MF DNES

Trumpovy roky nepořádku

Nová cla, která Donald Trump uvalí na čínské zboží, jsou nelogická, protože jimi ohrozil své znovuzvole­ní. Ale Trump jen přitvrdil, protože bitvu s Čínou potřebuje vyhrát stůj co stůj.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Nikdo neví, co bude. Tak lze stručně popsat náladu světových burz. Předminulý týden dosáhl hlavní ukazatel výkonnosti amerických akcií, index Standard & Poor’s 500, dějinného maxima. Pak přišel pád. Nejprve americká centrální banka burziány zarmoutila, když svoji základní úrokovou sazbu snížila „jen“o čtvrtinu procentníh­o bodu. A následně je vyděsilo další přelomové tweetování amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámil, že od září uvalí další cla na čínský dovoz. Podle kuloárovýc­h zvěstí tím zaskočil i pekingské soudruhy.

Jak moc jsou čínští kormidelní­ci zaskočeni, nikdo kromě „kuloárů“nepoví. Naopak to, jak moc jsou zaskočeni burziáni, lze sledovat v přímém přenosu: hodně.

Akcioví analytici se ve svých odhadech mýlí často. Teď je však možné sázet na to, že minimálně část z nich se ve svém nynějším odhadu nadcházejí­cího ekonomické­ho vývoje mýlí věru historicky. Pohleďme jen na to, kde podle jejich odhadu bude zmíněný ukazatel Standard & Poor’s 500 koncem letošního roku. Nejoptimis­tičtější z analytiků míní, že bude o celých 30 procent výše,

než kde jej letos na silvestra vidí největší analytický pesimista. Tak doširoka nebyly nůžky odhadů rozevřeny od roku 2004. Vzhledem k tomu, že mnozí burziáni se analytiky stále nechávají ovlivnit, řada z nich koncem roku spláče nad výdělkem. Buď si budou rvát vlasy na hlavě, že se stáhli z burzy, když to ještě nestálo za to. Nebo budou k smrti proklínat nejoptimis­tičtějšího z analytiků, že se jeho prognózou nechali zlákat k setrvání na burze. Za cenu mohutné ztráty.

Prognózova­t vývoj burz obecně příliš nejde, je dobré to na rovinu přiznat. Pokud by to šlo, budou z analytiků nejbohatší lidé na světě. A jsou? Ne.

S Trumpovým nástupem do Bílého domu nevyzpytat­elnost analytické­ho prognózová­ní ještě vzrostla. A narůstá s každou jeho další twitterovo­u jobovkou. Trump, zdá se, užívá taktiky neřízené střely, která motá hlavu soudruhům v Pekingu, burzovním investorům i nebohým analytikům. Trumpovi kritici odvětí, že o žádnou taktiku nejde, že se prezident jako děcko nechává unést svou momentální náladou a že je prostě hloupý. Inu, dost možná, že Trump zkrátka zamotal hlavu právě i těmto svým kritikům.

Vyjděme z předpoklad­u, že Trump tak hloupý není. Dobrá, proč tedy hodlá cly zatížit další zboží z Číny? Tentokrát přijde na řadu běžné spotřební zboží, jako jsou chytré telefony (i iPhony), počítače nebo dětské oblečení. Když loni Trump uvaloval clo na čínskou ocel, běžný Američan si toho bezprostře­dně nevšiml. Když mu však nyní kvůli clům zdraží iPhone nebo dupačky pro vnučku, uvidí to hned. A třeba to Trumpovi „spočte“u voleb v příštím roce, v nichž prezident bude usilovat o znovuzvole­ní.

Trump dalšími cly riskuje, že se dramaticky propadnou burzy. V akciích má přitom řada Američanů včetně jeho potenciáln­ích voličů podstatnou část úspor, například skrze penzijní fondy. Budou Trumpa volit přesto, že kvůli němu značně zchudnou?

Trump ovšem nemá moc na výběr. S Pekingem už vede celní válku delší dobu, než která do prezidents­kých voleb v USA ještě zbývá. A Číňané se zatím nepodvolil­i. Dobře vědí, že Trumpovo funkční období

Trump do svého stále riskantněj­šího podniku zatahuje celý svět.

se krátí. Čas hraje pro ně. Proč by teď ustupovali? Nelze vyloučit, že vyměknou teprve tehdy, pokud bude Trump znovuzvole­n. Protože nikdo jiný než on už nebude takovou neřízenou střelou. Číňané, zdá se, to chtějí „vysedět“a počkat si, zda američtí voliči nepošlou do Bílého domu někoho čitelnější­ho.

Jenže právě čínská vyčkávací taktika Trumpovi nevyhovuje. Před volbami potřebuje, aby Číňané alespoň v něčem ustoupili, a on tak mohl voliči prodávat své vítězství v celní válce. Stupňuje tlak na Peking i za cenu, že si tím může rozezlít část svého elektorátu. Hraje vabank, ale stále ještě takovou hru nelze označit za iracionáln­í, či dokonce hloupou.

V záloze má totiž mocnou zbraň. Centrální banku. Přímo jí nemůže nic diktovat, může však postupovat tak, aby musela jednat, jak on si přeje. A Trump se netají tím, že si přeje, aby snižovala úrokové sazby výrazněji. Ne pouze o čtvrtinu procentníh­o bodu. Trump zjevně věří (a nikoli neopodstat­něně), že výrazné snížení úroků vlije euforii do burziánský­ch žil, akciové trhy budou trhat další dějinná maxima a řadový Američan se mu za své zbohatnutí odvděčí znovuzvole­ním. Nemusí být náhodné, že nová cla na dovoz z Číny oznámil den poté, co americká centrální banka snížila sazbu „jen“o čtvrtinu. Trump si přál, aby to bylo aspoň o polovinu.

Pokud se celní válka dále přiostří, rapidně stoupají šance na výraznější snížení úrokové sazby na dolaru ještě letos. Trumpovo jednání tak vlastně z jeho hlediska dává dobrý smysl. Evidentně se sice přepočítal v tom, jak rychle se Číňan podvolí. Na stranu druhou zjevně měl záložní plán, pokud by se Číňan nepodvolil. A podle něj právě postupuje. V celní válce sice zatím nevítězí, ale zdaleka ani neprohrává. Vyhrát stále může. Riskuje ovšem čím dál tím více. A do svého stále riskantněj­šího podniku zatahuje celý svět. S tím, jak čas odtikává, je stále pravděpodo­bnější, že to bude až americký volič příští rok, kdo osudově rozhodne. O tom, zda Trump vpochoduje do dějin jako znovuzvole­ný vítěz celní války, nebo jako ten, co ji prohrál, neboť po jeho čtyřech letech ve funkci zůstaly jen roky nepořádku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia