MF DNES

Omyl pachatelů dobra

Neodborné odstranění díla sprejerů z Karlova mostu vyvolalo pozdvižení mezi památkáři

- Kristína Paulenková s přispěním Romana Šafhausera

Kameny mají nějakou soudržnost, a proto se graffiti neošetřuje plošně tlakovou vodou, jež vydrolí zrna.

PRAHA Těžko říct, co si mysleli v noci ze soboty na neděli neznámí pachatelé, kteří místo restauráto­rů umyli dílo sprejerů na Karlově mostě. Památkáře svým činem rozhodně nenadchli.

„Je to od těch lidí, kteří to provedli, diletantsk­ý přístup,“řekl ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu Jiří Skalický. Neodborné odstranění graffiti, kterým pokreslili dva Němci proslulou památku, mohlo totiž kámen poškodit.

Podle odborníků to vypadá, že pachatelé odstranili graffiti proudem vody. Památkáři musejí rovněž zjistit, zda při tom samozvaní čističi zároveň použili chemikálie a jaké. Restauráto­ři proto včera odebrali vzorky a podle výsledků rozboru se rozhodnou, jak budou postupovat dál, aby památku ještě více nepoškodil­i.

„Je to nejstarší kamenný most u nás v Praze a i tlaková voda udělá svoji paseku na historický­ch kamenech,“doplnil Skalický důvody, proč z historický­ch objektů nelze odstranit graffiti běžným způsobem a památkáři musejí nejdříve postup posoudit.

„Kameny mají nějakou soudržnost, a proto se nepřistupu­je plošně k ošetření graffiti tlakovou vodou, jež vydrolí zrna. A proto se na to šlo speciální metodou, kterou určil restauráto­r Jan Mjartan,“upřesnil.

Karlův most posprejova­li dva vandalové z Německa 15. července. Při činu je chytli strážníci městské policie.

Proud vody

Původně měli restauráto­ři odstraňova­t graffiti až do poloviny srpna. Ještě než práce začaly, museli památkáři z pražského magistrátu i generálníh­o ředitelstv­í Národního památkovéh­o ústavu schválit celý postup a čištění předcházel rozbor sprejů, které vandalové použili. Památkáři měli na celý průběh prací dohlížet. K tomu však nakonec neměli příležitos­t.

Restauráto­r Jan Mjartan v pátek podepsal smlouvu s Technickou správou komunikací (TSK) a v sobotu začal společně s kolegyní pracovat na odstranění pomocí chemikálií a kartáčků.

Když přišli restauráto­ři tuto neděli na místo zpět, zjistili, že graffiti je pryč. Na zdi ovšem zůstaly zbytky zateklé barvy a do spár mohlo zatéct ředidlo. Viditelně na kameni zůstaly zbytky černé i zelené.

Kvůli zmizelému graffiti se u Karlova mostu včera ráno sešli zástupci magistrátn­ích památkářů, Národního památkovéh­o ústavu a TSK a odebrali vzorky.

„Byly odebrány vzorky kamene a spár, ze kterých v laboratoři určí, jakou chemikálií bylo graffiti odstraněno. Podle toho se stanoví postup a dočištění,“uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Neodborné odstranění mohlo kámen poškodit. „K očištění došlo nějakým proudem. Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat. Kdyby to byla chemikálie, byla by to jistě těkavá látka, která nemusí být cítit,“řekl ČTK restauráto­r Jan Mjartan.

Kdo byl tím pachatelem, který graffiti umyl, se zatím zjistit nepodařilo. Trestní oznámení ohledně zmizelého graffiti pražská policie dosud neobdržela. K případu však zjišťuje okolnosti z vlastní iniciativy.

Trestní oznámení může podat vlastník objektu. V tomto případě hlavní město Praha. „Musíme počkat na to, až nám TSK podá zprávu, co se tam přesně stalo, a až TSK zjistí, zda nedošlo k nějakému dalšímu poškození,“sdělil Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu na dotaz, zda magistrát podá trestní oznámení.

Při zjišťování pachatele nastává problém, že na pilíř, který vandalové posprejova­li, žádná kamera nedohlédne. „Přímo na Karlově mostě je několik desítek dohledovýc­h kamer a ve většině případů jsou namířeny přímo na jednotlivé sochy,“vysvětlil Hofman.

Ke všem těmto kamerám mají přístup operátoři městské policie. „Vzhledem k tomu, že během směny operátoři obsluhují daleko více kamer, není v personální­ch, technickýc­h ani časových možnostech sledovat pouze tento úsek,“uvedla mluvčí městských strážníků Irena Seifertová, která proto dodala, že i kdyby některá z kamer mířila přímo na pilíř, nemuseli by si strážníci akce samozvanýc­h čističů všimnout.

Na úsek dohlížejí také hlídky strážníků. „Tito strážníci ale nemají na starosti pouze samostatný Karlův most, ale i širší okolí,“řekla.

V září opět hlavní líčení

Při zadržení sprejerů byli strážníci úspěšnější. Po upozornění svědka dva muže ve věku 23 a 30 let přistihli přímo při činu. Ve zrychleném řízení jim soud uložil roční podmínky, pětileté vyhoštění a peněžité tresty 100 tisíc korun. Uhradit musejí také škodu 40 tisíc korun.

Za tuto částku TSK uzavřelo smlouvu s restauráto­rem Janem Mjartanem, která je i přes to, že nápis už zmizel, stále platná.

Včera však obhájce cizinců podal proti rozhodnutí soudu odpor. Proto se na počátku září uskuteční hlavní líčení.

 ??  ?? Zbytky barev Mluvčí TSK Barbora Lišková ukazuje, na jakých místech zůstaly zbytky barev. Kvůli neodborném­u vyčištění se sešli u Karlova mostu včera památkáři a odebrali vzorky, aby zjistili, zda při čištění neznámí pachatelé nepoužili nějakou nevhodnou chemikálii. Foto: Michal Šula, MAFRA
Zbytky barev Mluvčí TSK Barbora Lišková ukazuje, na jakých místech zůstaly zbytky barev. Kvůli neodborném­u vyčištění se sešli u Karlova mostu včera památkáři a odebrali vzorky, aby zjistili, zda při čištění neznámí pachatelé nepoužili nějakou nevhodnou chemikálii. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Dílo turistů V půlce července se objevil na jednom z pilířů Karlova mostu nápis. Ten měli na svědomí dva němečtí turisté, které chytili strážníci při činu. Soud oba potrestal ve zrychleném řízení.
Foto: Michal Turek, MAFRA Dílo turistů V půlce července se objevil na jednom z pilířů Karlova mostu nápis. Ten měli na svědomí dva němečtí turisté, které chytili strážníci při činu. Soud oba potrestal ve zrychleném řízení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia