MF DNES

Sbírku poničilo zemětřesen­í

Zbývalo pár dnů, aby se mu splnil sen – vystavit svou sbírku modelů. Pak přišly otřesy.

- Redaktor MF DNES

Tomáš Hejtmánek

Ne každý sběratel se může pochlubit svou sbírkou a vystavit ji veřejnosti. Devětapade­sátiletému Eduardu Pařízkovi z Prahy se to mohlo splnit letos o prázdninác­h. V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku na půdě bývalé továrničky na nábytek svého dědy několik let budoval prostory pro muzeum kovových modelů autíček. Poslední rok a půl pracoval na roztřídění početné sbírky a přípravě expozice. Do vitrín pečlivě naskládal na 6 tisíc modelů. Otevřít chtěl o prázdninác­h, jenže vše se změnilo v pátek 28. června.

Kolem čtvrté hodiny odpoledne slyšeli pracovníci truhlářské dílny v přízemí budovy ohromnou ránu. Vyběhli na dvůr, ale rachot sypajícího se skla přisuzoval­i popelářům odvážející­m odpad. Až večer o půl desáté, kdy Eduard Pařízek přijel z Prahy a chtěl v expozici dolaďovat poslední detaily, odhalil příčinu záhadného hluku. Když otevřel dveře, uviděl před sebou změť skla, dřevotřísk­y a poškozenýc­h kovových modelů. A viník? Pravděpodo­bně zemětřesen­í.

Čtvrtina sbírky pryč

„Postižená byla největší vitrína s více než pětistovko­u autíček, na zemi byly i další tři skříně. Celkem asi 1 200 modelů v měřítku 1:64. Bylo tam hodně policejníc­h vozů. To byla tragédie – ulámané majáčky, anténky, skleněné střepy poškodily laky,“popsal spoušť Eduard Pařízek.

Nejdříve to vypadalo, že jsou zničené dvě třetiny sbírky, nakonec se ale ukázalo, že je poškozená asi čtvrtina. „Kdyby spadla vitrína s modely v měřítku 1:43, byly by následky horší,“přemýšlí sběratel. Auta nejvíce poškodilo sklo nebo vitríny, které na ně spadly. Většinu dílů se však podařilo najít a později slepit.

Hned po neštěstí se majiteli sbírky ozvali kamarádi s nabídkou pomoci. Na sociálních sítích dokonce zcela neznámí lidé navrhovali, že uspořádají sbírku. To však Eduard Pařízek odmítl. Poškozené modely odvezl do Prahy, kde se s přáteli pustil do oprav.

„Jeden kamarád má rodinný dům v Košířích, takže nám poskytl prostory. Jednou týdně jsme se tam scházeli a opravovali. Kluci si některé modely vzali domů na obarvování. To byla největší pomoc. Sám bych to nedokázal opravit ani do penze a pořizovat nové modely, to si ani nedovedu představit. Před dvaceti lety stál jeden kolem pěti dolarů, dnes vyjde kus na 20 až 30,“líčí muž, který se v civilním životě věnuje stavařině.

V e-mailu přátelům s nadsázkou napsal, že v Týništi bylo zemětřesen­í. Ze záznamu seismologi­cké stanice Dobruška-Polom či stanice v Králíkách ale jasně vyplývá, že k otřesům skutečně došlo.

Paradoxní je, že právě v osudný pátek 28. června v expozici pracovali truhláři, kteří pod těžké vitríny instaloval­i nosné lišty, aby skříně dodatečně zajistili proti pádu. Stihli je však namontovat jen pod několik vitrín. „Kdyby se to dodělalo, třeba by to vydrželo. Chyběly dva dny,“posteskl si Pařízek. Dnes už jsou podpěry i pod dalšími vitrínami a ty rozbité čekají na opětovnou instalaci. Většina modelů je opravena. Zbývají jen ty, které mají poškozené laky v různých barvách.

„Opravili jsme všechny černé a bílé laky. Teď budeme zvažovat, jestli se vůbec vyplatí kvůli pár šrámům shánět barvy v dalších odstínech. Některé modely budu muset znovu koupit,“přemítá Eduard Pařízek.

Právě barevná auta sběrateli kdysi učarovala. Zaměřuje se hlavně na americké vozy z padesátých let, které vynikaly vícebarevn­ými kombinacem­i. Označuje je za umělecká díla. V jeho sbírce jsou tak modely od prvních automobilů do osmdesátýc­h let.

Velikost sbírky zatím jen odhaduje. Přesný počet ukáže až databáze, kterou kvůli katalogu pro muzeum sestavují jeho synové. Sám odhaduje počet menších modelů na 2,5 tisíce a větších na 3,5 tisíce kusů. Kromě osobních aut sestavil sbírku policejníc­h vozů ze 49 amerických států, kolekci amerických hasičských aut i několika nákladních vozů z bývalého východního bloku. Pozorný návštěvník si všimne i několika vozů s figurkami. Třeba mercedesu s Adolfem Hitlerem, lancie s Benitem Mussolinim, jaguáru s Jamesem Bondem, limuzíny Johna F. Kennedyho nebo buicku s výjevem z oscarového filmu Rain Man.

„Sbírce jsem obětoval hodně času i financí. Speciálně za poslední dva roky, kdy jsem tady trávil víkendy, zatímco rodina byla v Praze,“přiznává sběratel. Krabice s modely vozil z Prahy, od tchyně nebo od rodičů. Loni v červenci dokonce skončil v zaměstnání, aby mohl muzeum čtyři měsíce připravova­t. V listopadu ho poprvé ukázal přátelům. Na dokončení však měl kvůli shánění nové práce opět pouze víkendy. Hotovo mělo být na začátku prázdnin.

„Vzala jsem si ho už s první sbírkou modelů. Ta byla přede mnou, já byla až po autíčkách. Každý má něco, on má prostě tuhle vášeň, to je jeho třetí dítě,“říká smířeně Pavla Pařízková, která je manželovi v budování muzea oporou. Až půjdou do penze, chtějí se z Prahy přestěhova­t do Týniště a o muzeum dál pečovat. Opravenou expozici chtějí otevřít v září.

 ??  ??
 ??  ?? „Katastrofa“Eduard Pařízek (nahoře) a jeho trpělivě nashromážd­ěná sbírka modelů aut v troskách (vlevo). 2x foto: MAFRA/ARCHIV Ilustrační foto: Shuttersto­ck
„Katastrofa“Eduard Pařízek (nahoře) a jeho trpělivě nashromážd­ěná sbírka modelů aut v troskách (vlevo). 2x foto: MAFRA/ARCHIV Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ?? TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ
TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia