MF DNES

Zóny v Praze 4 se mají rozšířit na jaře 2020

-

KRČ Parkovací zóny v Praze 4 by se mohly rozšířit do dalších míst na jaře příštího roku. Uvedl to mluvčí radnice Jiří Bigas. Konkrétní ulice, kam přesně se zóny rozšíří, zatím nejsou vybrány. Minulé vedení radnice původně plánovalo rozšířit zóny od letošního 1. července, z toho nakonec sešlo.

Zóny ve čtvrté městské části platí od začátku července 2017, a to pouze v některých částech. Rezidenti platí za parkování 1 200 korun ročně.

Zavedení zón v Praze 4 podle radnice sice vyřešilo potíže s parkováním mimopražsk­ých řidičů, avšak vytvořilo problém v lokalitách, které jsou v bezprostře­dním sousedství dosavadníc­h zón. „Situace na hranici současných zón je tak neudržitel­ná. Rada městské části proto na svém červencové­m zasedání vyslovila souhlas s rozšířením v oblasti Braníku, Podolí, Krče a Michle,“uvedl Bigas.

Kdy bude rozhodnuto o zavedení zón v té které ulici, není zatím jasné. V současné chvíli podle mluvčího vše projednává magistrát, potažmo jeho firma technická správa komunikací, která má zóny v Praze na starosti. Zóny jsou nyní v Praze 4 zejména v okolí stanic trasy metra C a u zastávek tramvají a autobusů MHD. Problémy s parkováním zaznamenal­a radnice v minulosti také u hranic s Prahou 2 a 5, v nichž začaly zóny platit dříve.

Vedení radnice nedávno vyzvalo magistrát, aby připravil celoměstsk­ý parkovací systém. Ten nynější, kdy jsou zóny pouze v některých městských částech, podle radnice vytváří bariéry pro pohyb obyvatel ve městě, negativně ovlivňuje situaci drobných podnikatel­ů, provozovat­elů služeb a obchodů a komplikuje organizaci kulturních nebo sportovníc­h akcí.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Kromě zmíněné Prahy 4 platí ve vybraných částech Prahy 5, 6 a 8. Jejich zavedení v budoucnu plánují Praha 9 a Praha 10. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia