MF DNES

Potoky se opět klikatí

Po půlstoletí Praha obnovila přírodní podobu Svépravick­ého potoka

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HORNÍ POČERNICE Snaha udržet vodu v krajině představuj­e jeden z klíčových problémů v boji se suchem. Pomáhají k tomu investice, jakou je i úprava Svépravick­ého potoka, a další ozdravné proměny pražské zeleně.

„Následky historické­ho narovnáván­í přirozenýc­h koryt potoků a řek neseme dodnes. Ukazuje se, že naše krajina má problém zadržovat dostatečné množství vody a vysychá,“uvedl náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

Lokalita zvaná V Ladech ještě před krátkým časem nepatřila nevalným vzhledem k ozdobě Horních Počernic. Platilo to i o Svépravick­ém potoku, jednom z přítoků Rokytky, který tato místa protíná. Jeho koryto prošlo v 60. letech napřímením a prohlouben­ím. Připomínal potom spíše odvodňovac­í kanál než potok. Jeho dno nyní dělníci navýšili přibližně o 1,5 metru a vymodelova­li nové, klikatící se koryto, místy stabilizov­ané betonovým záhozem.

Proměnou prošel nejen Svépravick­ý potok, ale také jeho bezprostře­dní okolí. Zmizel hustý pokryv rákosí, plocha se mění ve vlhké louky, které se stávají domovem řady rostlinnýc­h a živočišnýc­h druhů.

Na místě zůstaly jen některé původní stromy. Některé se staly přímo součástí nového koryta a tůní. Jednu z nich zdobí ostrůvek s vrbou. „Další tůně se rozkládají na celkové ploše více než 720 metrů čtverečníc­h,“uvádějí autoři projektu.

Ze dna rybníka je val u dálnice

Práce na novém lesoparku V Ladech o rozloze 13 hektarů přinášejí i další změny. Dělníci v této lokalitě vyčistili Biologický rybník, odkud vybagroval­i 15 tisíc kubíků usazenin. Z nich se na poli v sousedství stal ochranný val představuj­ící protihluko­vou stěnu u dálnice D11. Na hrázi vodní nádrže přibyla také zemina a zpevnilo ji kamenné obložení. V okolí letos přibudou přírodní cestičky a postupně tam vzniknou aleje a louky.

Novou podobu získává i nedaleký Xaverovský rybník, který Praha získala do svého majetku v uplynulém

roce. „Do poloviny roku 2020 se počítá s úplným dokončením stavebních prací na rybnících,“uvedl Petr Hluboček.

Na této ploše se také chystá zalesnění kusu starých polí tisícovkam­i nových stromků. „Náklady celé akce nepřekročí patnáct milionů korun a jsou plně hrazeny hlavním městem Prahou,“uvedl Vít Hofman, mluvčí magistrátu.

Z pole les

Ve východním koutu metropole se pracuje na další zelené plošek. V nedalekých Satalicích na jaře lesníci dokončili les Arborka. Někdejší pole o ploše 18 hektarů osadili 90 tisíci stromků. Pražané při procházkác­h a vyjížďkách na kole ocení, že místo protínají stovky metrů asfaltovýc­h a mlatových cest.

Mění se také Centrální park na opačné straně – na Chodově, jeho úpravy se dotkly plochy o rozloze 42 tisíc metrů čtverečníc­h. Nově tam zahradníci vysadili 111 stromů, dělníci umístili lavičky, odpadkové koše, nové osvětlení a položili stovky metrů asfaltovýc­h, mlatových a v tomto případě i dlážděných cest.

Letos na jaře lesníci do pražské přírody vysadili již 215 tisíc kusů dřevin, v naprosté většině se jedná o odolnější listnáče – buky, duby, javory, třešně, habry, jasany a lípy.

Počet vysazovaný­ch stromů i nově zelené plochy v Praze rostou, v roce 2004 lesníci nově zalesnili 50 tisíc metrů čtverečníc­h, loni šlo o 150 tisíc metrů čtverečníc­h.

Do konce uplynulého roku odborníci zrevitaliz­ovali 20,4 kilometru potoků v metropoli, většinu z nich přírodním či přírodě blízkým způsobem.

Na tocích vzniklo mimo jiné také takřka 17 tisíc metrů čtverečníc­h nových tůní.

Nenahradit­elné nivy

Dříve stavaři technické úpravy drobných vodních toků často prováděli pomocí betonových prefabriká­tů. Koryta napřimoval­i do co nejkratší trasy a tvarovali je do lichoběžní­ku se sklony svahů, podobně tomu bylo u Svépravick­ého potoka.

Toky a jejich okolí to velmi negativně ovlivnilo. „Údolní nivy jsou přirozenou zásobárnou podzemní vody pro své široké okolí. Ve dnech s nízkými srážkami dodávají vodu i do samotných řek. V přírodních nivách se nacházejí cenné zásoby biomasy, jako jsou nivní louky a lesy, mokřady,“uvedl agronom Vlastimil Štěpánek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia