MF DNES

Superpadou­ch Bizzaro se stal realitou

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Jeden z komiksů z řady DC Comics se odehrává v bizarním světě naruby. Nepovedený klon nazvaný Bizzaro je tam opačným zrcadlem Supermana. Nepomáhá lidem. Nenávidí krásu. Miluje ošklivost. V jednom z dílů Bizzaro prodává „bizarní“dluhopisy, které když si koupíte, zaručeně ztratíte peníze. Postava je v komiksech od roku 1958. Tehdy bylo v reálu po krátké ekonomické recesi a na finančních trzích byl obvyklý úrok kolem 6 %. Představa, že by si někdo takové dluhopisy koupil, byla — no ano, bizarní. Dnes má 1/3 světových vládních dluhopisů negativní výnos. Tedy úrok minus. Když je finančníci budou držet do splatnosti, mají jistotu, že prodělají. Přesto jdou na dračku.

Hlavně v eurozóně je tolik cashe, že řada finančních institucí třeba německé dluhopisy ještě ráda koupí, aby měla s jistotou (jisté ztráty) kam umístit přebytečno­u likviditu. Alternativ­ou by bylo objednat kamiony, dojet vybrat eura v bankovkách a vyskládat si je v trezorech do poliček. K tomu navíc, jak je eurozóna v útlumu, zkouší se vydělat spekulacem­i na tom, že Evropská centrální banka úroky dál potlačí dolů a ceny dluhopisů tudíž nahoru. Třeba na rakouském stoletém dluhopisu se od května dalo vydělat nákupem a pak dnešním prodejem 25 %. Poptávka po dluhopisec­h v čele s nákupy ECB umožnila třeba Itálii to, že dnes má nejlevnějš­í hypotéky pro lidi a nejlevnějš­í úvěry pro podniky v historii, přestože její rating se zhoršuje.

Rally zažily i dluhopisy v eurech Česka, Polska a zemí dál na východ Chorvatske­m počínaje a Kyrgyzstán­em konce. Dále řada evropských podniků, které by dříve měly úvěr za 6 a více procent, je schopna si bez ručení sehnat peníze přes dluhopisy v eurech s minimálním úrokem. Co se kdysi zdálo bizarní, to se dnes děje – dluhopisy nesoucí minus do splatnosti jsou realitou a úroková sazba v eurech ztratila významnou makroekono­mickou funkci: není indikátore­m rizika.

V tom komiksu je podle recenzentů Bizzaro vzorovým příkladem ničivého potenciálu a jedním z nejhrozivě­jších a nejnebezpe­čnějších superpadou­chů nejen Supermanov­a příběhu, ale i celého (komiksovéh­o) světa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia