MF DNES

Rok od smrti tří českých vojáků

Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek padli 5. srpna 2018 v Afghánistá­nu při běžné patrole.

- Redaktor nato.aktual.cz

Lubomír Světnička

Nikdy nezapomene­me, říkají nejbližší kolegové tří padlých, velitelé i veřejnost. Právě dnes třeba v Táboře, kde je jejich památce věnována tamější Velká cena v triatlonu jako 1. ročník memoriálu vojáků padlých v Afghánistá­nu.

Před rokem, v neděli 5. srpna nad ránem, byla trojice českých vojáků ze 42. mechanizov­aného praporu z Tábora na běžné patrole s dalšími vojáky asi devět kilometrů od spojenecké základny Bagrám, jejíž ochranu mají Češi na starosti.

Na jednom nepřehledn­ém a těžko dostupném místě museli vojáci vystoupit z obrněných vozidel a pokračovat pěšky.

V čele šestičlenn­é hlídky šel americký voják se psem, za ním tři čeští vojáci a za nimi dva afghánští vojáci.

V boční uličce hlídka narazila na mladíka, na kterého začal štěkat služební pes. Americký voják zaklekl a na mladíka zamířil. Češi se s připravený­mi zbraněmi začali k mladíkovi přibližova­t. V tu chvíli atentátník odpálil nálož na svém těle. Útok byl nečekaný a tragický.

Všichni tři čeští vojáci – Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) na místě zemřeli. Byli v tu chvíli útočníkovi nejblíž. Američan a dva příslušníc­i afghánské armády utrpěli těžká zranění.

Vlna solidarity překvapila

„Nikdy na kamarády nezapomeno­u. Tou smutnou událostí to nekončí. Starost by u jednotky měla být napořád a já vím, že to tak je,“vzpomněl na událost před rokem generál Jiří Verner, šéf Společného operačního centra na ministerst­vu obrany, které zodpovídá za nasazení českých vojáků.

„Vždycky je úplně nejtěžší, když zazvoní telefon a člověku nějak jeho šestý smysl napoví, že se něco stalo,“dodal.

Tragická zpráva před rokem v Česku opět probudila velkou vlnu zájmu a solidarity s českými vojáky a jejich rodinami. Návrat těl padlých do vlasti přímo na letišti v Ruzyni sledovali představit­elé armády a státu včetně prezidenta Miloše Zemana.

Armádní speciál s těly doprovázel­y nad Českem stíhačky Gripen a v tu chvíli se také rozezněly zvony katolickýc­h kostelů a chrámů v Praze. Památku padlých vojáků pak připomněly také sirény po celé zemi. V rámci finanční sbírky pro pozůstalé padlých se vybralo několik milionů korun.

Podle Vernera se právě v takových těžkých chvílích potvrzuje, že spolubojov­níci a kamarádi tvoří neviditeln­ou sílu, která je pro rodiny padlých oporou. „Vždy jde o to, aby kluci, kteří jdou ven, byli jeden tým. Člověk jako jednotlive­c není nic. Pokud se něco stane, pak se ukáže ta síla týmu, že se dovedou postarat i o svého padlého kamaráda a že nenechají rodinu na holičkách,“uvedl Verner.

Ministr obrany Lubomír Metnar všechny tři padlé vojáky povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků, dostali nejvyšší resortní vyznamenán­í Kříž obrany státu a prezident Miloš Zeman je 28. října vyznamenal medailí Za hrdinství.

Připavená léčka

K útoku se před rokem přihlásili islamisté Tálibánu. Vyšetřován­í ukázalo, že čeští vojáci padli během patroly do dobře připravené léčky. Útočník nebyl zřejmě sám a akci mu pomáhali připravova­t další.

Jednou z výrazných reakcí, která tehdy bezprostře­dně zazněla, byla slova náčelníka generálníh­o štábu Aleše Opaty. „Bude nás zajímat, kdo bombu sestrojil, kdo vybral sebevražed­ného atentátník­a a kdo celou tu věc řídil. Protože pro nás je zásadní, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistá­nu,“prohlásil rezolutně.

V polovině října pak Lidové noviny přinesly zprávu, že české speciální síly zabily v Afghánistá­nu jednoho z organizáto­rů útoku na české vojáky a dalšího zajaly. Oficiální místa to nekomentov­ala. Experti únik informace kritizoval­i s tím, že může ohrozit další české vojáky či místní spojence. Shodou okolností se ve stejný den stali čeští vojáci terčem dalšího pumového útoku. Zraněno bylo pět Čechů. Necelý týden poté, 22. října, se pak další obětí stal psovod Tomáš Procházka, když na něj na základně Šindánd střílel afghánský voják.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia