MF DNES

Soudce na lavici pro zločince

Soudci řeší případ kolegy Elischera. Podle obžaloby Vietnamcům za úplatky snižoval tresty.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Ksoudu dorazil obviněný soudce Ivan Elischer oblečený do obleku a na hlavě měl baseballov­ou čapku. Nezvyklou kombinaci zvolil asi proto, aby ho nikdo cestou nepoznal. Samozřejmě to mělo opačný efekt. Hned upoutal média, ale nic jim předem neřekl. I v jednací síni se nejdřív hnal do prostoru advokátů, jako by nevěděl, kde mají sedět obžalovaní.

Všechno ostatní už ale věděl a při výpovědi „školil“policii. „Necítím se být vinen,“řekl kategorick­y.

Elischer je spolu s pěti Vietnamci obžalován, že za úplatky pozměňoval tresty – zpravidla za distribuci drog. Podle obžaloby uměl hýbat s tresty nahoru i dolů.

Elischer z Vrchního soudu v Praze je zatím nejvýše postaveným soudcem, který se sám ocitl na lavici obžalovaný­ch kvůli korupci.

Proto je jeho případ mimořádně závažný. Spolu s ním stanul před soudem i jeho komplic Nguyen Quoc Hung.

Vietnamská spojka

Nguyen byl Elischerov­ou spojkou do vietnamské komunity. Soudci údajně dohazoval příbuzné odsouzenýc­h, kteří měli zájem zaplatit za snížení trestu. Elischer totiž pracoval u odvolacího senátu.

„Nguyen přislíbil Elischerov­i finanční obnos v nezjištěné výši, nejméně však jeden milion korun za to, že ovlivní řízení ve prospěch obžalovaný­ch. Elischer mu odvětil, že se pokusí, aby trest nebyl ukládaný,“konstatova­l státní zástupce Vladimír Pazourek u prvního bodu obžaloby z roku 2017. Soudce vrchního soudu Elischer měl policií nainstalov­aný prostorový odposlech přímo v kanceláři soudu, kde se s Nguyenem scházel.

Tento odposlech zachytil i moment, kdy Elischer přitakal na nabídku úplatku větou: „Dá, dobře.“

Následně Elischer vyhlásil domluvený verdikt a původní tresty od krajského soudu se snížily z deseti let na osm.

Vietnamcům Elischer zrušil i tresty propadnutí majetku a vracel zabavené peníze. Žalobce spočítal, že jeden Vietnamec na tom vydělal kromě snížení trestu ještě šest milionů korun.

Policisté dosledoval­i i jedno předání úplatku Elischerov­i ve Vietnamcov­ě autě u soudcovy vily v

Nedostatek právního vzdělání policejníh­o kapitána mě uráží. Ivan Elischer u soudu

Praze. Bylo to 31. října 2017 deset minut před devátou večer. Šlo nejméně o milion korun.

Ve dvou případech šel Elischer podle obžaloby ještě dál. Jednou napsal za Vietnamce odvolání proti trestu vyhoštění a sám si ho i odnesl do podatelny vlastního soudu.

Jindy vynesl podle žalobce vyšší trest, než měl. Obžalovaní Vietnamci si totiž korupci rozmysleli, protože jim advokát sdělil, „že to dobře dopadne“. Elischera to zřejmě naštvalo a do odposlechu řekl, „že to dobře nedopadne“. Nedopadlo. Dvěma Vietnamcům prvoinstan­ční trest zvýšil o rok.

„Byl u mě na dovolené“

Domnělý organizáto­r Nguyen byl vyslechnut jako první, ale vydržel v ohrádce s tlumočnicí jen pár minut. Připustil, že se s Elischerem znal. Elischer byl jeho hostem ve Vietnamu. „Pomáhal jsem mu na dovolené, byl v mé restauraci,“uvedl Vietnamec. Když soudkyně pokládala další a další otázky, Nguyen dál odmítal mluvit. A výslech skončil.

Obžaloba obsahuje ještě jeden pozoruhodn­ý detail. Kromě korupce žalobce Elischera viní, že Vietnamci dával údaje ze spisů.

Pazourek dohledal Elischerov­u mailovou koresponde­nci o spisech daleko do minulosti – až do roku 2014 (Elischer používal mail navi60 – obráceně jméno Ivan).

Neexistuje důkaz, že by už tehdy bral úplatky. Pokud to ale nedělal zadarmo, nabízí se otázka, zda jeho závažná trestná činnost nebyla mnohem, mnohem rozsáhlejš­í.

 ??  ?? První den procesu. Soudce Ivan Elischer na lavici obžalovaný­ch. Foto: Michal Šula, MAFRA
První den procesu. Soudce Ivan Elischer na lavici obžalovaný­ch. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia