MF DNES

50 krás: Brandýský labyrint

Údolí Tiché Orlice přináší zábavu i uvolnění

- Zuzana Zlinská spolupraco­vnice MF DNES

Navštivte náš zpravodajs­ký portál www.idnes.cz

Putování mezi habry přírodního labyrintu v Brandýse nad Orlicí přináší zábavu, ale také zklidnění a příjemné hloubání. Zajímavá atrakce, která vznikla v roce 2002, je součástí údolí Tiché Orlice a odkazuje na dílo Jana Amose Komenského, který právě v těchto místech napsal své významné dílo Labyrint světa a ráj srdce.

Byl to spolek Brandýs ve světě, který se rozhodl zřídit habrové bludiště přímo pod brandýským památníkem Jana Amose Komenského. Ne všechna jeho díla tolik inspirují, v případě slavného díla, které ‚učitel národů‘ napsal během svého čtyřletého pobytu právě v těchto místech, se to podařilo.

„Lidi přitahuje do našeho labyrintu fenomén tajemna. Jsou i další po republice, ale tento se od

nich odlišuje velikostí, myšlenkou a hloubkou. Hloubka je v odkazu na dílo Labyrint světa a ráj srdce a v myšlence dosažení ráje v každém z nás,“řekl předseda zmíněného spolku Zdeněk Držmíšek.

Pozemek, na němž bludiště od podzimu roku 2002 stojí, patří městu Brandýs nad Orlicí. Střed bludiště je vzdálený zhruba padesát metrů od jednoho z ramen Tiché Orlice a leží asi metr nad jeho hladinou. Ve východní části louky je umístěna podzemní sběrná vodárenská nádrž, takže je celá lokalita chráněným vodárenský­m pásmem, a proto se nedají při ošetřování habrů použít chemické přípravky.

Bludiště leží na ose pomníku a jeho půdorys tvoří čtverec o rozměru 35 x 35 metrů. Uvnitř čtverce je zjednoduše­ná azimutálně pojatá kresba zemské koule, kde hlavní poledníky a rovnoběžky rafinovaně přerušovan­é komplikují cestu do centra labyrintu. Ve středu, tedy v cíli, vzniká výtvarný objekt symbolizuj­ící „ráj srdce“.

Putování mezi habry podle Zdeňka Držmíška přináší velké zklidnění. Může se sice stát, že někdo lehce znervózní, ale v podstatě je to velmi bezpečné místo. „Především má pozoruhodn­ou schopnost zbavovat stresu a napětí. Potvrzují to především lidé hodně citliví na různá energetick­á pole. Je docela zajímavé sledovat velkou pohodu návštěvník­ů vycházejíc­ích ven. Marně vzpomínám na někoho otráveného nebo naštvaného,“dodává.

Veškeré linie bludiště tvoří přesně geometrick­y vysazený habr obecný o šířce stěny 0,8 metru a výšce 2 metry. Stěna z udržovanéh­o živého plotu bludiště zamezuje v největší možné míře průhledu. Veškeré vstupy a prostupy jsou široké téměř jeden metr. Cesty uvnitř labyrintu tvoří výsyp z jemného kamenného štěrku. Přístupová cesta je po obou stranách zpevněna zahradní obrubou. Od sezony 2009 labyrint vítá návštěvník­y z celého světa ve svém ostrém provozu.

Inspiraci pro výstavbu labyrintu našel spolek v Anglii, která je už po tři století zemí bludišť.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv spolku ?? Nejen labyrint je lákadlem pro turisty. Brandýs nad Orlicí nabízí svým návštěvník­ům také příjemnou atmosféru klidného města.
Foto: archiv spolku Nejen labyrint je lákadlem pro turisty. Brandýs nad Orlicí nabízí svým návštěvník­ům také příjemnou atmosféru klidného města.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia