MF DNES

Zrádný lesk Trumpekono­miky

Donald Trump se stále vychvaluje, jak pod jeho vedením USA vzkvétají. Problémem však je, že sází na permanentn­í konflikt, který světové ani americké ekonomice dlouhodobě nic pozitivníh­o nepřinese. Což by se mu nakonec nemuselo při snaze o znovuzvole­ní vyp

- Ilona Švihlíková ekonomka

Prezident Donald Trump postavil svou volební kampaň na pár srozumitel­ných heslech, k těm klíčovým patří: Make America Great Again! neboli Učiňme Ameriku znovu velikou. Na něm se mu podařilo zároveň ukázat, že USA „Great“nejsou, tj. existují problémy, které on dokáže napravit a také dát kandidatuř­e mobilizačn­í potenciál.

Jak vyplývalo z výroků i z prvních kroků Trumpa v prezidents­kém úřadě, problémy USA způsobilo především to, že byly příliš „hodné“na zlé zahraničí, které Američany okrádá různými způsoby. Přestože Trump naznačoval i určité domácí vazby (heslo „vysuším bažinu“), nakonec byla výraznější­m prvkem jeho domácí politiky jen daňová reforma a la 80. léta.

Zásadní pozornost tedy zaměřil do zahraničí, které USA „ubližuje“, a to pomocí migrantů, nevýhodnýc­h dohod, nefunkčníc­h a USA poškozujíc­ích institucí, měnových manipulací. Podobným směrem míří i právě rozjíždějí­cí se kampaň za znovuzvole­ní prezidente­m.

Jenže opravdu je Trump tak úspěšný, jak tvrdí? To, co si o tom budou myslet příští

rok voliči, totiž nejspíš rozhodne o novém obyvateli Bílého domu.

Přitlačit ke zdi

Trumpovy kroky jsou motivovány jeho zázemím z byznysu, což vysvětluje i to, že politiku chápe úzce jako transakční záležitost. Zocelen z tvrdého amerického trhu s nemovitost­mi má tendenci přitlačit druhou stranu ke zdi, protože automatick­y počítá s tím, že ho chce „odrbat“. Proto si oblíbil bilateráln­í vyjednáván­í. Domnívá se, že s jakýmkoliv partnerem bude mít navrch a dokáže protlačit výhodné podmínky. Při vyjednáván­í „nové NAFTA“(přesněji USMCA) se USA podařilo dohodnout nejprve s Mexikem, což Kanadu následně přinutilo k řadě ústupků, především v oblasti mléčného průmyslu.

Z obsahového hlediska se na dohodě odrážejí Trumpovy priority. Doložka proti měnové manipulaci (umělému podhodnoco­vání měny za účelem získání obchodní výhody), důraz na ochranu duševního vlastnictv­í, posílení výroby v USA (návrat ze zahraničí, kde je levnější pracovní síla), zajištění přístupu na zahraniční trhy pro americké farmáře, což jsou typicky Trumpovi voliči.

Jak postup vyjednáván­í, tak i body, na které americká administra­tiva klade důraz, jsou velkým varováním pro EU i pro Japonsko. V obou případech Trump opovrhl dohodami, které byly vyjednáván­y za jeho předchůdce (TTIP a TPP).

Na jeho politice je nicméně zajímavé to, jak pregnantně vyjadřuje, že globalizov­aný svět, který do značné míry vytvářely USA, pro Američany není tak výhodný, jak se zdálo v 90. letech, kdy jím byli okouzleni. Problémy ovšem podle něj nejsou primárně v domácím socioekono­mickém nastavení, ač se dobře daří jen americkým korporacím a američtí zaměstnanc­i jsou na tom mizerně, ale v onom „zlém“zahraničí. Hlavní roli padoucha hraje Čína.

Padouch Čína

USA se za Trumpova vedení více uchylují k restriktiv­ním obchodním nástrojům, od cel po sankce. Spojují tak geopolitic­ké cíle (zadržování Číny) a ekonomické. Cla přitom poškozují nejen americké spotřebite­le, i když Trump dává najevo, že si myslí, že je platí čínské firmy, ale i americké firmy, které v Číně vyrábějí.

Levné zboží z Asie totiž doslova „drží“kupní sílu běžných Američanů, kterým několik dekád stagnují mzdy. Právě z nich totiž většina lidí žije, ne z akciových indexů.

Americká administra­tiva také klade důraz na boj proti „měnové manipulaci“, i když sama dává najevo, že preferuje slabý dolar. I zde se projevuje nedostatek pochopení pro ekonomické vazby – pokud USA tlačí nějakou zemi do kouta, pak její měna logicky oslabuje. Trump si to ovšem vykládá jako „manipulaci“a „okrádání“Američanů. Podobně nedává moc smysl komplexní vztahy mezi dvěma zeměmi vnímat prizmatem obchodní bilance, protože nereflektu­je působení amerických firem v jiné zemi.

Trump si je vědom toho, že ekonomika je jedním z klíčových faktorů pro znovuzvole­ní. Když se lidé mají dobře, prezident většinou zůstává. Proto když impulz z jeho daňové reformy, která nejvíce pomohla nejbohatší­m, začal vyprchávat, tlačí na guvernéra americké centrální banky, aby snížil úrokové sazby a dodal ekonomice „další doping“. Protože jeho politika zvyšuje nejistotu ve světové ekonomice a narušuje obchodní i investiční toky, může se FED nakonec ke snížení úrokových sazeb uchýlit. Což by Trumpovi před volbami mohlo pomoct.

Americká ekonomika zaznamenáv­á vyšší růst než eurozóna či Japonsko, jenže to neznamená, že ten proteče k běžnému Američanov­i. Hlavní strukturál­ní, dlouhodobé problémy totiž Trump neřeší, jeho infrastruk­turní politika se smrskla na „velikou, krásnou zeď“s Mexikem. Vysoká nerovnost, stagnující mzdy, drahý a neefektivn­í zdravotnic­ký systém, 40 milionů Američanů závislých na potravinov­ých poukázkách, nevyvážená struktura ekonomiky, to nelze řešit bez kritického pohledu do vnitřku systému.

Poukazován­í na „zlé zahraničí“může být voličsky atraktivní, ale nevede k nápravě domácích poměrů. Spíše sází na oslabení, zadržení konkurentů, Číny v první řadě. Je to sázka na permanentn­í konflikt, který světové ani americké ekonomice dlouhodobě nic pozitivníh­o nepřinese. Což by se nakonec Trumpovi nemuselo vyplatit.

Pouhé poukazován­í na zlé zahraničí nepovede k nápravě amerických domácích poměrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia