MF DNES

Dejte si pozor: radler není vždycky bez alkoholu

- — Hana Večerková

Možná se vám to už stalo. Jste za volantem, proto jste si k obědu v bistru u dálnice dali radler, který tu mají dokonce čepovaný. Dáváte si ho běžně, když nemůžete alkoholick­é pivo, protože řídíte.

Jenže dnes vám chuť připadá trochu jiná – nemůže v něm být náhodou alkohol? Pro jistotu se zeptáte číšnice a donutíte ji, aby se šla podívat přímo na údaje na sudu. „Je tam alkohol, ale jen 2 procenta,“uklidňuje vás.

Nebo jiný příběh: O dovolené na vodě si chladíte v řece zásobu radlerů, těch alkoholick­ých pro vás i těch nealkoholi­ckých pro děti. Jenže podezřele brzy zmizí právě ty alkoholick­é. Možná je v tom záměr obejít rodičovský zákaz, ale taky to může být úplně obyčejná záměna.

Plechovky jsou totiž velmi podobné, liší se obvykle jen barevnou kombinací a hlavně číslicí v obsahu alkoholu, která ale někdy bývá až na zadní straně.

Mnoho lidí přitom považuje radler, tedy pivo smíchané s ovocným nápojem, automatick­y za nealkoholi­cké pití. Mohou být s alkoholem i bez.

Záleží na tom, z čeho jsou namíchány. Pokud je základem pivo nealkoholi­cké, které má maximálně 0,5 % alkoholu, bude mít výsledný produkt skutečně jenom nepatrnou stopu alkoholu, maximálně tři desetiny procenta.

Jestliže se však smíchá s pivem výčepním, bude mít kolem 2,5 procenta.

Radler není ovocné pivo

V obchodech najdeme pivo nealkoholi­cké neochucené a ochucené většinou pod jednou cedulí NEALKO. Jsou to ovšem dva odlišné typy nápojů.

Nealkoholi­cké pivo je pořád pivo, i když je téměř bez alkoholu (max. půl procenta). Jakmile se smíchá s ovocnou limonádou, šťávou nebo jen s vodou a ovocným aromatem, je z něho míchaný nápoj na bázi piva.

Ale v žádném případě to není ovocné pivo, jak se mu také občas říká. Pokud si tedy nechcete utrhnout ostudu mezi pivními znalci, nikdy ho tak nenazývejt­e.

Ovocné pivo nevzniká smícháním piva s ovocem, ale ovoce se přidává přímo do kvasu, je tedy součástí kvasného procesu a cukr z něj se spolu s cukrem ze sladu podílí na vzniku alkoholu.

Takže neplést ovocné pivo s radlerem nebo beermixem a rozlišovat nealkoholi­cký radler od alkoholick­ého. A to je výzva i pro výrobce, aby oba typy lépe rozlišoval­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia