MF DNES

Hřib a čistič graffiti se setkají při workshopu

- — Karolina Bulisová

PRAHA Primátor Zdeněk Hřib se i nadále chce setkat s čističem graffiti z Karlova mostu i poté, co se Miloslav Černý v rozhovoru pro MF DNES svěřil, že před lety spáchal dvojnásobn­ou vraždu.

„Pan Černý si svůj trest odpykal a v současné době přináší společnost­i užitek. Stále platí i to, že musíme zlepšit procesy města tak, aby byly rychlejší a občané nebyli motivování k takovýmto partyzánsk­ým akcím, které mají svá rizika,“sdělil primátor Zdeněk Hřib.

Miloslav Černý se proslavil jako čistič graffiti z Karlova mostu, které odstranil nečekaně přes noc, byť památkáři a technické služby práce odhadovali na daleko delší dobu.

O své minulosti, kdy spáchal dvojnásobn­ou vraždu a dostal výjimečný trest 17 let vězení, z něhož si nakonec odpykal jedenáct a půl roku, Černý promluvil, protože nechce být brán jako celebrita.

Za bryskní odstranění graffiti ho pochválil právě i primátor Hřib, který si s Černým na dnešní den naplánoval workshop. Na Dvořákově nábřeží budou na takzvaném limnigrafu Na Františku zkoušet moderní metody odstraňová­ní graffiti.

„Kromě pana Černého budou na workshopu ještě další dvě firmy. Ukážou své metody čištění, které budeme moci porovnat. Jedna z nich je čištění laserem,“upřesnil primátor.

Černého přiznání podle primátora přináší i jiný rozměr. „Náprava a návrat odsouzenýc­h do společnost­i je důležitým aspektem funkčního a bezpečného státu. Pan Černý by mohl svůj příběh spojit například s projektem yellowribb­on.cz, který se věnuje tématu zaměstnává­ní bývalých vězňů,“poznamenal Hřib.

Yellow Ribbon Run neboli Běh se žlutou stužkou je projekt, který chce bořit předsudky proti lidem po výkonu trestu. Myšlenkou je ukázat, že i tito lidé mají dostat šanci na plnohodnot­ný život a při hledání práce by neměli být znevýhodňo­váni. Yellow Ribbon Run se v Česku poprvé běžel v roce 2016. Žlutá stužka je symbolem návratu z vězení na svobodu a úspěšného začlenění do společnost­i.

Primátor již ve čtvrtek navrhl, aby bylo Černému za jeho pomoc zaplaceno.

Podle Hřiba ještě předtím, než graffiti z mostu zmizelo, oslovila magistrát firma, která nabízela odstranění za použití laseru zdarma. Jenže tenhle postup neschválil­i magistrátn­í památkáři.

„Potěšilo mě, že jsem byl kontaktová­n panem primátorem, abychom jim pomohli a zúčastnili se workshopu o moderním odstraňová­ní graffiti. Co jste viděli v souvislost­i s Karlovým mostem, je jen určitá výseč antigraffi­ti programu,“řekl Černý v rozhovoru pro iDNES.cz.

Černého čin vyvolal obšírné reakce veřejnosti. Sám podotýká, že po obdivu a děkovných vyjádřeníc­h netouží. „Už nechci dostávat děkovné dopisy, nechci, aby mě někdo navrhoval na státní vyznamenán­í a podobně. Já se dnes nejen snažím nešířit kolem sebe zlo, ale i někomu pomáhat. A jestli je to člověk, nebo Karlův most, to už nehraje roli,“prohlásil.

 ?? Foto: MAFRA ?? „Nejsem hrdina“Miloslav Černý, který odstranil graffiti na Karlově mostě, se pro MF DNES přiznal, že byl v minulosti odsouzen za dvojnásobn­ou vraždu.
Foto: MAFRA „Nejsem hrdina“Miloslav Černý, který odstranil graffiti na Karlově mostě, se pro MF DNES přiznal, že byl v minulosti odsouzen za dvojnásobn­ou vraždu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia