MF DNES

Budíček Merkelové. AfD ji na východě předstihla

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BERLÍN Volební místnosti ve východoněm­eckém Sasku a Braniborsk­u se otevřou už za čtyři týdny a pro křesťanské demokraty (CDU) to nevypadá vůbec dobře.

Krajně pravicová strana Alternativ­a pro Německo (AfD) je podle průzkumu pro list Bild am Sonntag favoritem. Podporuje ji 23 procent lidí, kterých se dotazoval průzkum v zemích bývalé NDR. CDU zaostala o jeden procentní bod, vládní sociální demokraté (SPD) zůstali s 11 procenty dokonce až pátí.

To je pro obě německé vládní strany velké varování. Volby v jednotlivý­ch 16 spolkových zemích mají tradičně mnohem větší přesah, než by odpovídalo pouhým regionům. Výsledek vždy rezonuje v Berlíně.

„Zářijové hlasování bude především klíčovým testem síly voličské podpory pro stranu AfD,“napsala Almut Möllerová, analytička berlínskéh­o think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy.

Posílení protiimigr­ační strany se vládní politici obávají. SPD si teď nemůže dovolit ztratit svou braniborsk­ou baštu, kde vládne nepřetržit­ě od německého sjednocení. Stejně tak by se případné ztráty CDU v Sasku promítly nepříznivě do jejího postavení na celospolko­vé úrovni. Půjde tedy o hodně.

Z nedělního průzkumu společnost­i Emnid to vypadá, že AfD by mohla v Sasku i Braniborsk­u posílit. Tradiční strany se obávají ztrát.

K tomu je ale třeba vzít v úvahu také průzkumy na celospolko­vé úrovni. Tady už není AfD tak silná, na západě Německa má totiž méně sympatizan­tů. I tak ale platí, že vládní strany nemají nic jisté.

Stranu CDU s jejími 26 procenty pronásledu­jí Zelení, které podporuje 23 procent Němců. AfD je ale se 14 procenty těsně před SPD s jejími 13 procenty.

Také z těchto průzkumů, které zahrnují celé Německo, vyplývá, že CDU ani SPD se nedaří zastavit vleklý ústup z kdysi neotřesite­lných pozic. „Postavení politickýc­h stran v Německu nyní prochází výraznými změnami,“míní analytička Almut Möllerová.

Politická mapa Německa, kterou tradičně formovaly dvě hlavní strany, se může změnit.

Krize vládních stran

Protisysté­mová partaj AfD, založená v roce 2013, se před dvěma lety propracova­la do spolkového parlamentu. Od počátku imigrační krize z roku se systematic­ky věnuje kritice německé azylové politiky, podle jejích představit­elů přespříliš liberální.

V tomto smyslu mohly její preference povzbudit některé události z poslední doby. Násilnické incidenty imigrantů na německých koupaliští­ch, která vyklízela policie, smrt osmiletého dítěte, kterého shodil pod vlak Eritejec žijící v Německu, či vražda muže, kterého ubodal mečem jeho syrský spolubydlí­ci.

Krize vládních stran má ale hlubší příčiny. Němci mají pocit, že si politici nevšímají jejich problémů.

V průzkumu společnost­i Infratest se vyjádřilo 72 procent dotázaných, že jsou „hluboce nespokojen­i s prací vládní koalice Angely Merkelové. 52 procent se jich přimlouvá za brzké parlamentn­í volby.

Uvadající preference se CDU rozhodla vyřešit předsednic­kou změnou. Namísto kancléřky Merkelové se postavila loni v prosinci do čela strany Annegret Krampová-Karrenbaue­rová. Sešup to ale zdaleka nezastavil­o.

A Merkelová, která si podržela vládní pozici, je dál vnímána jako hlavní tvář německé pravice.

Výměny v předsednic­kém křesle nepomohly ani levicové SPD. Poté co loni odstoupil Martin Schulz, to letos vzdala i jeho nástupkyně Andrea Nahlesová, když strana propadla v květnových eurovolbác­h.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia