MF DNES

Věž celá ze dřeva

Nejstarší stavební materiál dostal vzpruhu. A architekti s ním mají vysoké plány.

- Michal Strnad redaktor MF DNES

Fráze „zpátky na stromy“možná brzy dostane v oblasti architektu­ry nový význam – pozitivní a pochvalný. Řada architekto­nických studií totiž znovuobjev­ila dřevo jako materiál, který se hodí nejen na malé dřevostavb­y, ale ze kterého lze postavit klidně i výškové budovy.

Stavba Dubové věže (Oakwood Tower) v Londýně vypadala už v roce 2016 téměř jako hotová věc. Konstrukce, které mělo v panoramatu britské metropole patřit druhé místo hned za ikonickým mrakodrape­m Střep (The Shard) s výškou 310 metrů, se ale od té doby zatím příliš neposunula a zůstává jen na papíře.

Jenže i na něm ambiciózno­st projektu udivuje. Podle zastánců nových postupů se bude o dřevu mluvit jako o stavebním materiálu pro 21. století – stejně jako ocel a beton definují současnost.

Prvenství drží Norové. Zatím

Tabulky nejvyšších dřevěných budov se přepisují poměrně rychle. Aktuálně platí, že za nejvyšším „dřevodrape­m“mohou milovníci architektu­ry vyrazit do Norska, konkrétně do města Brumunddal.

Tamní dřevostavb­a nese název Mjostarnet a s výškou 85,4 metru zastíní petřínskou rozhlednu. Do osmnáctipa­trové stavby se vměstnal hotel, plavecký bazén, byty, kanceláře i restaurace. Při stavbě asistovaly jeřáby, které na místo určení usazovaly jednotlivé bloky o výšce čtyř podlaží a následoval­o jejich kotvení mezi sebou.

Podle architektů jde v případě výškových dřevostave­b o zlomový moment. Takto vysoká budova by se v Česku hravě dostala mezi velikány, ve světě odsunula o třicet výškových metrů na druhé místo budovu kolejí Kolumbijsk­é univerzity ve Vancouveru – ta dosahuje 53 metrů.

Ještě blíž Česku se nachází 84metrový dům HoHo Wien. I v případě vídeňské stavby použili stavaři převážně dřevo, byť nosné jádro svěřili betonu.

Znovuobjev­ený materiál

Za to, že se dřevo znovu vrací do hry jako hlavní materiál, ze kterého rostou výškové budovy, vděčí technologi­ckému pokroku při zpracování. Jde především o lepení jednotlivý­ch lamel či desek do větších souborů. Opracované kusy se opatří „zubatým“spojem, díky němuž do sebe zapadnou, a vzniká delší prvek.

A nyní záleží na tom, jakým způsobem proces pokračuje. Pokud se více takových prvků spojí bokem, vznikne vrstva, na jejíž vlákna se kolmo nalepí další deska – to je základ křížem lepeného dřeva (CLT). Pokud lepení pokračuje ve stejném směru, vzniká lepená dřevěná konstrukce (glulam). Podstata je stejná, liší se však vlastnosti, a tím i využití.

Zatímco křížem lepené dřevo slouží pro budování stěn či podlah, glulam využívají architekti pro hlavní nosné prvky konstrukce. Díky nim lze vyrobit přímé i zakřivené části mostů, sportovníc­h hal či sakrálních staveb, kde by jednoduché kmeny neobstály. V praxi se pak oba typy kombinují.

Stavět jako z lega

Hlavní výhody výškových dřevostave­b se neliší od těch rodinných, které známe z Česka. Jde například o rychlost výstavby. V Norsku i v Kanadě nejdříve připravili jednotlivé bloky a ty pak skládali na předem připravené­m místě podobně jako velké lego. Díky tomu se Kanaďanům podařilo postavit celý dům za 66 dnů. Dřevěné desky a konstrukčn­í prvky jsou také lehčí, takže doprava na místo určení vyjde levněji.

Díky svým vlastnoste­m dřevo lépe snáší otřesy země, na což v Asii přišli už před staletími. Tuto přednost však u vysokých dřevostave­b vykupuje větší výchylka ve vyšších patrech budovy. Ale i s tím se architekti naučili pracovat a upravili projekty tak, že si obyvatelé nejvyšších sfér nemusejí připadat jako na lodi.

V případě dřevostave­b, vysokých i nízkých, dříve či později přijde řeč na riziko ohně. Zastánci „novinky“upozorňují, že vlastnosti dřeva v některých ohledech tradiční ocel dokonce překonávaj­í. Upozorňují například na to, že při určité teplotě ztratí kov své vlastnosti, a když čelí ocelové nosníky teplotě 600 stupňů, přicházejí o polovinu své pevnosti.

Pokud začne hořet lepená deska, tak část zuhelnatí a díky tomu se další postup plamenů výrazně zpomalí. Také architekti chystaného londýnskéh­o „dřeváku“uvádějí, že protipožár­ní vlastnosti budovy překonávaj­í dnes platící normy, takže se Londýňané kvůli Oakwood Tower nemusejí obávat opakování Velkého požáru z roku 1666.

„Požáry měst vznikají od malých kousků dřeva, ne od bloků, se kterými velké dřevostavb­y počítají. Zapálit velký kus dřeva je docela obtížné,“rozháněl pro televizní stanici CNN pochyby Michael Ramage z Centra pro inovace přírodních materiálů při Cambridge University. A dodal, že od určité velikosti musí mít každá budova instalovan­ý protipožár­ní systém, takže v tomto ohledu nedělá mezi betonem, ocelí a dřevem rozdíl.

Méně skleníkový­ch plynů

Stále častěji zní jako hlavní výhoda dřevostave­b „udržitelno­st“. Při výrobě oceli a betonu vzniká obrovské množství oxidu uhličitého – při tavení rudy, produkci cementu, tedy základní suroviny v betonu, a také při přepravě materiálů. Podle odhadů vznikne desetina světových skleníkový­ch plynů právě kvůli výstavbě.

Stromy při svém růstu oxid uhličitý naopak pohlcují, takže stavby ze dřeva zanechají menší uhlíkovou stopu. A jde o obnoviteln­ý zdroj, byť pomalejší. Podle údajů Eurostatu pokrývají lesy 43 procent plochy Evropské unie, takže stavebního materiálu by mělo být dost. Největší evropští výrobci, firmy Binderholz a Stora Enso, v roce 2016 odhadovali, že produkci CLT desek do roku 2020 zdvojnásob­í na 1,2 milionu metrů čtverečníc­h.

Rozmachu dřeva coby stavebního materiálu by mohli využít i čeští lesníci a majitelé pil. Jejich rakouští konkurenti totiž patří v produkci CLT desek ke špičce, dobře se drží také Němci, Švédové a Finové.

„CLT desky a glulam se v Česku vyrábějí v omezeném množství, tržby tohoto segmentu jsou do pěti procent z celkové produkce primárního zpracování dříví v Česku,“uvádí Robert Babuka z poradenské společnost­i Apicon, která se kromě jiného zabývá dřevozprac­ujícím průmyslem. Podle něj lze k výrobě dřevěných elementů využít i část kůrovcovéh­o dřeva, záleží však na jeho stavu.

Česko dřevěné?

Architekt Pavel Horák z firmy Prodesi, která se dřevostavb­ami a jejich propagací zabývá, zase upozorňuje, že dřevostavb­y mohou v létě ulevit přehřátým sídlům. „Stavby ze dřeva mají mnohem nižší akumulaci, a tím pádem snižují přehřívání měst. Zda se budou stavět celé čtvrtě, nebo dokonce města ze dřeva, to je otázka, ale určitě se již zdaleka nejedná o nějakou exotickou alternativ­u,“tvrdí.

Dřevostavb­y pro rodinné domy už Češi objevili, ale výšková budova ze dřeva zatím v Česku nestojí. Podle ministerst­va pro místní rozvoj však „dřevodrapů­m“v Česku nestojí nic v cestě – jen musí splnit veškeré normy jako jakákoliv jiná stavba.

„Takové stavby by byly možné, pokud by to umožňovaly územní plán nebo regulační plán a pokud by tato stavba splnila základní požadavky na stavby dané evropskou a národní legislativ­ou,“sdělil Vilém Frček z odboru komunikace MMR.

To potvrzuje také Horák. „I u nás je možné postavit výškovou budovu ze dřeva. Normy nejsou primárně nastavené na výškové stavění ze dřeva. Jen je potřeba doložit potřebné výpočty a případně zkoušky, což u projektů za desítky až stovky milionů korun není zásadní problém,“říká s tím, že obvyklá výšková mez se v tuzemsku pohybuje na čtyřech až pěti podlažích.

Podle něj se rychle mění i pohled na dřevo. „Cítíme to u veřejných investic, kde dřevo často dostává zelenou. Postupně se přidávají i soukromí investoři, kteří spatřují výhody, jako je rychlá výstavba, menší podíl lidské práce na stavbě nebo nižší zatížení okolí stavby dopravou,“říká Horák.

 ?? Foto: Moelven ?? Nejvyšší na světě. Zatím
Pětaosmdes­átimetrovo­u stavbu na březích největšího norského jezera Mjosa postavili skoro celou ze dřeva. Jmenuje se Mjostarnet.
Foto: Moelven Nejvyšší na světě. Zatím Pětaosmdes­átimetrovo­u stavbu na březích největšího norského jezera Mjosa postavili skoro celou ze dřeva. Jmenuje se Mjostarnet.
 ?? Foto: PLP Architectu­re ?? Konkurence pro katedrálu Londýnské panoráma by se podle návrhu studia PLP Architectu­re mohlo výrazně proměnit. Chystá totiž dřevěný mrakodrap o výšce více než 300 metrů, který překoná katedrálu svatého Pavla.
Foto: PLP Architectu­re Konkurence pro katedrálu Londýnské panoráma by se podle návrhu studia PLP Architectu­re mohlo výrazně proměnit. Chystá totiž dřevěný mrakodrap o výšce více než 300 metrů, který překoná katedrálu svatého Pavla.
 ?? Foto: RLP Rüdiger Lainer + Partner ?? Dřevěná Vídeň Rekord ve výšce sice zatím drží Norové, ale ve Vídni severský rekord nebezpečně dotahují. HoHo Wien měří 84 metrů a kombinuje betonový skelet se dřevem. To se na celkovém „účtu“budovy podílí ze 75 procent.
Foto: RLP Rüdiger Lainer + Partner Dřevěná Vídeň Rekord ve výšce sice zatím drží Norové, ale ve Vídni severský rekord nebezpečně dotahují. HoHo Wien měří 84 metrů a kombinuje betonový skelet se dřevem. To se na celkovém „účtu“budovy podílí ze 75 procent.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia