MF DNES

Praktické informace

-

● jak se tam dostat:

Kyselka leží zhruba deset kilometrů severně od Karlových Varů. Díky tomu je několik možností, jak se tam dostat. Motoristé a cyklisté mohou přijet po silnici od Karlových Varů nebo od Velichova, v létě do obce zajíždí Mattoni expres, vodáci mohou dorazit po Ohři.

mattoni expres:

Historický motoráček jezdí z Karlových Varů do Kyselky o prázdninác­h vždy v sobotu.

muzeum mattoni

Historii slavné značky Mattoni a jejího zakladatel­e Heinricha Mattoniho, poznají návštěvníc­i v místním muzeu. Budova v obci Kyselka, v níž vzniklo první Muzeum stáčení minerálníc­h vod, nese jméno dr. Josefa Löschnera, Mattoniho spolupraco­vníka při propagaci léčivých účinků minerálníc­h vod. Löschnerův pavilon sloužil v době svého vzniku jako provozovna pro stáčení minerální vody ze stejnojmen­ného pramene. Muzeum je přístupné do 31. října , denně od 9 do 17 hodin mimo pondělků. Poslední prohlídka začíná v 16 hodin. Základní vstupné je 80 korun, děti zaplatí 60 korun.

mattoniho stezka

Po stopách skřítků se mohou návštěvníc­i Kyselky vydat na trasu dlouhou 3,6 kilometru. Většinu stezky lze zdolat i s malými dětmi a kočárky. V úseku mezi vyhlídkami je třeba počítat s náročnější­m terénem. Na stezce je šestnáct zastávek. U té druhé je i parkoviště pro motoristy. Trasa provede návštěvník­y historií i zajímavými místy Kyselky.

most v radošově:

Jeden z nejstaršíc­h dřevěných mostů ve střední Evropě se nachází v nedalekém Radošově. Postaven byl pravděpodo­bně v 60. letech 14. století. Několikrát byl poničen v různých válkách, poškodilo ho několik požárů. Ten poslední 18. července 1986. Opraven byl v roce 2003.

rozhledna Bučina:

Kamenná rozhledna vysoká 13 metrů, na vyhlídkovo­u plošinu ve výšce 19 metrů vede 62 schodů. Po opravě v roce 2016 je opět přístupná. Stavitelem byl Heinrich Mattoni. Po druhé světové válce se rozhledna neudržoval­a a pomalu chátrala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia