MF DNES

Tour v cíli? Pro někoho skončí až ve středu

-

Kdyby byl Radovan Beran závodníkem, se svými 16 účastmi na Tour by už atakoval čelo historický­ch tabulek, jemuž s 18 starty vévodí Francouz Sylvain Chavanel.

Radovan Beran však Tour neobjíždí na dvou, nýbrž na čtyřech kolech. Šéfuje partě servisu Škoda Auto, která se pravidelně stará o konvoj vozidel organizáto­rů. Celkem 250 aut má na starosti.

Od roku 2004, kdy se mladoboles­lavská automobilk­a stala sponzorem závodu, i Beran k němu patří. A na rozdíl od cyklistů, pro jeho tým Tour ještě neskončila.

„Máme teď zamluvené místo na heliportu v Paříži a až do středy tu všechna auta přebíráme, kontroluje­me, opravujeme a některá z nich odesíláme rovnou na Vueltu,“líčí. Rovněž španělská Grand Tour je totiž součástí portfolia společnost­i ASO, pořádající Tour.

Do rukou Beranovy party se tudíž dostává i superb číslo 1 ředitele Tour Christiana Prudhomma. Ten bude nyní dočasně zapůjčen Javieru Guillénovi, šéfovi Vuelty. Jde o vůz unikátní, pro potřeby závodu má střešní okno posunuté dozadu a uvnitř zabudované vysílací okruhy, z nichž každý spojuje ředitele s jinou skupinou příjemců.

„Příští rok, až Škodovka představí nový typ superbu, dostane také Prudhomme nový. Na Tour vždy putují jedny z prvních z nové série vozů,“říká Beran.

Některé ze současných mají po Francii či Španělsku najeto až 90 tisíc kilometrů. Beranova parta, která o ně pečuje, čítá čtyři mechaniky, dva klempíře, jednoho lakýrníka, dva řidiče kamionů a jednu tlumočnici. Každý den jsou jak na startu, tak u cíle etapy, vyřizují opravy. Těch na konci Tour přibude.

„Najednou se v Paříži objeví docela dost poškozenýc­h aut,“povídá Beran. „Všichni se nám totiž snaží během závodu vyhnout, když mají na voze jen menší deformace, aby se servisem u nás nemuseli dvě nebo tři hodiny zdržet. Tak teď nahlašují, že se jim to přihodilo až v závěru Tour.“Nepřekvapí ho to.

Za 16 let si dávno zvykl. (tm)

 ??  ?? Ředitelský vůz Christian Prudhomme, ředitel Tour, startuje etapu ze svého speciálníh­o červeného superbu. Foto: Profimedia.cz
Ředitelský vůz Christian Prudhomme, ředitel Tour, startuje etapu ze svého speciálníh­o červeného superbu. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia