MF DNES

Penalta, tyč, břevno! A ani Slavia už není stoprocent­ní

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ještě měli jednu šanci. Poslední. Minutu před koncem se fotbalisté Slavie prosebně koukali po rozhodčím, kterému kolega od videa radil na dálku do sluchátek. Dočkají se? Pomůže video? Vyhodnotí vyškolení pomocníci od monitorů podezřelý skluz karvinskéh­o mladíka Stropka na záložníka Součka jako penaltu?

Tři minuty se nehrálo a nakonec nic.

Navzdory téměř dvaceti střelám a nejméně šesti tutovkám ztratil

úřadující mistr poprvé v sezoně body.

„Ze šancí, které jsme měli, musíte nějakou proměnit. Penalta, tyč, břevno. Několikrát balon skákal na brankové lajně. Měli jsme vyhrát,“litoval slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský.

Měli, leč nevyhráli.

Slavia si odvezla remízu 0:0 z Karviné, která v úvodních třech kolech pokaždé prohrála a platila za největšího outsidera soutěže.

Ne, Slavia by samozřejmě neměla nijak panikařit (třeba druhá Plzeň rovněž nedala ani gól a na hřišti Bohemians předvedla o poznání slabší výkon), ovšem jako lekce by nedělní odpoledne posloužit mělo. Už proto, že se pomalu blíží 4. předkolo Ligy mistrů, ze kterého se Slavii můžou otevřít dveře mezi zámožnou fotbalovou šlechtu. Tam přece český šampion za každou cenu chce, už dnes se dozví soupeře pro stěžejní dvojutkání.

V Karviné se znovu ukázalo, jak citelně mužstvu chybí zabiják. Chladnokre­vný útočník, který by balon instinktiv­ně prostrkáva­l do sítě v situacích, které jsou jasné. Anebo skoro jasné. A klidně ať jsou nejasné, hlavně ať pohodlně přiskakují body do ligové tabulky.

Zatím je to od slávistů spíš dobývání a čekání na úspěch. Nepočítáme-li kanonádu 5:1 v Teplicích, pak ve zbývajícíc­h kolech muselo stačit málo. Dvakrát 1:0 (ve Zlíně a doma s Olomoucí), včera zápas bez gólů. „Končili jsme trochu v křeči,“neskrýval kouč Trpišovský.

Slávisté udělali hrdinu ligového víkendu z třiatřicet­iletého karvinskéh­o brankáře Libora Hrdličky, prakticky neznámého slovenskéh­o chytače, který v tuzemské lize nepůsobil jedenáct let od dob v Brně.

Bez většího stresu lapil všechny střely, které mířily na branku. Ty ostatní ho ohrozit nemohly, i když třeba o milimetry. Ševčíkova hlavička bouchla těsně před přestávkou o břevno, v 58. minutě vrchní spalovač šancí Van Buren po elegantní otočce pálil do tyče.

Absolutní příležitos­t měl slávistick­ý kapitán Souček, který si ve 25. minutě stoupl k penaltě. V minulé sezoně proměnil tři – a všechny mistrovsky. Včera selhal. O půl metru minul pravou tyč, u které byl gólman Hrdlička beztak včas.

„Mrzí mě to. To se nesmí stávat,“omlouval se Tomáš Souček.

Už v minulém kole měla Slavia namále. Ne že by snad doma proti Olomouci hrála nějak ledabyle, ale kvůli nepřesnost­em ve finální fázi se musela strachovat o body. V závěrečnýc­h vteřinách dokonce přestála pokutový kop. Včera už takovou kliku neměla. Ani Nicolae Stanciu, nejdražší hráč ligových dějin, s výsledkem nepohnul. Karviná sice za celé utkání nevystřeli­la na branku, přesto má bod. Z toho plyne jednoduchá rovnice: už nikdo v tabulce není stoprocent­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia