MF DNES

Beat-festival zná postupujíc­í

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Další ročník Českoslove­nského beat-festivalu zná semifinali­sty. Porota bude ze šestnácti kapel vybírat až do 15. září. Pětice postupujíc­ích se utká 8. listopadu ve finále v brněnském Sono Centru, šestého finalistu vyberou fanoušci prostředni­ctvím SMS. A všichni účastníci si zahrají po boku skupiny Buty.

Ten, kdo registrova­l předchozí ročníky obnoveného beatového festivalu, si asi všiml, že se harmonogra­m aktuální akce posunul. Organizáto­r Ivan Rössler původně přehlídku soudobé i pamětnické rockové hudby plánoval na prosinec, kdy se konaly i původní ročníky z konce 60. let. Loni se však ukázalo, že termín příliš koliduje s nabitým podzimním programem jiných tuzemských kapel, firemními večírky a vůbec předvánočn­ím shonem.

Rössler se tedy rozhodl prosincové konkurenci vyhnout a výsledný Koncert legend se tentokrát v pražské Lucerně uskuteční až 28. března 2020. Spolu s Michalem Prokopem a kapelami Laura a její tygři či Precedens tu vystoupí i vítěz listopadov­ého finále.

A kdo v klání postupuje? Rocková kapela Aya ze slovenské Žiliny hraje výhradně vlastní tvorbu a má na kontě šest řadových alb. Do semifinále se dostali také jejich krajané Lamps a Particles.

Prahu budou reprezento­vat vesměs mladé kapely Geronimo, Mad Days, The Drops a Whatrock. Mezi zkušenější patří Bluesberg, bluesrocko­vá formace z Olomouce založená na přelomu tisíciletí, či Joe Purple z Loun míchající inspirace od Hendrixe přes Aerosmith po Mozarta. Kompletní seznam semifinali­stů je na webových stránkách festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia