MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat: Klášterec je město v severozápa­dních Čechách, leží v Ústeckém kraji. Žije zde na 15 tisíc obyvatel. Městem prochází silnice I/13 na Karlovy Vary a tratě 140 Cheb – Klášterec nad Ohří a 130 Klášterec nad Ohří – Ústí nad Labem.

Otevírací doba zámku: Duben–říjen: každý den od 9 do 17 hodin, včetně svátků. Říjen–březen: středa až neděle a o svátcích od 9 do 15 hodin.

Vstupné do areálu: Porcelánov­ý okruh – plné 150 Kč, zlevněné 110, děti do 6 let 1 Kč. Pohádkový okruh – plné 60 Kč, zlevněné 40, děti do 2 let zdarma. Okruh Atraktivit­y – plné 60 Kč, zlevněné 40 Kč, děti do 2 let zdarma.

Hrady v okolí: Jde o zříceniny, na které se vstupné neplatí a jsou přístupné celoročně.

Může se vám hodit... V Klášterci nad Ohří je zajímavý akvapark. Je oblíbený hlavně díky třem toboganům různých délek (28, 68 a 128 m), naleznete zde bazény mnoha velikostí, tvarů a hloubek pro každého člena rodiny. Dále skokánky, divokou vodu a třeba i bublinkové koupele. Je zde také šest kurtů, plážový volejbal a fotbal, dále si můžete zahrát stolní tenis, kuželky a pétangue. Zábavu zde naleznou i milovníci frisbee. Vstupné na celý den je v akvaparku 70 Kč a jsou v něm započítány všechny tamní atrakce.

Krušnohoří, Kláštereck­o a UNESCO: Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří byl 6. července 2019 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Díky bohatosti a pestrosti rud, které byly po staletí těženy na mnoha místech těchto hor, se zde od 12. do 20. století vyvinula přeshranič­ní hornická kulturní krajina s četnými horními městy a dochovaným­i památkami v nadzemí i podzemí, která je jedinečná i v globálním kontextu.

Z Klášterce to není daleko (20 minut jízdy autem) k Měděnci a vrchu Mědníku. To je autentická hornická krajina, která dokumentuj­e různé způsoby dobývání železných, měděných a v menší míře i stříbrných rud v 15.–19. století. Navštívit tu lze štolu Marie Pomocné, štolu Země zaslíbená a kapli Neposkvrně­ného početí Panny Marie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia