MF DNES

Na Moravě vyvíjejí nové víno pro matky i řidiče

- — Jana Fuksová

KUNOVICE Bude chutnat ženám, kojícím matkám i těm, kteří mají alkohol zakázaný od lékaře. Vinaři, technologo­vé a vědci z Rakvic, Kunovic a Prahy teď testují novinky, které by na trh měly přijít do tří let. Sortiment nabízených vín chtějí rozšířit o nealkoholi­cké víno obohacené o zdraví prospěšné antioxidan­ty a také o víno s nízkým obsahem alkoholu.

Víno bez alkoholu už šest let připravuje uznávaný vinař a odborník Miloš Michlovský, majitel firmy Vinselekt z Rakvic, který byl v tomto směru průkopníke­m v České republice. Nový druh vína prodává i řidičům nebo mladým lidem, kteří konzumaci alkoholu odkládají na pozdější věk.

Na ojedinělém projektu s ním pracují biotechnol­ogové z firmy EPS biotechnol­ogy v Kunovicích a vědci z Ústavu biotechnol­ogie Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze. Jen státní Technologi­cká agentura ČR do projektu vložila devět milionů korun.

„Je to nadčasová věc. Do nealkoholi­ckého vína chceme dostat více koncentrov­aných antioxidan­tů, které bychom získali z pevných částí rostlin,“prozradil Michlovský.

Pevnými částmi myslí odpad, který při výrobě vína vzniká a obsahuje velké množství antioxidan­tů. Stopečky vinné révy a letorosty, laicky řečeno, vyluhují technologo­vé v alkoholu odstraněné­m z vína a získají tak extrakt bohatý na tyto látky. Pak část zase vrátí do vína s nulovým obsahem alkoholu. Výsledkem bude nealkoholi­cké, a navíc zdraví prospěšné víno.

Kunovičtí výzkumníci pracují také na tom, aby menším pěstitelům, kteří si nemohou dovolit koupit nákladné zařízení na odalkoholi­zování vína, přinesli alternativ­u. Bude mít podobu speciálníc­h kvasinek, které mají schopnost dokvasit víno do nízkého stupně alkoholu.

„Cílem je dodat na trh další produkt typu cider nebo beer mix, který by byl odvozený od vína,“naznačil Vít Paulíček z firmy EPS biotechnol­ogy.

Technologo­vé budou jediní v republice, kdo vinařům tento produkt nabídne.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Vinařská legenda Miloš Michlovský a přístroj na odalkoholi­zování vína, nealko víno.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Vinařská legenda Miloš Michlovský a přístroj na odalkoholi­zování vína, nealko víno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia