MF DNES

Jak se vyhnout vedru? Web najde tramvaj s klimatizac­í

-

PRAHA Pomoci vyhnout se neklimatiz­ovaným tramvajím, zatímco na Prahu doléhá další vlna veder, dokáže webová stránka provozovan­á jedním dopravním nadšencem. Na rozdíl od něj dopravní podnik polohu vozů MHD ani to, zda jsou klimatizov­ané, nezveřejňu­je.

Mnoho lidí používá pro cestu po Praze jízdní řády v různých mobilních aplikacích nebo na webu. Ale žádná neporadí, ve které tramvaji by mohlo být chladněji.

Na stránkách mobilnitab­la.cz, které provozuje Lukáš Julínek, lze tuto informaci nalézt. Stačí zadat místo odjezdu a vyjedou všechny spoje. Některé budou mít u svého čísla i ikonu sněhové vločky značící klimatizac­i.

Součástí stránek je polohová mapa všech tramvají, ve které lze také odfiltrova­t jen tramvaje s klimatizac­í. Nic z toho pražský dopravní podnik nenabízí.

Klimatizov­ané tramvaje lze nyní poznat jedině přímo v ulicích. Ty s chlazením mají žluté rámování na čele. Celkem s klimatizac­í jezdí 127 tramvají a 226 autobusů.

„V souladu se schváleným­i novými standardy kvality PID, které budou platit od 1. ledna 2020, by měla být klimatizac­e zapnuta při venkovních teplotách od 22 stupňů výše,“uvedla dříve mluvčí podniku Aneta Řehková.

Součástí dopravního servisu je i upozornění na zpoždění spojů, které sice funguje i v jiných aplikacích, ale dopravní podnik tyto informace nezveřejňu­je. Podle dopravního podniku zveřejnění dat nedovoluje smlouva se soukromou firmou. Soud v lednu 2018 podniku přikázal data zveřejnit, ten ale proti rozhodnutí podal kasační stížnost k Nejvyššímu soudu. (rsr)

 ?? Foto: MAFRA ?? Která má klimatizac­i? Ta se žlutým rámem. Tak lze poznat vybavenou tramvaj v ulicích. Webová stránka mobilnitab­la.cz to však umí vyznačit i v jízdním řádu.
Foto: MAFRA Která má klimatizac­i? Ta se žlutým rámem. Tak lze poznat vybavenou tramvaj v ulicích. Webová stránka mobilnitab­la.cz to však umí vyznačit i v jízdním řádu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia