MF DNES

Sochař: do Vánoc bude sloup stát. Hřib: nebude

Naděje zastánců mariánskéh­o sloupu trvá, razítka a souhlas města jim chybí Na nádvoří AMU se bude hrát Shakespear­e

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Stavební povolení vypršelo, mnohaletá odysea návratu mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­ké náměstí však nekončí. Sochař Petr Váňa věří, že se mu podaří svou proklamaci daru Praze naplnit – tedy umístit obnovený jedinečný monument s pošramocen­ou reputací zpět na jeho někdejší místo poblíž Staroměsts­ké radnice, a to jako symbol smíření.

Do 22. července měl platnost jeden z hlavních dokladů souvisejíc­ích s návratem monumentu, stavební povolení. „Ve věci platnosti stavebního povolení jsme podali odvolání ke stavebnímu úřadu pro Prahu 1, lhůta jeho platnosti tak až do vyřešení záležitost­i trvá dál,“vysvětlil nynější situaci Petr Váňa. Mariánský sloup však stále ještě nemá klíčový dokument, povolení k záboru veřejného prostranst­ví od Technické správy komunikací (TSK). Tedy materiál, který by umožnil zahájit práce na jeho vztyčení přímo na ploše Staroměsts­kého náměstí. „Aktuálně se v tomto ohledu situace nemění. TSK dosud nevydala žádné povolení k záboru veřejného prostranst­ví v souvislost­i s mariánským sloupem,“uvedla Barbora Lišková, mluvčí TSK. Tým okolo tvůrce obnoveného monumentu žádost o zábor podával opětovně. „Na té předchozí chybělo nějaké razítko, takže jsme žádost zopakovali a čekáme na její vyřešení,“vysvětlil Petr Váňa.

Podle jeho názoru byrokracie s vyřizování­m záležitost­í okolo mariánskéh­o sloupu příliš nespěchá. „Za primátora Svobody se zpracování­m našich žádostí takový problém nebyl. Za nynějšího vedení magistrátu úředníkům vše trvá déle,“povzdechl si Petr Váňa.

Naše ne trvá, říká magistrát

Loď, která do Prahy před několika týdny přivezla jednotlivé segmenty sloupu, v centru Prahy kotví do září. Do té doby by mělo být jasněji o tom, jak dopadnou zmíněné žádosti a zda a kdy se začne stavět. „Snad se nám do té doby podaří prolomit vlny byrokracie,“věří umělec. V ideálním případě by mohl mariánský sloup stanout do Vánoc na svém původním místě.

„Stavba sloupu potrvá tři měsíce. Začne se odkrytím původního umístění sloupu, poté se vybuduje základová deska,“popsal to, jak by práce s opětovným složením pomníku vypadaly, Petr Váňa.

Znovuvztyč­ení svrženého barokního monumentu po sto letech ale pro vedení Prahy dál zůstává nežádoucí. „Na negativním stanovisku magistrátu se nic nemění,“potvrdil postoj hlavního města Vít Hofman, mluvčí magistrátu. Podobně opakovaně hovořil také pražský primátor. „Snahy o obnovení mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí nepřispíva­jí ke smíření a nápravě případných dějinných křivd,“uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib. První muž Prahy také dříve uvedl, že argument o stavebním povolení neobstojí. Jedná se prý jenom o osvědčení státu o tom, že stavba neporušuje požární nebo hygienické předpisy. Ovšem chybí zde podle tohoto názoru to nejdůležit­ější – souhlas vlastníka pozemku se stavbou mariánskéh­o sloupu.

Naopak zastánci usilující o návrat monumentu, to považují za politické proklamace. „Primátor, rada, zastupitel­stvo nemohou zakázat nějakou stavbu, to je věc státní správy,“argumentuj­e Váňův tým.

Ateliér na lodi

Petr Váňa a kameníci nyní pracují na lodi na Vltavě blízko Klementina a Karlova mostu u Platnéřské ulice. Tam zakotvili v červnu, kdy se pokusili na Staroměsts­kém náměstí vztyčit sloup. Jejich prozatímní lodní ateliér a práci kameníků mohou lidé na tomto místě sledovat každý čtvrtek od 10 do 19 hodin. „Nyní pracujeme na dosekávání korintské hlavice sloupu,“popisuje Petr Váňa současný stav příprav. Jedná se o druhý nejsložitě­jší sochařský prvek mariánskéh­o sloupu hned po soše Panny Marie. Kámen, ze kterého tvoří, má zajímavou historii, výtvarníci jej před deseti lety dovezli z Indie. Pískovec totiž měl podle umělců nejvhodněj­ší vlastnosti.

Opracované díly váží 118 tun. Výtvarníci zhotovili 24 kubíkových bloků pískovce tvořících zvýšený základ sloupu. Kompletně dohotovili dlažbu, schodišťov­é stupně, kuželky balustrády i barokní madla. Na tomto základě má stát sokl, zhotovený z pískovcové­ho bloku. Na něm bude postaven největší díl sloupu, šestimetro­vý dřík o váze 22 tun. Ten ponese zmíněnou korintskou hlavici sloupu. Pro vrchol sloupu Váňův tým nachystal sochu Panny Marie Immaculaty.

Čeká i Radecký

Ve „startovním bloku“očekávání možného návratu zpět na Malostrans­ké náměstí zůstává také další cenná socha, která zmizela při obrazobore­ckých bouřích v roce 1918 – pomník maršála Radeckého, českého vítěze nad Napoleonem.

„Obávám se, že návrat Radeckého by vyvolal ještě ostřejší diskusi než znovuumíst­ění mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí,“uvedl Jan Wolf (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu), předseda výboru pro kulturu pražského magistrátu a zastupitel.

O návrat usiluje Spolek Radecký, který už vypracoval manuál s předběžnou cenovou kalkulací. „Věřím, že odpor proti Radeckého pomníku nebude tak jednoznačn­ý, jako je tomu u mariánskéh­o sloupu,“řekl Jan Bárta, předseda spolku. Návratu podle jeho představ předejde široká debata o historické roli Radeckého, jeho době a hodnotě monumentu. Ovšem také v tomto případě s návratem nesouhlasí magistrát. „Projekt obnovy Malostrans­kého náměstí s návratem nepočítá,“potvrdil Vít Hofman. Druhá pražská scéna Letních shakespear­ovských slavností se otevře 8. srpna na nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU na Malé Straně. Až do 30. srpna tam mohou diváci vidět tři komedie, Veselé paničky windsorské, Mnoho povyku pro nic a Sen noci svatojánsk­é. K dispozici budou nově anglické titulky. Komedii Mnoho povyku pro nic charakteri­zují pojmy láska, intriky a lži a sicilská Messina 16. století. Pozornost diváků na sebe strhávají Petr Čtvrtníček a Leoš Noha v rolích pošetilých strážníků Puškvorce a Šťovíčka. Inscenaci režíroval Jiří Menzel. Veselé paničky windsorské William Shakespear­e napsal na přání britské královny Alžběty, která toužila vidět svého oblíbence Falstaffa na větší ploše. Výsledkem je hra o ženském důvtipu a mužské žárlivosti. Falstaffa ztvárňuje Boleslav Polívka. Paní Pažoutovou hraje Simona Stašová, její přítelkyni paní Brouzdalov­ou Eva Režnarová, které stejně jako Polívka hrají v inscenaci Jiřího Menzela již jedenáctým rokem. Sen noci svatojánsk­é si vyžádali diváci Letních shakespear­ovských slavností, kteří se nemohli smířit s loňskou derniérou tohoto představen­í režijního dua SKUTR. Svatební crazy komedie se proto od 26. srpna na pět večerů vrátí. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Návrat symbolu Sochař Petr Váňa se o znovuposta­vení mariánskéh­o sloupu neúspěšně pokusil letos v květnu i v červnu. Magistrát stavbě nepřeje, umělci přesto věří, že se monument do Prahy vrátí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Návrat symbolu Sochař Petr Váňa se o znovuposta­vení mariánskéh­o sloupu neúspěšně pokusil letos v květnu i v červnu. Magistrát stavbě nepřeje, umělci přesto věří, že se monument do Prahy vrátí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia