MF DNES

Krvavý víkend v USA: 30 mrtvých

El Paso: 20 mrtvých. Dayton: 9 obětí střelby

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Jen 24 hodin a celkem třicet mrtvých. Spojené státy mají za sebou jeden z nejkrvavěj­ších víkendů. Od soboty do neděle zahynulo střelnou zbraní na třicet lidí, přes padesát dalších bylo zraněno.

Masakry spáchali střelci na dvou vzdálených místech: v texaském El Pasu a v ohijském Daytonu.

V El Pasu, které je na americko-mexické hranici, jednadvace­tiletý Patrick Crusius, oblečený do černého trička a khaki kalhot, vtrhl do nákupního střediska, kde v tu chvíli byly zhruba tři tisíce lidí. I když mu podle prohlášení, které se před činem objevilo na internetu, vadili hispánští imigranti, střílel po všech lidech, na které narazil.

Střelec v Daytonu se podle agentury AP jmenoval Connor Betts. Jeho terčem se stali lidé před barem v dobré čtvrti. I on si vzal útočnou pušku. Oblékl se do černého a neprůstřel­né vesty. Zastřelil devět lidí, desátý byl on poté, co policie během minuty zasáhla.

Motiv střelce z Daytonu nebyl do včerejšího večera zveřejněn. Mezi oběťmi je podle policie i jeho sestra. V neděli v jednu hodinu ráno střílel do lidí před barem ve čtvrti plné galerií s uměním, obchůdků a klubů. Muž, označený jako Connor Betts, devět lidí zavraždil a dalších 26 zranil za pouhých 30 vteřin.

Podle starostky Daytonu mohl zastřelit až stovky lidí, kdyby rychle nezasáhla policie, která hlídkovala nedaleko. Betts se podle jednoho ze svědků s puškou snažil dostat do baru, v tu chvíli byl střelen do hlavy. Podle senátora Sherroda Browna se rovněž jednalo o „mladého bílého muže“.

O střelci v El Pasu, který zaútočil o zhruba 13 hodin dřív, se vědělo víc. Patrick Crusius, kterému teď hrozí trest smrti, do města přijel z až deset hodin jízdy vzdáleného Allenu u Dallasu. Podle manifestu, který je s ním spojován, nechtěl hispánce v USA.

Záběry z nákupního střediska v El Pasu, které přinesla americká televizní stanice NBC, ukazují davy vyděšených lidí utíkajícíc­h s rukama nad hlavou. Míjejí se se členy zásahové jednotky. Průmyslové kamery pak zachytily střelce.

„Varovalo nás dítě“

„Lidé zpanikařil­i a sehnutí nízko nad zemí utíkali pryč,“řekla Kianna Longová, která tam v sobotu dopoledne nakupovala. Spolu s manželem proběhla skladem v zadní části obchodu a s dalšími zákazníky se schovala do ocelového kontejneru v zásobovací­ch prostorách. Jiní nevěřili svým uším a do poslední chvíle si mysleli, že rány vycházejí z nějaké stavby.

Armádní specialist­a Glendon Oakley, který tam zrovna nakupoval ve sportovníc­h potřebách, médiím řekl, že ho a ostatní před střelcem varoval malý kluk. Nejdřív si myslel, že dítě jen fantazíruj­e, ale o pět minut později uslyšel výstřely.

Když Oakley utíkal do bezpečí na parkoviště, všiml si dětí, které bez rodičů v panice pobíhají po nákupním středisku. Bylo jich podle něj asi třináct. „Snažil jsem se vzít co nejvíc dětí a dostat je odtamtud ven,“řekl. Do bezpečí odvedl tři.

Jedno dvouměsíčn­í zachránila jeho matka, protože mu dělala štít. 25letá matka tří dětí, která v době střelby podobně jako řada jiných zrovna v místním Walmartu nakupovala školní pomůcky, se po zásahu projektile­m skácela na své dítě. To skončilo se zlomeninam­i v nemocnici.

„Kráčel sebevědomě, klidně, jako by byl na nějaké misi,“prohlásila o Crusiusovi další svědkyně, která přijela na parkoviště před obchodním domem Walmart právě v okamžiku, kdy střelba začala. „Střílel namátkově, nevyhledáv­al žádné konkrétní osoby. Střílel na každého, kdo mu přišel do cesty.“

Přísnější zákon?

Tragédie vyvolala ve Spojených státech vlnu solidarity, například v El Pasu přišly stovky lidí darovat krev. Zvedla se také nová vlna volání po přísnější kontrole zbraní. Například před Bílým domem a budovou Kapitolu se už po první střelbě konala spontánní demonstrac­e, na níž lidé požadovali přísnější zákon pro držení střelných zbraní.

Připojil se k nim i demokratic­ký prezidents­ký kandidát a bývalý texaský kongresman Beto O'Rourke, který z El Pasa pochází. Poukázal na to, že střelec útočil vojenským typem zbraně, a zdůraznil, že je nutné prodej takových zbraní co nejdříve zakázat. Také řada dalších politiků z řad demokratů vyzývala ke zpřísnění. Obviňovali prezidenta Donalda Trumpa, že jeho rétorika rasistické střelce povzbuzuje k zabíjení. Trump střelbu odsoudil.

 ??  ?? Smrt před barem. Boty lidí, kteří v panice utíkali před střelcem u baru Ned Peppers v Daytonu v Ohiu. Vrah zabil devět lidí a na tři desítky jich zranil. Byl to druhý případ masové střelby za necelé dva dny. Ve Spojených státech to znovu vyvolalo demonstrac­e za zákaz držení zbraní. Foto: ČTK
EL PASO
Smrt před barem. Boty lidí, kteří v panice utíkali před střelcem u baru Ned Peppers v Daytonu v Ohiu. Vrah zabil devět lidí a na tři desítky jich zranil. Byl to druhý případ masové střelby za necelé dva dny. Ve Spojených státech to znovu vyvolalo demonstrac­e za zákaz držení zbraní. Foto: ČTK EL PASO
 ??  ?? Druhý útok Policisté zasahují v Daytonu, kde muž střílel před barem.
Druhý útok Policisté zasahují v Daytonu, kde muž střílel před barem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? El Paso Nahoře na snímku Patrick Crusius, když v nákupním centru střílel do lidí. Dole vzpomínka za jeho oběti. Foto: Profimedia a ČTK
El Paso Nahoře na snímku Patrick Crusius, když v nákupním centru střílel do lidí. Dole vzpomínka za jeho oběti. Foto: Profimedia a ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia