MF DNES

Dva otcové, jeden Stockholms­ký syndrom

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Poté, co režisér Dan Svátek natočil s Davidem Švehlíkem v roli alkoholika Úsměvy smutných mužů, obsadil jej znovu do hlavní úlohy. Ve dvoudílném filmu České televize Stockholms­ký syndrom mu dal roli kriminalis­ty, kterému jeden výstřel změní celý život.

„Je to herecky vděčný hrdina, protože je svým způsobem na dně. Ztratil práci, rozešel se s manželkou i s dcerou, a to vše proto, že použil ve vypjaté situaci služební zbraň. Což je u policisty automatism­us, pochopitel­ný, ovšem nešťastný,“popisuje Švehlík výchozí situaci.

Jeden nešťastný výstřel

V ní se dostane do konfliktu s majitelem psa, jenž napadl jeho dceru, a muže v podání Martina Fingera neúmyslně postřelí tak, že zraněný skončí na vozíku a střelec mu po návratu z vězení musí platit odškodné – anebo zachránit invalidovu dceru.

„Těšil jsem se, že o pauzách budu mít na rozdíl od ostatních vždycky kde sedět, ale popravdě jsem pak z vozíku raději utíkal, kdykoli to jen šlo,“přiznal Finger.

O své filmové dceři, již hraje Elizaveta Maximová a která stráví několik let v zajetí, kde získá titulní závislost na pachateli, dodal s nadsázkou, že „díky maskérům už nemusela nic hrát“.

Rozhodně nemusela hýřit slovy. „Už na čtených zkouškách se text škrtal, podle psycholožk­y totiž lidé s takovým zážitkem už ani nemluví, protože tolikrát marně volali o pomoc,“vysvětlila herečka, která upoutala pozornost už v thrilleru Spravedlno­st.

„Podobnost mezi oběma tituly spočívá v tom, že nikdo tu není černobílý, můžeme s postavami chvíli sympatizov­at a vzápětí jimi opovrhovat, nebo naopak,“shrnula herečka, kterou doplní Zuzana Mauréry nebo Martin Pechlát.

Režisér Dan Svátek považuje blízký vztah s herci za nutnost. „Po Úsměvech smutných mužů jsem věděl, že David Švehlík je nejlepší volba jak pro výsledek, tak pro náladu při natáčení. Může to znít sobecky, ale i my chceme při práci zažívat radost,“shrnuje tvůrce dramatu, v jehož pozadí stojí obchod s bílým masem.

 ?? Foto: Dan Materna ?? David Švehlík si tentokrát zahraje kriminalis­tu.
Foto: Dan Materna David Švehlík si tentokrát zahraje kriminalis­tu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia