MF DNES

Manželství pro stejná pohlaví? V roce 89 by to šlo

Předseda spolku pořádající­ho průvod Prague Pride Czeslaw Walek: Tři čtvrtiny homosexuál­ů se setkaly s nějakou formou diskrimina­ce

- — Ivana Karásková

Před padesáti lety se v New Yorku uskutečnil vůbec první průvod za práva gayů a leseb. Byl tak položen základ tradice, na kterou posléze navázali i Češi. V Praze včera začal už devátý ročník festivalu Prague Pride. Předseda pořádající­ho spolku a šéf iniciativy Jsme fér Czeslaw Walek těžko chápe, proč politici nejsou ani po roce schopni poslat do prvního čtení novelu zákona o manželství pro všechny. Podle něj mnozí lidé stále nahlížejí na LGBT komunitu jako na občany druhé kategorie.

Jaké máte pro tento názor argumenty?

S ombudsmank­ou jsme spolupraco­vali na největším průzkumu na toto téma, který přinesl zajímavé výstupy. Existuje tu jeden dost výrazný rozpor ve vnímání reality. Ačkoliv si pouhých 11 procent obyvatel Česka myslí, že jsou lesby a gayové diskrimino­váni, tři čtvrtiny respondent­ů z LGBT komunity odpověděly, že nějakou formu diskrimina­ce ve svém životě zažily. Ukázalo se také, že 96 procent z nás o manželství stojí a registrova­né partnerstv­í nepovažuje za rovnocenné.

Proč je v Česku podle vás manželství pro všechny stále tak výbušným tématem?

Sněmovna je rozdělená, ani po osmihodino­vé debatě to nikam neposunula. Někdy od politiků slyšíte opravdu neuvěřitel­né věty. Například Marek Benda, který by rád zakázal snad i rozvody, nedávno prohlásil, že chceme dovést tuto společnost až k muslimském­u mnohoženst­ví. Spolu s Markem Výborným z KDU–ČSL a Alešem Juchelkou z ANO jsou nejhlasitě­jšími oponenty. Hodně se proti nám staví také konzervati­vní aktivisté z Aliance pro rodinu.

Jakým způsobem?

Posbírali vesměs po kostelích během roku na sto tisíc podpisů. Pod naši petici se během krátké doby šesti měsíců podepsalo na sedmdesát tisíc lidí. Kdybychom pokračoval­i, jistě bychom jich nashromážd­ili ještě víc, ale my se rozhodli ukončit sběr na 1. máje. Já se ptám, proč tak zavilý odpor? 29 zemí na světě včetně všech vyspělých států Evropy manželství uzákonilo, což obnáší asi miliardu lidí. A stalo se něco? Zřítil se nějaký dům? Svět jde dál.

Pořád je pro homosexuál­ní páry možnost zařídit si sňatek v cizině, jako jste to učinil vy.

To sice ano. My jsme se vzali v Holandsku, ale co to řeší, když v Česku vztah s mým manželem soud neuznal? Nejde jen o teoreticko­u debatu, manželství pro všechny se týká stovek tisíců lidí v zemi včetně rodin a přátel LGBT osob. Nedávno jsme dostali krásná videa od dvou holek, které se registrova­ly v Olomouci, a od dvou kluků ze středních Čech. Ti lidé se skutečně mají rádi a zažívají příkoří, protože je většinová společnost neakceptuj­e.

Průzkumy ale mluví jinak.

Jinak než politici, a to mě právě štve. Myslím, že kdyby to někdo navrhl do občanského zákoníku hned po revoluci v roce 1989, tak to projde. Tehdy byla úplně jiná atmosféra.

Nedávné výtržnosti v Polsku, kde duhový průvod v Bělostoku vyvolal násilnosti, svědčí o tom, že v zemi vašich krajanů jsou LGBT lidé v daleko obtížnější situaci.

Bohužel. Mají tam před volbami, a tak to v poslední době ještě eskalovalo. Katolická církev ostře vystupuje proti lidem menšinové orientace, což má samozřejmě dopad na věřící. Její představit­elé dokonce pochválili násilníky za to, že chrání tradiční hodnoty, a vůbec je nezajímalo, že to dělají násilím. Já vyrostl v Třinci, ale šest let jsem studoval v Krakově a v jednu chvíli jsem uvažoval, že se tam usadím. Pak mě osud zavál do Prahy a jsem tomu rád. Na druhé straně taková akce vyvolá protiakci, takže se teď i v Polsku otevírá debata, zda lze mlátit lidi za to, kým jsou.

 ?? Foto: T. Krist, MAFRA ?? Czeslaw Walek „Církev v Polsku vystupuje proti lidem menšinové orientace.“
Foto: T. Krist, MAFRA Czeslaw Walek „Církev v Polsku vystupuje proti lidem menšinové orientace.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia