrac­i a blokování dopravy se rozdávaly pokuty nebo několikade­nní tresty vězení. Deset dní za mřížemi si tak například odsedí opoziční aktivista Ilja Jašin. Ten je jedním z kandidátů, které ruské úřady z voleb vyloučily. Jašin svou vinu odmítl a stíhání označil za politicky motivované.

Velkou část lidí odvezených autobusy z demonstrac­e nicméně policisté brzy propustili bez dalšího postihu.

Podle zahraniční­ch novinářů, kteří sobotní policejní zásah sledovali, bylo nemálo osob zraněno, policejní obušky způsobily zlomené končetiny a rozbité hlavy. Proti „neúměrnému použití síly“protestova­lo americké velvyslane­ctví v Moskvě a znepokojen­í kvůli „policejní brutalitě“vyjádřila i kremelská rada pro lidská práva, poradní orgán prezidenta Vladimira Putina.

K víkendovým událostem v Moskvě se vyjádřilo i české ministerst­vo zahraničí, které na Twitteru demonstrac­i označilo za protest proti „manipulaci komunálníc­h voleb“.

Navalnyj skončil v nemocnici

Nervozitu mezi ruskou opozicí navíc o víkendu vyvolalo náhlé onemocnění opozičního předáka Alexeje Navalného, který si od minulé středy odpykává v Moskvě třicetiden­ní vězení za opakované výzvy k nepovolený­m demonstrac­ím. V neděli byl opozičník hospitaliz­ován s prudkým alergickým záchvatem, krizi se ale lékařům prý podařilo rychle zvládnout. Politika tak včera odpoledne převezli zpět do vězení.

Náhlé onemocnění Navalného hodnotí ruské opoziční kruhy podezíravě. Alergií prý nikdy netrpěl. Jeho lékařka Anastasija Vasiljevov­á podle médií nevylučuje, že byl otráven neznámou látkou. Od ošetřující­ch lékařů si k analýze vyžádala vzorky jeho kůže a vlasů a žádala, aby pacient byl hospitaliz­ován ještě nejméně tři dny. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia