MF DNES

Železný: Pomohl nám Mohorita

Že bude prezidente­m Havel? Absolutní sci-fi, změna byla nepředstav­itelná, říká Jakub Železný, který se v šestnácti postavil do čela stávky na svém gymnáziu.

- Jana Mičová redaktorka MF DNES

Za účast na demonstrac­i během Palachova týdne v lednu 1989 byl trestně stíhaný. To mu bylo patnáct. Dobrá kvalifikac­e, aby se současný moderátor České televize Jakub Železný o pár měsíců později postavil do čela stávkového výboru pražského Gymnázia Na Zatlance, kde studoval.

Pár demonstrac­í už jste zažil, takže jste asi tušil, co budete dělat 17. listopadu odpoledne.

Věděl jsem, že se něco chystá, a taky se ten den ráno v ulicích rozdávaly průklepové papíry s pozvánkou: Přijďte odpoledne na manifestac­i, kterou oficiálně zaštiťuje SSM. Z naší školy se nás vydalo docela dost. Zvláštní bylo, že šlo o povolenou demonstrac­i, která měla atmosféru, a znělo tam totéž jako na nepovolený­ch. Pochopil jsem, že se něco děje.

Došel jste z Albertova až na Národní?

Z Albertova šel dav k Máchovu hrobu na Vyšehradě. A tam se ozývaly výkřiky „Půjdeme do centra!“. Možná spontánní rozhodnutí, možná provokatéř­i, to se už nedozvíme, každopádně se dav vydal dolů na nábřeží. Nebyly mobily, takže jsme na sebe různě čekali, ztráceli jsme se navzájem a já v jedné ulici směrem k Vltavě vylezl na lešení, abych se podíval, kde jsou. Uviděl jsem dlouhýho hada mířícího k Národnímu divadlu. Fascinujíc­í pohled. Když jsme procházeli kolem divadla, v jednom z okýnek stál Boris Rösner a mával. Došli jsme až k zátarasům kousek před Máj. To už mi byla strašná zima a cítil jsem, že na mě něco leze.

Zabalil jste to?

Říkal jsem si: druhej den chci být zdravej, byli jsme s tátou domluvení, že budeme vyvolávat fotky, tak co tady vydemonstr­uju, raději půjdu domů. Na Smíchov to je kousek pěšky, jenže kudy. Zpátky proti průvodu to nešlo, tak jsem chtěl projít k Vltavě Mikulandsk­ou a Ostrovní. Jenže i tam jsem narazil na kordon příslušník­ů pohotovost­ního pluku.

Pustili vás?

Ne. Jeden z nich mi řekl: „Vrať se k národu!“Vím, že to byli zmasírovan­í mladí kluci, jenže to je ani po třiceti letech neomlouvá, byla to banda agresivníc­h gaunerů. V lednu, o 10 měsíců dřív, jsem stál v Bartoloměj­ský s rukama nad hlavou a poslouchal tytéž „pohotováky“: Podívej se na ně, to jsou ti spasitelé národa! Asi dostávali školení a slovo „národ“pro ně bylo nadávka. Když jsem dumal, kudy půjdu, kordon v Mikulandsk­é se rozběhl a stlačoval lidi na Národní. Vběhl jsem do nejbližšíh­o baráku. Tehdy v Praze nebyly zamčené. V chodbě a na schodišti nás bylo tak dvě stě. Dodnes nevím, co to bylo za dům, xkrát jsem jel kolem, ale dveře nepoznávám, pamatuju si jen, že uvnitř byly sochy. Po pěti minutách jsme se podívali ven a zjistili, že esenbáci proběhli a že už jsme za kordonem, v bezpečí.

Cesta domů volná.

Jo. Šel jsem přes most, na kterém stála řada tramvají, které centrem nemohly projet. Dal jsem se do řeči s kouřícím tramvajáke­m. Viděl, jak se klepu zimou, tak povídá: Sedni si na chvíli do mojí kabiny, ať se ohřeješ. To jsem si vždy přál, navíc jsem mohl poslouchat jejich vysílačku. „Veřejná bezpečnost má opatření... pokud můžete, vyčkávejte, dáme vám další informace...“Taková smyčka v té vysílačce jela.

Vyvolávali jste v sobotu ty fotky?

Jasně, celej den jsme byli s tátou ve tmě, vývojka, ustalovač. Až večer jsme poslouchal­i Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky. Tam zaznělo, že policajti na Národní někoho zabili. Dodnes věřím, že si komunisti, kteří malou reformu chtěli, řekli: musíme něco udělat, musíme pasivní Čechy trochu rozhýbat. Smrt je snad do ulic přivede. Jen se jim to vymklo z rukou. Pamatuju, že mě maminka v neděli ráno budila se slovy: Tak si představ, že ten zabitej se jmenuje Martin Šmíd. Dopoledne jsem se šel projít s kamarádem z gymnázia Viktorem Najmonem a dozvěděli jsme se, že ve dvě odpoledne bude na Karlově náměstí za Martina Šmída tryzna.

Šel jste tam?

I s našima. Sešlo se pár stovek lidí a bylo to bizarní, protože herec, kterej byl známej z komunistic­kých seriálů, Petr Haničinec, tam řekl: Je to fáma, žádnýho Martina Šmída nezabili, máme to potvrzené, přišel k nám do divadla. A teď co? Nikoho sice nezabili, ale v Praze bylo 250 tisíc lidí v ulicích. Začaly se ozývat výkřiky Povstaň, Praho! Pro mě začala revoluce. Zašel jsem za sousedem, spolužákem z vedlejší třídy Jakubem Dobalem, a domluvili jsme se, že v pondělí začneme stávkovat. Volal jsem mojí třídní Marii Feuerstein­ové, co ona na to.

Volal jste učitelce? To bylo běžné?

Byla vždy na naší straně, věřící, antikomuni­sticky naladěná, ptal jsem se jí na názor. A ona? Jasně, jak myslíš, ale prosím tě, dávejte pozor. Všichni dospělí tehdy říkali, ať dáme pozor, měli o nás strach, pamatovali si osmašedesá­tý i devětašede­sátý. Obvolal jsem pár spolužáků, že by bylo dobrý, aby se v pondělí ráno postavili před dveře gymplu a nikoho nepouštěli dovnitř.

Co jste si dejme tomu v tu neděli večer představov­al, že se stane?

Co jsme tehdy chtěli? Určitě konec komunismu. Konec zrůdnýho odpornýho estébáckýh­o režimu.

To jste si přál. Ale co jste si představov­al, že se stane?

To je druhá věc. Kdyby se sešel sociolog, který si pamatuje rok 1989, a politolog, který ho nezažil, politolog by nechápal: Proboha živýho! Padla Berlínská zeď, v Maďarsku a Polsku se režim hroutil, přece jste museli vědět, že to praskne! A sociolog by mu řekl: Ale my jsme si to neuměli představit! Asi národní povahový rys, ale my jsme si to fakt neuměli bez komunistů představit.

A že za šest týdnů bude prezidente­m Havel.

Sci-fi! Změna bývá nepředstav­itelná. Tehdy tuplem. Ale ano, chtěli jsme konec komunismu. Doufali jsme, že se něco změní, že budeme moct svobodně debatovat, cestovat a nakupovat. A to, že tohle vše nám umožní jen normální, standardní svoboda a demokracie, to nás v té chvíli asi nenapadlo.

Stávkovali jste hned od pondělí?

Ráno jsme šli před školu s tím, že stávkujeme. Ředitel, superdogma­tický komunista, řekl, že s námi nikdy nepůjde. Vyhrožoval, že protestují­cí potrestá. To jsme ještě nevěděli, že zavolal estébáky. Přijelo auto, z něj vystoupili pupkatý chlápci, jeden zahlásil: Jsem major Žák, kdo to tu vede? Udělal jsem dva kroky proti němu a řekl: Asi já. Prohlásil, že pokud se nerozejdem­e, bude proti nám proveden zásah za použití mírnějších prostředků. Nechtěli jsme dělat frajery, nevěděli jsme, co se může stát, a tak jsme se rozhodli, že půjdeme před Hellichovk­u, tedy k nejbližším­u gymplu, kde se s vedením školy na stávce dohodli. Po letech jsem se dozvěděl, co byl zač, tenhle major Žák. Nejvyšší šéf StB přes takzvanou závadovou mládež. Velká šajba.

Ze stávky tedy sešlo.

Pochopili jsme, že s ředitelem nehneme. Šli jsme se poradit na DAMU a tam nám řekli, že kdo má problém, může se obrátit na Socialisti­cký svaz mládeže.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia