MF DNES

Omezení vjezdu čeká Národní i Pařížskou

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Radnice Prahy 1 plánuje regulovat přetíženou dopravu v centru města. Během dvou let chce minimálně v osmi lokalitách instalovat zásuvné sloupky, které dovolí vjíždět jen rezidentům.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA První městská část nehodlá zcela uzavřít jádro města pro auta, chce však zamezit řidičům, aby si tudy zkracovali cestu, tvrdí radní Prahy 1 pro dopravu David Skála (Praha 1 sobě).

Po centru města se pohybují místní obyvatelé, Pražané z jiných částí i miliony turistů. Všichni bez omezení se sem nevejdou. Kdo má mít přednost a proč?

Z logiky věci a vzhledem k tomu, na jaké židli sedím, musím na prvním místě obhajovat rezidenty, potom Pražany a až na posledním místě turisty. Centrum města skutečně dostává pořádně na frak. Letos má do Prahy dorazit už 8,5 milionu návštěvník­ů a všichni centrem projdou. Město tím velice trpí. Příklad měst, jako jsou Benátky nebo Barcelona, jasně dokazuje, že v určitý moment už začne převažovat negativní dopad turismu.

O turisty už tedy nestojíte?

Praha bohužel přitahuje nejhorší typ turismu, jako jsou „Alcohol Tours“nebo třeba rozlučky se svobodou mladých Britů. Naopak Vídeň má sice méně turistů, ale ti obvykle nevyhledáv­ají tu nejnižší zábavu.

Chcete minimálně část návštěvník­ů z Prahy vyhnat?

Určitě bychom je z centra nevyhnali. Uvědomujem­e si, že se jedná o místo, které chtějí všichni vidět. Ale byli bychom rádi, kdyby turistů bylo méně. Navíc se nabízí možnost navštívit i další zajímavá a významná místa v Praze. Třeba na Vyšehradě je například zahraniční­ch návštěvník­ů minimum.

Jako radní pro dopravu chcete problém přetíženéh­o centra řešit omezováním dopravy. Nebude to mít největší dopad na řidiče z řad místních obyvatel?

Jde nám především o nadbytečno­u dopravu, kdy auta skrz historické centrum pouze projíždějí a zkracují si tudy cestu. To skutečně ve světě nemá obdoby. Nechceme zcela uzavřít centrum, lidé se musí dostat, kam potřebují, ale nemohou vždy Tudy cesta nevede

To, že si řidiči přes historické centrum zkracují cestu, nemá podle radního Prahy 1 Davida Skály ve světě obdoby. První městská část chce takovému chování motoristů zamezit. Foto: Michal Růžička, MAFRA

využívat nejjednodu­šší cestu. Typickým příkladem je, když vám navigace ukáže, že nejrychlej­ší cesta z Chotkových sadů na Smíchov vede přes Malou Stranu, přestože jsou k dispozici tunely Blanka a Strahovský. To je pro centrum devastujíc­í. Dopravní přetížení má také za následek, že jsme po měření kvality ovzduší v Praze 1 zjistili, že celá tato oblast je v ohrožené zóně a kvalita je strašideln­á.

Radnice Prahy 1 rozhodla od letošního podzimu zamezit autům vjezd na Mariánské náměstí nebo do Ostrovní ulice ze Spálené. Má se ale jednat jen o první krok. Kde budete pokračovat?

Na přípravách už půl roku pracujeme a vytipovali jsme řadu problemati­ckých oblastí. V následujíc­í etapě plánujeme zejména uzavření průjezdu pod Prašnou bránou a nedaleké Havlíčkovy ulice. Obě opatření mají přispět ke zklidnění Starého Města a Petrské čtvrti. Nechceme tím ale omezovat rezidenty, proto zvažujeme instalaci zásuvných sloupků.

Pro jaké další lokality obdobná řešení ještě zvažujete?

Bavíme se například o okolí Pařížské a Dlouhé ulice, což je spojeno

také s problémem hluku v nočních hodinách. Z menších projektů chystáme i regulaci, kterou už předpřipra­vilo minulé vedení městské části, a týká se ulic U Lužického semináře a Cihelná na Malé Straně. Také zvažujeme zklidnění v okolí ulic Národní, Rytířská a Jungmannov­a, kde je velký průjezd aut hledajícíc­h místo pro zaparkován­í. Dalším možným místem pro omezení dopravy je oblast Nového Města kolem Panské ulice a V Cípu, které je také velmi vytížené dopravou. Problémem jsou i zkratky některých řidičů Opletalovo­u ulicí a zbytečně hustá doprava je třeba v Nerudově ulici a na Pohořelci.

Chystáte se v těchto případech tedy spíše instalovat zajížděcí sloupky, které umožní vjezd rezidentům, než striktní zákaz?

Ano, vnímáme to jako kompromisn­í řešení mezi úplným uzavřením a neomezeným vjezdem.

Kdy se tyto plány naplní?

Ke komplexním­u řešení, které by mělo vést ke zklidnění v centru, bychom se rádi dostali během příštích dvou let. Přesný časový harmonogra­m ale zatím neexistuje.

Taková opatření budou mít negativní dopad i na zásobování desítek podniků.

Zásobování v současné podobě vnímáme jako velký problém. Proto bychom je rádi ve spolupráci s magistráte­m omezili pouze na ranní a dopolední hodiny.

Jak by to konkrétně vypadalo?

Například bychom mohli umožnit vjezd do některých ulic pouze od 6 do 10 hodin. Když v úzkých ulicích během dne zastaví dvě dodávky, tak tam už nikdo další nejen neprojede, ale téměř ani neprojde. Proto bychom chtěli zavést, že zásobování bude možné pouze do doby, než se ulice lidmi zaplní.

Dopravu v centru začali už omezovat vaši předchůdci na radnici. V mnoha případech ale řidiči značení nerespektu­jí, sloupky zabraňujíc­í vjezdy pak dokonce odřezávají a ničí. Neměli byste se nejdříve zaměřit na dodržování stávajícíc­h opatření?

Na takové případy narážím dnes a denně. Hlavním problémem je ovšem dohled a městská i státní policie skutečně dlouhodobě trpí podstavem. A v centru města je to vidět ještě výrazněji, protože kromě místních obyvatel se tady pohybují miliony turistů. Navíc chápu, že dohlížení na dopravu bude vždycky až na druhém místě po bezpečnost­i.

Vy sám se tedy v Praze 1 setkáváte s agresivním­i praktikami některých řidičů a nerespekto­váním dopravních opatření?

Primárním problémem je ignorování dopravních značek se zákazem vjezdu. Kromě toho se ale skutečně setkáváme s tím, že jsou některé zábrany devastován­y. Do zásuvných sloupků řidiči sypou písek, aby nevyjížděl­y. Někteří zásobovači zase sloupky záměrně vyvracejí. Takový přístup se musí rychle změnit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia