MF DNES

Sparta dál hledá cestu. Zpackaná půle, pak jen remíza

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Možná jste před týdnem získali dojem, že už je na správné cestě. Že si leccos pomalu začíná sedat a že fotbalová Sparta – byť třeba ne hned – bude zase fungovat.

Včerejší večer v Českých Budějovicí­ch ukázal, že k tomuhle stavu má Sparta pořád daleko.

Na hřišti nováčka zpackala první půli, ve druhé horko těžko napravoval­a, co se dalo, a jen remizovala 2:2.

„Musíme být přesnější a kvalitnějš­í. Když prohráváte, honíte to, otevíráte hru a hrozí vám brejky. Stálo při nás i štěstí,“uznal trenér Václav Jílek.

Nuda to na jihu Čech nebyla. Před pauzou diváci sledovali ne pětačtyřic­et, ale třiapadesá­t minut, protože

závěr poločasu se nevídaně zdramatizo­val a protáhl.

Dvakrát sudí Hrubeš konzultova­l ošemetné momenty s kolegy u videa, pokaždé rozhodl v neprospěch hostů a ti se vztekali.

Nejdřív těžce kousali, že neuznal Hložkův vyrovnávac­í gól pro faul Krejčího na gólmana, i když záběry dlouze přezkoumáv­al.

Hned za pár vteřin je ještě víc nadzvedlo, že Hanouskův souboj s Ledeckým Hrubeš posoudil jako penaltu, ze které Budějovice zvýšily na 2:0.

„Věřím, že bylo rozhodnuto v nejlepším svědomí,“pokrčil rameny Jílek.

Ano, oba verdikty byly sporné, ale může se na ně Sparta vymlouvat? Nemůže!

Čeká se od ní, že s nováčkem si suverénně poradí, ne to, že celý zápas bude trnout při každém jeho útoku.

Čeká se, že nebude zmatkovat – přitom hned ve druhé minutě stoper Costa, kterého Jílek po dlouhé pauze vrátil do sestavy a svěřil mu i kapitánsko­u pásku, nešikovně promáchl balon a pustil Schranze do sóla na gólmana.

Čeká se, že když udělá chybu, aspoň se poučí pro příště. Jenže hned za tři minuty zůstal Schranz ve vápně volný znovu a tentokrát už se hlavou trefil.

Čeká se, že Sparta bude mít vpředu střelce, který jí v nouzi pomůže a i půlšanci promění v gól. Jenže Kozák, letní posila, tuhle roli neplní a na první trefu dál čeká – včera zase ve vápně opakovaně selhával.

„Libor výborně pracuje pro mužstvo, do šancí se dostává, věřím, že se probudí a začne je dávat,“zastal se ho Jílek. „Nemám důvod nad ním lámat hůl.“

Tým z Letné má každopádně hodně co zlepšovat, protože už dlouho působí jako skomírajíc­í tenista, který sice občas vezme soupeři podání,

SKD Č. Budějovice AC Sparta Praha

ale pak brejk nikdy nedokáže sebevědomě potvrdit.

Když v minulém kole Sparta doma bez potíží přehrála Jablonec, mohlo se zdát, že našla suverenitu. Jenže včera už zase byla chvílemi nejistá a roztřepaná jako v prvním kole doma proti Slovácku, které si z Letné vezlo nečekané vítězství 2:0.

Plusy v její hře se hledají těžko, Fotbalová Fortuna liga ale pár se jich najde: včera se aspoň dokázala kousnout a dotáhnout dvoubranko­vé manko, roli lídra na sebe vzal záložník Kanga, který nejdřív nádhernou ranou z dálky snížil a pak připravil vyrovnání pro hlavičkují­cího Tetteha.

Sebejistě dál působí sedmnáctil­etý Hložek, který mezi spoluhráči vyčnívá. Ale jinak?

Vzadu sparťané často chybovali, pouštěli Budějovice do brejků a ve druhé půli měli štěstí, že domácí po jednom z nich trefili jen břevno.

I když se v závěru po Tettehově vyrovnání hnali za vítězným gólem, velkou šanci si už nevytvořil­i a remízu s nováčkem musí brát jako ztrátu.

Po třech kolech už nabrali na čelo ligy pětibodové manko, největší rivalové jim hned na startu ukazují záda.

Slavia je sice také nevypočita­telná, přesto po třech kolech spolu s Plzní jako jediná neztratila ani bod.

Ve Zlíně nenadchla, vítězství vydřela. Pak suverénně přejela Teplice, ale v neděli zase celá upocená trnula, aby o výhru nad Olomoucí nepřišla v nastaveném čase. Přečkala penaltu, a tak se víc než výsledek 1:0 řešilo řádění chuligánů, kteří naházeli světlice do kotle hostů.

Sparta řeší jiné potíže – a evidentně jí to ještě nějaký čas zabere.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia