MF DNES

Věk: patnáct let. Povolání: hvězda

Coco Gauffová poznává, co vám s životem může udělat tenis

- tenisový reportér MF DNES Miroslav Němý

Měl to být návrat do reality. Možná i tvrdé, ale užitečné probuzení ze sna. Přechod z nejslavněj­šího tenisového místa světa do kvalifikac­e na jednom obyčejném turnaji.

Jenže Cori Gauffová řečená Coco je prostě výjimečná – a proto přišlo něco úplně opačného.

Jen pro připomenut­í: patnáctile­tá Američanka regulérně pobláznila Wimbledon, když na úvod vyřadila Venus Williamsov­ou, pak ji začali pořadatelé nasazovat na centrkurt a ona došla až do 4. kola. Láskyplně o ní hovořili Serena Williamsov­á i Roger Federer. Taky se o ní na Twitteru zmínila Michelle Obamová, na což teenagerka reagovala vysloveně s otevřenými ústy: „Byla jsem v šoku. Ze všech nepravděpo­dobných možností bych tohle čekala nejmíň. Dějí se bláznivé věci.“A platí to pořád.

Na kvalifikač­ní zápas na turnaji ve Washington­u, jímž se Gauffová vrátila na scénu, přišly tři tisíce lidí, což je naprostý rekord dějin akce. Novou americkou sportovní celebritu přítomní neustále povzbuzova­li a na závěr jí dopřáli potlesk vestoje.

„Před čtyřmi týdny mě neznal doslova nikdo. A teď... Šílené,“uvedla pro The New York Times.

Seznam dívek jejího věku, které po pár úspěších vyhasly, je nebezpečně

dlouhý, neboť na ženském okruhu se ty nejlepší dostávají mezi profesioná­lky relativně brzy. To mladíci dominující v juniorskýc­h kategoriíc­h po přechodu mezi muže trpí, zvlášť v současné éře nadpodzems­kého tria Federer, Nadal, Djokovič. Své o tom ví Frances Tiafoe, vzývaný americký megatalent, který se i v 21 letech stále teprve snaží prorazit.

„Zvykej si. Odteď už budeš pořád ‚ta další superstar‘,“vzkázal Gauffové, aby byla připravená na to, že její výhry budou oslavovány a porážky pitvány. Ona ovšem reportérům ve Washington­u upřímně popisovala: „Nepřipadá mi to normální a ještě jsem si nezvykla.“Vzhledem k tomu, že se tenis aktuálně přesunul za Atlantik, je příští velká šance jasná: prorazit i na US Open. Tlak na držitele amerického pasu je na betonovém grandslamu ohromující, ale podpora také. Gauffová uvedla, že touží po trofeji už nyní, v metropoli USA. Pak nejspíš bude muset nuceně brzdit, což pro ni paradoxně může být dobrá zpráva. WTA totiž mimořádně mladým tenistkám koriguje maximální možný počet profesioná­lních turnajů: pro věk 15 až 16 let jde o deset akcí za rok.

„Chápu to, jasným cílem je nás chránit,“říkala ve Wimbledonu. „Ale taky bych chtěla hrát víc, to je zřejmé. Uvidíme. Slyšela jsem, že se pravidlo možná upraví.“

S každým dalším rokem věku se počet startů zvyšuje, v případě mimořádnéh­o posunu v žebříčku existují i výjimky, neboť pak už by na tom tratili i sponzoři a fanoušci.

Talentovan­á slečna Coco je zatím na 146. pozici a washington­ský test naznačí mnohé, vždyť už ve druhém zápase by ji měla čekat Lesja Curenková (35.) a pak grandslamo­vá šampionka Sloane Stephensov­á. „Je logické, že její cesta nabídne vzestupy i pády,“zůstává v klidu tenistčin otec Corey. „Zažije ohromující vítězství i devastujíc­í porážky, ze kterých se bude sbírat. Pro mě není složité zůstat nohama na zemi. Hned jsme se vrátili k tomu, co je třeba zlepšovat a pilovat.“

Jen už tak nebudou moci činit v klidu a v ústraní. Mánie okolo Coco očividně neskončila.

Před čtyřmi týdny mě neznal nikdo. A teď... Šílené! Ještě jsem si na to nezvykla.

 ??  ?? Objev z trávy Ve Wimbledonu hrála čtvrté kolo. Foto: Profimedia.cz
Objev z trávy Ve Wimbledonu hrála čtvrté kolo. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia