MF DNES

Masakry v USA nikdy neskončí

Masakry v USA: častější než tam, kde lidé mají taky plno zbraní

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Jako po každém střeleckém masakru vypukla v USA rituální debata o tom, jak zabránit těm dalším. Je stejně bláznivá jako sami střelci. Dva demokratič­tí prezidentš­tí kandidáti - a nejsou mezi demokraty sami - rovnou obvinili Donalda Trumpa, že to všechno vlastně podnítil. Je to proto, že střelec z El Pasa chtěl střílet migranty. Trump je proti nezákonné migraci, a tak jako by rovnou podával střelivo.

Vzorec, jaký byl včera viditelný i z amerických titulků, je jasný: Trump brání bílé rasisty a šíří rasismus, a tak je El Paso jen přirozeným vyústěním ďasů, které pustil ze řetězu.

Jenže kandidáti nevysvětli­li, jak to přijde, že druhý střelec krvavého

víkendu, který zabíjel v ohijském Daytonu, se prohlašova­l podle médií za „satanského levičáka“, chtěl socialismu­s a to hned, Joe Biden a Bernie Sanders pro něj byli staré struktury a z masových stříleček vinil republikán­y. Až do chvíle, než jednu spáchal sám. Čili: tak jednoduché to celé asi nebude.

Do toho se opět vytahují staré polopravdy, které ukazují, že ani tentokrát se nic nevyřeší a Američané se budou střílet dál.

Odpůrci zbraní je chtějí omezit s takovou razancí, až vyvolávají strach i u těch Američanů, kteří jsou pro kontrolu vlastnictv­í zbraní, přestože sami nějakou mají. To není dohad, ale výsledek průzkumu agentury Pew Research před dvěma lety. Skoro polovina vlastníků zbraní je pro zákaz útočných pušek a velkokapac­itních zásobníků třeba na 100 nábojů, což byla i výbava střelce z El Pasa a pachatelů většiny masakrů posledních let. Jenže

odpůrci zbraní to prosazují s takovou vervou a rozmachem, až se vlastníci zbraní bojí, že útočnými puškami a maxizásobn­íky to neskončí, naopak teprve začne.

Tím pádem pokračuje zabetonová­vání pozic a výsledek je nula. Člověk asi opravdu nepotřebuj­e mít poloautoma­tickou pušku (střílí tak rychle, jak rychle mačkáte kohoutek). Jejich majitelé obvykle věří, že je mají na ochranu, protože typicky americky nedůvěřují vládě, že je ochrání - a že by se měli chránit i před ní. Jenže i ti rozumní vidí v tlaku na jejich zákaz potvrzení svých obav, a tak si je radši nechají.

Majitelé zbraní mají neprůstřel­ný argument: mantru „zbraně nezabíjejí, to lidé zabíjejí“. Čili lidé mohou mít doma třeba soukromé atomovky, ale když jsou to bohabojní občané, není to problém.

Ta neprůstřel­nost je však jen zdánlivá.

Je tady totiž něco zvláštního: zbraně mají ve velkém také Švýcaři, Srbové, Finové, podobně jsou na tom třeba Falklandy, Rakousko, Kypr, Uruguay, Kanada či třeba Lichtenšte­jnsko. Až na výjimky tam žádné masové střílečky nebývají. Čím je Amerika jiná?

Trump říká, že američtí střelci jsou duševně nemocní. Jistě, něco takového člověk neudělá, dokud mu nepřeskočí. (Opozice to však zásadně nebere, protože za vším vidí jen politiku nenávisti a spiknutí.)

Jenže je tady zase námitka: v Americe se počet vyšinutých nebude zase tolik lišit třeba od Finska nebo Kanady. Přesto Američané střílejí mnohem častěji a víc – i kdybychom vytvořili světový koeficient masových stříleček na milion lidí.

Ačkoliv v USA klesá kriminalit­a, počet tragédií podobným těm z El Pasa a Daytonu naopak stoupá.

Když vezmete všechna masová střílení na světě, v USA se jich děje téměř třetina. Přesto, že Američané tvoří jen 5 % světové populace.

Je jasně vidět, že američtí cvoci jsou nějak jiní. Jenže: čím?

Možná to má Amerika v hlavě. Experti věří, že za tím je velký tlak na úspěch – někteří si pak selhání kompenzují pomstou. Možná ale větší roli hraje jedna americká zvláštnost. USA jsou země, kde pozitivně vnímanými hrdiny se stávají i zabijáci a zločinci jako Jesse James, John Dillinger či Bonnie a Clyde.

A nepomáhá ani kultura amerického individual­ismu. V Evropě jsou vztahy provázaněj­ší, když je někdo zralý na vykolejení, okolí to vidí a může zasáhnout. V USA je žádoucí nechávat lidi na pokoji.

A Amerika je taky politicky vybičovaná: pět z deseti největších střeleckýc­h masakrů moderní americké historie se odehrálo během posledních deseti let. Tedy i před Trumpem, tudíž pozor na rychlé soudy.

Trump včera navrhl řešení, ale vypadá jako všechna ta stará. Tahle debata zřejmě nikdy neskončí. A masové střelby taky ne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia