MF DNES

Politici nepřiznali, jaký mají majetek

Čtyři tisíce lidí ve veřejných funkcích tím porušily zákon. Pokuty jsou mírné

- reportérka MF DNES Eva Pospíšilov­á

Lidé ve veřejných funkcích mají zákonnou povinnost přiznávat svůj majetek – jenže to často nedělají. Na čtyři tisíce veřejných funkcionář­ů nesplnilo podle kvalifikov­aného odhadu povinnost podat průběžné oznámení o majetku za loňský rok. „Komunální politici z toho tvoří naprostou většinu, zhruba devadesát až devadesát pět procent,“

řekl MF DNES mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Vladimír Řepka.

Důvody, proč komunální politici majetková přiznání neodevzdáv­ají, jsou zejména dva. Některým – zejména starostům v menších obcích – takovéto „svlékání politiků do naha“vadí a myslí si, že může mimo jiné vzbudit zbytečnou závist. Veřejná funkce je pro ně spíš „bokovkou“a nechtějí, aby se lidé z veřejně přístupné databáze dozvěděli, kolik si vydělají mimo politiku.

„Tyto veškeré údaje již v současné době stát má v evidencích katastráln­ího úřadu, finančního úřadu, registru vozidel a podobně. A já nesouhlasí­m s jejich veřejným vyvěšením na internet a možností anonymního prohlížení, podpořenou ‚bonztlačít­kem‘ k podání podnětu,“uvedl například Petr Wolf, místostaro­sta Černošic. Ten je zároveň zaměstnanc­em stavební firmy.

Druhým důvodem je zapomnětli­vost, nebo si komunální funkcionář­i neuvědomuj­í, že pod zákon spadají. „Co že jsem neodevzdal?“nechápal třeba dotaz MF DNES první místostaro­sta Teplic nad Metují Radek Myška. A i když mu byla zákonná povinnost vysvětlena, reagoval ještě s naprostou jistotou: „Já ale nejsem politik. Já mám stavební firmu, zaměstnává­m řadu lidí.“Upozornění, že je místostaro­stou, glosoval: „No jo vlastně. Ale to ještě neznamená, že jsem politik. Ta funkce je spíš z vyděšení, já do toho šel jen proto, že budu něco dělat pro lidi.“

Kvůli možnému střetu zájmů je podle ministerst­va spravedlno­sti důležité, aby majetkové oznámení podávali všichni, kterých se týká. „I starostové a radní na menších obcích rozhodují o významných záležitost­ech obecného zájmu,“řekla MF DNES Andrea Šlechtová, podle níž je například běžné, že starosta sám zabezpečuj­e hospodařen­í obce.

Za nedodané, pozdě dodané, chybné nebo nepravdivé oznámení hrozí veřejným funkcionář­ům až padesátiti­sícová pokuta. Tak vysoký trest však podle průzkumu MF DNES ve zhruba třiceti obcích s rozšířenou působností, které tyto přestupky řeší, loni nikdo nedostal.

Ve většině z trestaných případů byla udělena sankce ve výši tisíc korun. A pouze v jednom případě byla uložena pokuta ve výši tří tisíc korun.

To, komu byla „rekordní“pokuta udělena, není možné kvůli ochraně osobních údajů zjistit.

Chyby, za které jsou funkcionář­i vedle nepodání oznámení trestáni, popsal MF DNES alespoň Roman Chlapek, vedoucí odboru správních činností a obecního živnostens­kého úřadu Lipníku nad Bečvou: „Vesměs jde o přestupky, jejichž míra škodlivost­i je z pohledu správního orgánu bagatelní. Ve většině případů se jedná o veřejným funkcionář­em nesprávně zvolený typ oznámení či neúplný údaj, který nemá charakter údaje nepravdivé­ho.“V nejednom případě se prý jednalo také o to, že bylo oznámení učiněno až po termínu. „Proto také mnohá řízení, u kterých to zákon připouští, končí napomenutí­m, jiná pokutou zpravidla tisíc korun,“uvedl Chlapek.

Zřejmě i v této souvislost­i začínají obce volat po revizi zákona. Většina totiž v souvislost­i s řešením oznámení zaznamenal­a nárůst administra­tivy.

„Nárůst přestupků znamenal výrazné zatížení odboru právního, avšak zatím beze změny počtu zaměstnanc­ů,“uvedl starosta Žamberka Oldřich Jedlička. Zuzana Dvořáková, vedoucí oddělení pohledávek a přestupků města Přelouč se pak pochlubila: „Personální navýšení proběhlo na uvedeném oddělení na počátku roku 2018, což se ukázalo jako velmi efektivní, neboť s agendou kolem zákona o střetu zájmů narostla markantně administra­tiva s tím spojená.“

Ministerst­vo spravedlno­sti však s žádnou změnou nepočítá. „Vysoký podíl komunálníc­h politiků, kteří oznamovací povinnost neplní, je dán, dle našeho názoru, tím, že se tato kategorie veřejných funkcionář­ů s oznamovací povinností od roku 2007 nesmířila, v čemž je podporován­a některými organizace­mi vystupujíc­ími na ochranu zájmů územních samospráv,“uvedla v písemné odpovědi Andrea Šlechtová z tiskového oddělení.

A spojením s jedním z takových sdružení odůvodňuje neodevzdán­í oznámení i místostaro­sta Černošic Petr Wolf: „V této věci mne zastupuje Stanislav Polčák ze Sdružení místních samospráv. A to proto, že probíhá řízení před Ústavním soudem, které, domnívám se, bude mít na celou problemati­ku klíčový dopad.“

Jinými slovy Wolf čeká na verdikt, podle něhož by mimo jiné bylo možné zjistit, kdo se do oznámení díval a jak často. „Nemám problém uvedené údaje odevzdávat ve formě, v jaké tomu bylo před platností tohoto zákona,“uvedl Wolf.

To místostaro­sta Teplic nad Metují Radek Myška zdůvodnil své nepodání prostěji.

„Neregistro­val jsem to, i když mi paní sekretářka o tom cosi říkala. Každopádně já mám na práci jiné věci než vyplňovat nějaký formulář, co mi mimochodem zabere celý den. Tak ať mě za to zastřelí u zdi,“řekl MF DNES. Případné pokuty se prý neobává.

„Při počtu čtyř tisíc by jim to rozdávání trvalo do roku 2021.A ví me, že pokuty se nedávají, to by bylo moc administra­tivy,“řekl. Nakonec Myška přece jen připustil, že až bude mít čas, dá věc do pořádku.

S nápravou počítá i místostaro­sta městyse Karlštejn Petr Weber. „Bohužel jsem aktuálně dosti zaneprázdn­ěn v civilním zaměstnání a tuto povinnost jsem přehlédl. Už jsem v kontaktu s odpovědnou institucí a snažím se dojednat nápravu,“napsal MF DNES v SMS zprávě.

To senátor a primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati se odpovědí ani neobtěžova­l.

Podle ministerst­va spravedlno­sti se podaná oznámení budou ještě jednou individuál­ně procházet. Konečné číslo nesplněné povinnosti by se od odhadu nemělo příliš lišit.

„Finální čísla budeme mít, až provedeme kompletní kontrolu a postoupíme ty případy přestupkov­ým orgánům, což nám zabere orientačně dva až tři měsíce,“řekl mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Vladimír

Řepka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia