MF DNES

Názor: Je tu německý matriarchá­t?

Angela Merkelová, Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, Ursula von der Leyenová. Německou politiku ovládají ženy, ale tak trochu je tu přání otcem myšlenky. Na celoevrops­ký nástup matriarchá­tu to zatím nevypadá.

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Včele Evropy stanula žena. V německé politice, odkud Ursula von der Leyenová přišla, to vypadá na konec patriarchá­tu. Funkci na ministerst­vu obrany za ni přebrala Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, šéfka konzervati­vní CDU. Měli bychom se toho bát, nebo začít nadšeně tleskat s nástupem každé ženy do funkce?

Ta fotografie obletěla celé Německo. Když se 17. července vedle sebe usadily v berlínském zámku Bellevue, sídle prezidenta, u příležitos­ti předávání ministerst­va obrany, bylo zřejmé, že Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, Ursula von der Leyenová a Angela Merkelová mají jedno společné. Německá televize ARD to jízlivě označila za „Merkelové matriarchá­t“.

Vypadá to, že kancléřka, jež už ohlásila svůj odchod, si našla následovni­ce. Dává tím nejmocnějš­í žena Evropy, přezdívaná také jako „Mutti“(máma), signál i nám? Měli bychom se pomalu chystat, že k nám brzy dorazí vítězství „frauen-power“(ženské síly), jak napsal bulvární Bild? Čeká Evropu skutečně feministic­ká revoluce?

To chce klid. Ženy už jsme na ministerst­vu obrany přece měli i u nás: Vlastu Parkanovou,

Karolínu Peake a Karlu Šlechtovou. A nedopadlo to třikrát slavně. Zdá se, že rozšafná Věra Jourová si funkci eurokomisa­řky úspěšně zopakuje, ale na premiéra v sukních si patrně ještě chvilku počkáme. Jenže co když je všechno jinak?

Obraz, který klame

„Byl to působivý obraz,“napsal německý list Süddeutsch­e Zeitung, „když se kancléřka představil­a s novou ministryní a její předchůdky­ní, budoucí předsedkyn­í Evropské komise.“Týdeník Focus soudí, že dámská jízda byla „posledním máminým kouskem“, jímž se Merkelová rozhodla překvapit své tradiční konzervati­vní voliče a současně polechtat bosou nohou i ty liberální a levicové.

Možná, že kancléřka chtěla jen revidovat svůj výrok: „Nejsem kancléřkou německých žen. Jsem kancléřkou všech německých občanů.“Chtěla na závěr udělat něco pro ženy? Ale co? „Konec patriarchá­tu jsme si představov­ali jinak,“glosoval to Tageszeitu­ng, jenž to považuje politicky za „mistrovsko­u lekci feminismu u moci“.

Křesťansko-demokratic­kou unii, čelící latentnímu rozpadu koalice se sociálními demokraty, přejmenova­l na stranu „křesťansko-dámskou“. V německé politice, od triumfální­ho nástupu Merkelové před téměř dvaceti lety do čela CDU, odkud se po pěti letech domohla kancléřky, je to pěkný výkon. Vlivných žen je tam obecně více. V konzervati­vně-liberálním křídle je však jejich podíl mnohem menší než na levici.

Snímek, který zaujal, by ale neměl klamat femininním leskem, neboť ženy v současném Bundestagu tvoří necelých 31 procent. Jistě, je to dost oproti 22 procentům v českém parlamentu, ale stejně. Po nástupu Alternativ­y pro Německo, kde z 92 poslanců je jen 10 žen, se důvod nabízí. Ve srovnání s počtem žen v roce 2013 jde o pokles o šest procentníc­h bodů.

CDU se svou sesterskou CSU nepatří ke stranám, kde by si ženy razily cestu vpřed. Ještě v roce 2002 jich měly v Bundestagu 23 procent, nyní 20 procent. Na svědomí to má Angela Merkelová, jež se vždy bránila kvótám. Naopak SPD jich tam má 41 procent,

Vypadá to, že kancléřka Angela Merkelová, která už ohlásila odchod, si našla své následovni­ce.

zelení či levicová Die Linke vrchovatě přes polovinu: 58 a 54 procent.

Odpor, který se zdvihl proti feministic­kému pohledu na zastoupení mužů a žen v politice, není malý. Navzdory útočným glosám feministek není zřejmé, zda si při posuzování vystačíme jen se sdělením, že žena přináší do politiky „jinou kvalitu“.

Paula-Irena Villaová, která na univerzitě v Mnichově přednáší obecnou sociologii se zaměřením na genderová studia, tvrdí, že „feminismus nepřináší pouze ženství“. V rozhovoru pro rádio Deutschlan­dfunk tvrdí, že je mýtem předpoklád­at změnu politické kultury jenom s ohledem na počet žen na vedoucích pozicích.

„To, co se pravděpodo­bně změní, bude fakt, že čím dál více žen bude ve viditelnýc­h politickýc­h funkcích – a pro ženy to bude přirozeněj­ší. Změnit by se mělo to, že ženy nebudou vnímány jenom na základě ženství nebo pohlaví, ale budou posuzovány podle jejich politiky,“míní.

To však nemusí znamenat „nic konkrétně ženského“. I ženy mohou být „velmi tvrdé, velmi naštvané a velmi machiaveli­stické,“říká, stejně jako prý mnoho mužů dokáže být „empatickýc­h, emocionáln­ích nebo starostliv­ých“.

Výbojná feministka a esejistka Margarete Stokowská v týdeníku Der Spiegel sarkastick­y poznamenal­a: „Mluvit o nástupu matriarchá­tu ve chvíli, kdy několik žen nastoupí do důležitých pozic, je asi tak nesmyslné jako říct: Vida, dnes fouká svěží vzduch, tak proč se pořád mluví o klimatické­m oteplování?“

Skutečnost, že se do omrzení mluví o „ženské síle“, je podle ní důkazem, že přijetí takové myšlenky není dosud normální.

Nedávno zesnulá maďarská filozofka Agnes Hellerová, ve feministic­kých kruzích velmi oblíbená, přesto na otázku, zda je ženské hnutí na správné cestě, reagovala: „Tak otázka nestojí. Hnutí žen je totiž dosud největší revolucí lidstva a na rozdíl od všech ostatních revolucí bude jednoho dne dokončena.“

V Německu to však vypadá, že přání je pouze otcem myšlenky. Nebo snad matkou?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia