MF DNES

Nejblázniv­ější Tour de France

Zážitky reportéra MF DNES Tomáše Macka při závodě

-

dostali Evropskou ligu. Sezonu jsme začali s obměnou osmi hráčů, a lidi jsou pořád nespokojen­í. Ať sem raději nechodí. Nebo ať chodí a nebudu tady já! Vezmu si tašku a jdu. Lidi křičeli, abych střídal (záložníka Jana Sýkoru), a ten hráč pak dá dva góly a oni se objímají a radují. Já nemám slov. Klidně ať křičí Rada ven!, ale ať neuráží hráče a neznehodno­cují naši práci. Vím, že fotbal je ošidný, ale tohle není fandovství.“

S tím se potýká víceméně každý klub na domácí scéně. Zrovna v Jablonci, který se navzdory regionální­mu rukopisu dlouhodobě drží na špici, se jen zřídka daří naplnit prostý stadion pro šest tisíc lidí.

Na výchovném tahu je ovšem především mistrovská Slavia. Má celorepubl­ikové pokrytí a je v kurzu. V neděli podcenila, co může způsobit jedno přívětivé gesto. Vyhlášená Tribuna Sever musela za trest zůstat prázdná, ale dostala od klubového vedení volňásky na druhou stranu arény. A tam pár chuligánů provedlo věc, kterou si nesmějí dovolit nikdy. Ani ve válečných časech. Zapálili ohně a poslali několik světlic do nevinného sektoru olomouckýc­h příznivců. „Na to neexistuje žádná legitimní obhajoba,“vzkázal slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík.

Ačkoli Slavia spolu s policií hledá chuligány, kteří to mají na svědomí a včera do nového návštěvníh­o

Ať sem ti lidi raději nechodí. Nebo ať chodí a nebudu tu já! Vezmu si tašku a jdu. Jablonecký trenér Petr Rada

při emotivním proslovu o fanoušcích

řádu zařadila bod o doživotním zákazu vstupu, hrozí jí od discplinár­ky zavření celého stadionu.

Excesy se bohužel opakují. Ve vyhroceném březnovém šlágru poslal podobný „granát“do sparťanské zóny jeden bezmozek z Plzně a zranil mladou dívku. Může vyfasovat až deset let vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví. Fanouškovs­ké jádro Viktorie se od něj distancova­lo, ale stejně zatím žádný z klubů nedokáže, aby se takoví výtržníci občas nevyrojili. Česko se bohužel pořád nenaučilo, kde fanouškovs­ká podpora končí a kde začíná její zmar.

Příliš často to na stadionech, především těch nejsledova­nějších, bývá za hranou.

Sparta se dlouhé roky snaží odbourat chuligánsk­é projevy, ale nedaří se. Vášnivý a nejhlasitě­jší kotel si dal například při výsledkové krizi za cíl, že dotlačí vrchní manažery k demisi.

Ten slávistick­ý naopak prožívá pohádku, protože klub v sešívaných dresech získal titul, bude bojovat o Ligu mistrů a do ochozů se vrátila čirá radost. Jenže stejně dochází k průšvihům.

Kluby si za to částečně můžou samy. Třeba tím, že tiše tolerují pyrotechni­ku, která je zakázaná.

Barevné ohně sice vylepšují vizuální kulisu zápasů, ale na stadiony nepatří. I proto, že se v rukou magorů stávají nebezpečno­u zbraní.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Ohně v Edenu.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Ohně v Edenu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia