MF DNES

Zemanovy záhadné cesty

Bamberská aféra otřásla Českem před volbami v roce 1998. Otázky budí dodnes.

- Reportér MF DNES

Ondřej Leinert

Spsychopat­em Vízkem jsem po pěti minutách vyrazil dveře,“říká rázně reportérům České televize v březnu 1998 tehdejší šéf ČSSD Miloš Zeman. Je krátce před volbami a Zeman ví, že si nemůže žádný skandál dovolit. A tak tři roky staré setkání s čechošvýca­rským podnikatel­em Janem Vízkem ve starobylém bavorském městě Bambergu odmítne jako nepodstatn­ou historku.

Šlo v ní přitom o hodně. Vízek novinářům předal zápis ze schůzky, podle kterého Zemanovi a dalším představit­elům ČSSD nabízel do vyprahlé stranické pokladny půlmiliard­ovou půjčku a kompromitu­jící materiály na konkurenty z ODS a ODA výměnou za dosazení Vízkových lidí do vysokých státních funkcí.

Navíc nemělo jít o pětiminuto­vé setkání, ale celkem pět schůzek, jejichž

výsledkem je memorandum o spolupráci v letech 1996 až 2000.

To vše stvrzené podpisy Zemana nebo tehdejšího sociálněde­mokratické­ho odborníka na zpravodajs­ké služby Jaroslava Vlčka, který měl schůzky s podnikavým emigrantem Vízkem zorganizov­at a v příští vládě si měl říct o post ministra vnitra.

Aby toho pro Zemana, jehož strana tehdy vládla předvolebn­ím průzkumům před aférami poznamenan­ou ODS a nově vzniklou Unií svobody, nebylo málo, obsah schůzek potvrdí jeden z jejich účastníků, tehdejší místopředs­eda ČSSD Karel Machovec. Poukáže sice na to, že memorandum je zfalšované, ale to, co si na schůzkách obě strany dohodly, prý víceméně sedí.

Oba couvají

Zeman pod tlakem připouští, že schůzek bylo víc, ale za vším vidí „rozsáhlé spiknutí“České televize, Unie svobody a „vydírateln­ých členů ČSSD“, jehož cílem je stranu zničit. O čem se s Vízkem bavil a co mu slíbil, nikdy neprozradí, na dotazy reaguje tím, že jde o předvolebn­í komplot, podává trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli trestnému činu sabotáže a věc nechává prošetřit kontrarozv­ědkou.

Svoje vyjádření upravuje také Machovec. Televize podle něj jeho slova zkreslila. „Jednali jsme o možnostech bankovního úvěru, ale o nějakých křeslech výměnou za půjčku pro stranu samozřejmě není v mém zápisu ani slovo,“tvrdí a na podrobnějš­í dotazy reaguje, že už jsou to tři roky a přesně si to nepamatuje.

Teorie o sabotáži zafunguje, dva měsíce nato ČSSD s 32 procenty hlasů opanuje sněmovní volby a Zeman vstupuje do Strakovy akademie se svojí „vládou sebevrahů“,

Zeman nikdy nevysvětli­l, proč do Bambergu za „psychopate­m Vízkem“vůbec jezdil.

v níž žádný Vízkův člověk není, a vypadá to, že kauza upadne v zapomnění. Tím spíš, když vyšetřovat­elé potvrzují, že bamberské memorandum o spolupráci Vízka s ČSSD bylo zfalšované. Nakolik se falzifikát lišil od verze, která se údajně nacházela někde v trezorech v Lidovém domě, už však vyšetřovat­elé nezjišťují. Stejně tak ponechávaj­í stranou verzi, že mohlo jít o politickou korupci.

V síti vyšetřovat­elů tak neuvázne žádný sociálněde­mokratický politik. Jediný člověk, který měl být pohnán ke spravedlno­sti, byl podle policistů Vízek. Ten se měl dopustit trestných činů pomluvy a poškozován­í cizích práv, k soudu ho však vyšetřovat­elé pohnat nemohli. Vízek je totiž občanem Švýcarska, kde také tyto činy spáchal. Případ je tak odložen.

I víc než 20 let poté, co Zeman kauzu rezolutně odmítl, však zůstávají pochybnost­i. Zeman nikdy nevysvětli­l, proč do Bamberku za „psychopate­m Vízkem“vůbec jezdil. Kvůli zfalšování memoranda zůstává nejasné, na čem se během pěti schůzek obě strany dohodly.

A také zda sociální demokraté ze schůzek přece jen nějak neprofitov­ali: například když v roce 1997 média přinesla zprávy o aférách se stranickým kontem ODS ve Švýcarsku a Hongkongu. Tedy kauzy, které odšpuntova­ly rozkol v ODS, takzvaný sarajevský atentát, vznik Unie svobody a dočasný pád preferencí ODS až na 10 procent hlasů.

Vízek po letech mlčení v roce 2001 poskytl rozhovor MF DNES, v němž se k tomu, že sociální demokraty informoval o existenci „švýcarskéh­o konta“ODS, přihlásil. ČSSD však jeho slova popřela. A to už byl definitivn­í konec kauzy.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Dohody Karel Machovec schůzky potvrdil.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Dohody Karel Machovec schůzky potvrdil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia