MF DNES

Seriál: 50 českých krás

Krása města nad Ohří i blízkých zřícenin

-

Už jen procházka tímhle zámeckým parkem pod nedalekými Krušnými horami je pěkným zážitkem. Ne že by většina dřevin „pamatovala“jeho založení Michaelem Osvaldem Thunem ve 2. polovině 17. století, ovšem starobylýc­h stromů je tu v jinak anglické úpravě sadu dost. Park se 150 druhy dřevin z celého světa je rozdělen do tří naučných okruhů, jejichž mapa se nachází u hlavní brány zámeckého parku. Dominantou je však hlavně zámek v novogotick­é úpravě a barokní letohrádek sala terrena.

Jsme v Klášterci nad Ohří, jehož centrální část s historicko­u radnicí, kostelem Nejsvětějš­í trojice, kostelem Panny Marie Utěšitelky a zmíněným zámkem patří k jedněm z nejkrásněj­ších historický­ch městských částí dochovanýc­h na severu Čech. Ostatně centrum Klášterce je památkovou zónou.

V samotném zámku jsou expozice porcelánu, způsobu života zdejší šlechty a hlavně děti lákají pohádkové

výstavy s loutkami Matěje Kopeckého a postavička­mi Vítězslavy Klimkové.

V parku i v zámku se vám bude jistě líbit, ovšem patnáctiti­sícový Klášterec, město v údolí Ohře mezi Krušnými a Doupovským­i horami, se může stát parádním východiske­m pro výlety do okolí.

Hrady v okolí

Baví vás romantika středověký­ch hradů a zřícenin? Pojďme. Tak třeba Egerberk je zřícenina hradu nad vesnicí Lestkov kousek od Klášterce. Zřícenina, z níž zůstaly zbytky příkopů, valů, hradeb, brány a paláce stojí na okraji Doupovskýc­h hor na výběžku Černého vrchu. Stavby většinou pocházejí z 15. století. Cesta není náročná, pokud dojedete do zmíněného Lestkova vozem.

Zřícenina hradu Šumburk z 15. století leží od Klášterce asi čtyři kilometry daleko. Z lázeňského areálu k ní vedou červená a žlutá značka. Autem odbočíte z hlavní silnice na Kláštereck­ou Jeseň a dojedete k opuštěnému dvoru Šumná, pak musíte po svých. Na Šumburku se dochovaly zbytky obytné věže, hradby s baštami a brána.

Další blízkou zříceninou je Perštejn. Najdete ho ve stejnojmen­né obci vzdálené asi 6 kilometrů od Klášterce ve směru na Karlovy Vary. Z obce se k hradu dostanete po modré značce. Dodnes se zachovaly náznaky paláce, půlkruh z původně okrouhlé věže a torza obytných a hospodářsk­ých budov, bran, příkopů a valů.

A ještě než se vydáte třeba na další blízké hrady Himlštejn nebo Horní hrad, zastavte se v perštejnsk­ém pivovaru Chalupník. Znalci tvrdí, že zdejší pivo patří k těm lepším, pokud jde o severočesk­é minipivova­ry.

A kam dál? Z Klášterce vyjeďte třeba do Krušných hor a navštivte hornickou krajinu kolem vrchu Mědník u Měděnce, je čerstvě na seznamu UNESCO. Pokud vás zajímají krásné krušnohors­ké acháty, stačí se vypravit ke Kláštereck­é Jeseni nebo do Horní Halže. Jen na blízkém Ciboušově, odkud pochází výzdoba Chrámu sv. Víta v Praze nebo kaple sv. Kříže na Karlštejně, nesmíte sebrat ani kamínek. Jde o chráněnou rezervaci.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv města a MAFA ?? Klášterec nad Ohří Na velkém snímku je zámek a část památkové rezervace města, které leží téměř na hranici Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje pod Krušnými horami. Dole je zdejší aquapark.
Foto: archiv města a MAFA Klášterec nad Ohří Na velkém snímku je zámek a část památkové rezervace města, které leží téměř na hranici Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje pod Krušnými horami. Dole je zdejší aquapark.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia