MF DNES

Václavské náměstí může být bez ramp

Radnice Prahy 1 jedná s investorem o možnosti, že by na Václavském náměstí po jeho rekonstruk­ci nevznikly nájezdy do podzemních garáží. Kapacita parkovaní pod zemí by se navíc snížila, takže by stačil vjezd či výtah pro auta z Panské.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Vodní prvky, stromořadí z platanů i široké chodníky. To má charakteri­zovat Václavské náměstí po jeho kompletní rekonstruk­ci, která ovšem stále zůstává jen na papíře. Součástí projektu, který už loni dokonce získal stavební povolení, jsou také nájezdové rampy do podzemních garáží. Ty mají vzniknout v rámci nového obchodního komplexu Savarin pod jeho sousedním blokem domů.

Právě o jejich umístění do obnoveného prostoru náměstí se už delší dobu vede velký spor. Kritici se totiž obávají, že místo většího prostoru pro chodce se naopak zvýší intenzita dopravy. Takřka neřešiteln­á situace by nakonec mohla mít překvapivé vyústění.

Mezi odpůrce ramp patří i současné vedení Prahy 1, které přišlo s návrhem snížit kapacitu plánovanýc­h garáží o 170 parkovacíc­h míst, která pro ni měl podle starší dohody vyhradit investor a sloužila by jako návštěvnic­ká stání. Tímto opatřením by se podzemní parkoviště zmenšilo na prostor se zhruba sty místy určenými už pouze pro obsluhu Savarinu.

„Jednáme o tom, že by pro zbylou stovku stání stačil menší vjezd a několik výtahů pro auta z Panské ulice. Věřím, že se už brzy společně dohodneme a nejpozději do konce srpna bude o definitivn­í podobě jasno,“prohlašuje radní Prahy 1 pro dopravu David Skála (Praha 1 sobě).

Vjezd do garáží? Nedůstojné

Podobně hovoří i starosta Prahy 1 a Skálův kolega ze stejného uskupení Pavel Čižinský, který tvrdí, že právě původní řešení s rampami by na Václavské náměstí přivedlo jen další automobilo­vou dopravu.

„Rampy považuji za estetickou i symbolicko­u devalvaci Václavskéh­o náměstí, které má svou historicko­u hodnotu a zkrátka není důstojné, aby jeho část sloužila jako vjezd do garáže,“říká Čižinský s tím, že současná jednání s investorem vnímá optimistic­ky.

Společných schůzek se účastní také zástupci magistrátu, také oni takovou variantu nevylučují. „Nyní jsou zejména podle požadavků Prahy 1 technicky prověřován­y jiné varianty možné obsluhy zbývajícíc­h stání pro provoz objektu, tedy bez užití ramp na Václavském náměstí. Jestli se najde proveditel­né a projednate­lné dopravní řešení, ukáže se v příštích týdnech,“sdělil MF DNES náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Výsledek jednání však bude záviset na postoji společnost­i Crestyl, která projekt Savarin připravuje. Právě ta totiž disponuje starší smlouvou s Prahou, podle níž může rampy vybudovat výměnou za veřejné parkoviště pod zemí.

Mluvčí skupiny Ondřej Micka se k současné situaci nechtěl příliš vyjadřovat.

„Se zástupci městské části stále probíhají konstrukti­vní jednání, jak parkování co nejlépe vyřešit. Vnímáme to tak, že obě strany chtějí najít společné řešení, které bude to nejlepší pro veřejnost a obyvatele centra Prahy,“sdělil pouze.

V každém případě jednání na toto téma se v tichosti vedou už několik měsíců a rozhodnutí o finální podobě by skutečně mělo padnout velmi brzo. Dlouho otálet si nemůže dovolit město, ale ani investor, který už chce začít s budováním svého záměru. „Stále platí, že projekt Savarin je nyní ve finální fázi příprav. Pevně věříme, že budeme schopni stavbu zahájit ještě v tomto roce, aby vše bylo dokončeno do roku 2021,“doplňuje Ondřej Micka.

Práce na náměstí začnou na jaře

A po dlouhých čtrnácti letech příprav se přiblížila také oprava prozatím jen dolní poloviny Václavskéh­o náměstí mezi Vodičkovou ulicí a Můstkem. Práce se nakonec ještě více rozdělí.

„Na jaře roku 2020 začne rekonstruk­ce pouze v dolní části náměstí v délce asi 160 metrů od Můstku po úroveň hotelu Ambassador. Zbylý úsek spodní poloviny opravíme během příštího roku,“popisuje náměstek Hlaváček.

Důvod je ten, že současné vedení hlavního města, které nastoupilo teprve loni na podzim, se rozhodlo vrátit tramvaje na Václavské náměstí. V první řadě nyní plánuje propojení z Vinohradsk­é kolem Národního muzea až ke trati mezi Vodičkovou a Jindřišsko­u. V budoucnu by tramvaje mohly zajíždět až do spodního cípu a pokračovat dál do ulice Na Příkopě. I na to musí být náměstí předem připraveno, proto nyní magistrát ještě narychlo aktuální projekt pro dolní polovinu z části upravuje.

Kromě chystaných prací na povrchu už alespoň skončily ty pod zemí. Loni se zde totiž uskutečnil archeologi­cký průzkum a obnoveny byly i inženýrské sítě.

Magistrát zároveň připravuje navazující rekonstruk­ci na horní polovině náměstí včetně zavedení zmíněné tramvajové trati. „Aktuálně běží výběrové řízení na projektant­a dokumentac­e pro územní rozhodnutí,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) s tím, že by šest set metrů dlouhý úsek kolejí mezi Vinohradsk­ou a Vodičkovou mohl začít sloužit na přelomu let 2022 a 2023. Vyjít má na 262 milionů korun.

 ?? archiv Prahy 1 ?? Vjezd do garáží z náměstí Současné vedené Prahy 1 považuje záměr zbudovat na Václavském náměstí vjezdové rampy do garáží za estetickou a symbolicko­u devastaci tohoto prostoru. Vizualizac­e:
archiv Prahy 1 Vjezd do garáží z náměstí Současné vedené Prahy 1 považuje záměr zbudovat na Václavském náměstí vjezdové rampy do garáží za estetickou a symbolicko­u devastaci tohoto prostoru. Vizualizac­e:
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia