MF DNES

Kornfeil bez stupňů, ale je blíž k místu v Moto2

- — Robert Sára

Zryze matematick­ého pohledu je vteřinová ztráta po stokilomet­rovém závodě nicotnou záležitost­í. V ostatních dvou třídách motocyklov­ého šampionátu by to v poklidu stačilo na druhý flek, jenže v Moto3 z toho bylo pro Jakuba Kornfeila „jen“deváté místo.

Vteřina, po které zůstal tak daleko od vítězství i od stupňů pro nejlepší tři, po nichž v Brně tolik toužil. „Je to rok od roku vyrovnaněj­ší. Pokud chcete vyhrávat, musíte mít ostré lokty a fantastick­ou motorku. Na té se dá vymyslet i nemožné, objet třeba dva kluky venkem. Dnes jsem sice kluky taky předjížděl, ale bylo to na krev, na limitu, občas i za ním,“vyprávěl Kornfeil.

Ovšem motorka, kterou Kornfeil označil za „nepříliš dobrou“, není jediným viníkem. Za leccos může už jezdcova zpackaná kvalifikac­e. Zatímco loni ji tady Kornfeil vyhrál, tentokrát skončil až dvacátý. A je-li před vámi na startu taková zácpa, koledujete si o potíže mnohem víc.

Však hned jak zhasla červená světla, Kornfeil se jen se štěstím vyhnul McPheemu, kterému haprovala motorka. „Kdybych mrknul, tak do něj vletím. Dělá se to tak, že se takovému jezdci vyhýbáme zavčasu, aby ten další měl čas zareagovat. Ale ten přede mnou – asi Fenati – ho objel na poslední chvíli, byla to prasárna,“popisoval český jezdec. Japonec Kuni takové štěstí neměl a o McPheeho se ošklivě potloukl.

Kornfeil frčel dál, v cíli pak vyprávěl, že mu v tu chvíli bušilo srdce a tepovka letěla vzhůru, což se mu prý na motorce ještě nestalo. Při nájezdu do první zatáčky si v hlavě opakoval: „Uklidni se, uklidni.“

Jenže v tu chvíli viděl, jak k němu po zemi letí Filip Salač, krajan a týmový kolega. Mladík spadl, nekontrolo­vaně se sunul ven z trati a jen těsně Kornfeila minul. „Filip možná chtěl závod vyhrát v první zatáčce, což nejde. Bylo to od něj zbytečné a teď vůbec nemluví, je skleslý.“

Ano, i novinářům se vyhnul. Kornfeil sice krizi ustál, byl však poslední ze všech. Rozjel stíhačku, mnoho jezdců padalo k zemi a on se po osmi kolech dotáhl na první skupinu. Tam však progres ustal. Výš, třeba do první trojky, pětky se procpat nedokázal, zůstával na chvostu. „Nešlo nic vymyslet, nebylo kudy předjíždět,“tvrdil.

Stěžoval si, že kvůli špatnému brněnskému asfaltu se ani nejelo rychle. A tak ti před ním v závěru neriskoval­i, spíš si hlídali defenzivní stopu, proto ani nechyboval­i.

Byl naštvaný, přesto aspoň něco se mu v Brně podařilo. Mezi tréninky, kvalifikac­í i závodem pobíhal

Jsem na listině týmu, který má v Moto2 volnou pozici. Manažer by mě chtěl. Jakub Kornfeil český závodník

po padoku a potkával se s šéfy stájí ze třídy Moto2, kam chce po letech přestoupit. V sobotu třeba z okruhu odjížděl až v deset večer.

„V Moto2 už je v podstatě jen jedno volné místo, porvu se o něj a věřím, že by to mohlo vyjít. Jsem na listině toho týmu, jeho manažer by mě chtěl, jen musí vyhodit současného jezdce,“popisuje situaci 26letý Kornfeil. „Když to udělá, vezme mě. A já si nepřeju nic jiného než jít do Moto2, to je sen.“

Definitivn­ě jasno má být do 24. srpna. „Pro jistotu jsme ještě rozjeli jednání s týmy z Moto3, abych měl něco v zásobě.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia