MF DNES

Důchody potřebují evoluci, ne revoluci

- Jiří Němec právník a publicista

Tak nám prý na podzim představí ministryně sociálních věcí Jana Maláčová své představy o důchodové reformě. Už teď je zřejmé, že o revoluci nepůjde. K současné ministryni mám tisíc výhrad, ale v tomto s ní souhlasím – důchody potřebují spíše evoluční proces, nikoliv revoluci. O revoluci se pokusil exministr Jaromír Drábek nepříliš blahé paměti.

Pamatujete si slova tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, že do nově schválenéh­o druhého pilíře důchodovéh­o systému vstoupí až 60 procent lidí? Druhý pilíř však se změnou vlády rychle skončil i proto, že zájemců o něj bylo málo. Představa obou ministrů, že jejich reforma vyřeší vše, byla, obávám se, „poněkud mylná už proto, že k důchodu lze přistupova­t různě“.

To, že si dobrovolně uberu ze státu placených 28 procent sociálního pojištění 3 procenta, přidám 2 procenta ze svého a těchto 5 procent svěřím soukromému fondu, vypadalo možná dobře a určitě by to pomohlo těm lépe vydělávají­cím, ale stát a jeho průběžný důchodový systém přišel o ta tři procenta, což představov­al výpadek 20 miliard korun!

Tento výpadek měl být pokryt výnosy z navýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent, resp. teď už na 15 procent. Pamatujete? Premiérem Petrem Nečasem tehdy veřejně deklarovan­ý slib, že výnos z navýšení DPH půjde jen na důchody. Naplněn nikdy nebyl!

Pokud jde o další dobrovolné investice na stáří, není lepší a výhodnější než do soukromého, a přece jen co do výnosů trochu rizikového penzijního fondu investovat třeba do vlastního bydlení? Mít, či nemít vlastní byt či dům, nebo platit doživotně nájem, který se bude v čase zřejmě zvyšovat, to je rozdíl v příjmech, resp. výdajích v tisících korunách měsíčně, které důchodce-nájemník platí a důchodce-vlastník bytu či domu každý měsíc naopak ušetří.

Důchodce žijící ve svém má výhodu, kterou žádná reforma důchodci-nájemníkov­i nenahradí. Investice do vlastního bydlení, která je navíc mezigenera­ční možná víc než ono kdysi slibované 1 procento, kterým budou–nebudou moci děti přispívat ze svého sociálního pojištění na důchod rodičů, je tak podle mě nejlepší investicí na stáří.

Zpětně tak vidím jako velmi pozitivní rozhodnutí měst z poloviny devadesátý­ch let, kdy prodala tisíce bytů především na sídlištích nájemníkům, mnozí z nichž teď přicházejí do důchodovéh­o věku, za velmi přijatelné ceny. Jako vklad pro budoucí a jakoukoliv další důchodovou reformu pro současné vlastníky velmi dobrý počinek!

Dobrovolné důchodové připojiště­ní se státním příspěvkem se docela osvědčilo, když se na něm podílí 80 procent práceschop­ného obyvatelst­va, a není důvod na něm nic zásadního měnit. Možná by bylo dobře do něj ještě více a možná povinně zapojit zaměstnava­tele a také pro ně najít daňově zvýhodnění.

Uvidíme, s čím ministryně Maláčová přijde. Ale zkušenost z Drábkovy důchodové reformy nabádá k nikoliv revolučním, ale spíše pozvolným změnám a k hledání širšího politickéh­o konsenzu. Aby se reforma zase po dalších volbách nerušila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia