MF DNES

Propouštět nebudeme

Podle Bohdana Wojnara Škoda Auto vidí chmury, ale zatím žádné kroky nechystá

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Po letech růstu přichází na automobilo­vý průmysl ochlazení. Od ledna do června se v Evropě prodalo o 3,1 procenta méně osobních vozů než ve stejném období loni. V Česku za prvních sedm měsíců padly prodeje dokonce o 9,13 procenta. Domácí Škoda Auto se zatím potýká spíše s nedostatke­m výrobních kapacit. Člen představen­stva Bohdan Wojnar sice tvrdí, že pro velkou recesi není důvod, ale cítí, že český autoprůmys­l je na vrcholu a už není kam dál stoupat.

Volkswagen v Bratislavě oznámil po 10 letech propouštěn­í, odchází 3 000 lidí. Je to znak nějaké krize v autoprůmys­lu? Dá se propouštěn­í čekat i v Česku?

Z jedné konkrétní situace v jednom závodě bych nějakou krizi nevyvozova­l. Je třeba přemýšlet v širším kontextu. Jsem přesvědčen, že zde není důvod pro nějakou rozsáhlou krizi podobnou té z roku 2008, ze které však automobilo­vý průmysl vyšel ještě relativně dobře. Důvody pro určité chmury ale samozřejmě existují. Ať už jde o vztahy mezi USA a Čínou, či mezi USA a Evropou. Případná cla by určitě měla vliv i na průmysl v Česku. Další věcí je brexit, který by mohl také znamenat nějakou lokální recesi. Určité ochlazován­í poptávky je znát i v Německu. Na druhou stranu je ale mnoho jiných zemí, kde poptávka neklesá, nebo dokonce roste. Pro hlubokou recesi tak není důvod. To, že jsme na vrcholu výroby aut v Česku, a nejde jen o Škodovku, ale všechny členy Sdružení automobilo­vého průmyslu, je ale celkem jasné. Ekonomický potenciál je zejména z pohledu pracovní síly vyčerpaný. Škodovka by jednoznačn­ě potřeboval­a další výrobní kapacity.

Bude tedy Škoda Auto v následujíc­ích 12 měsících spíš lidi nabírat, nebo propouštět?

Za posledních devět let jsme přijímali velké množství zaměstnanc­ů. Brzy otevřeme novou lakovnu, rosteme v oblastech, které jsou pro další rozvoj nezbytné, jako je technický vývoj, potřebujem­e kvalifikov­anou pracovní sílu pro celokoncer­nový projekt v Indii a další profese. Takže budeme spíš nové zaměstnanc­e stále hledat.

V posledních letech nezaměstna­nost klesala a zaměstnanc­i se sháněli stále obtížněji. Je to obtížnější, nebo snazší než třeba před rokem?

Snadnější to určitě není, protože nůžky mezi počtem volných pracovních míst a počtem nezaměstna­ných se v posledních dvou třech letech stále rozevíraly. Škodovka se ale nerozhlíží jen v Česku, jsme aktivní na Slovensku, díváme se, jak vypadá polský trh. Hledáme ale i jinde, o čemž svědčí, že u nás pracuje 48 národností.Nedávno jsme otevřeli novou budovu pro IT specialist­y, kterých v Praze pracuje už kolem dvou set. Změny v autoprůmys­lu budou velké, a musíme se proto dívat na kompas změny profesí. Střelka se teď vychyluje a je třeba dobře reagovat.

Jaké profese je nejtěžší obsadit? Obecně se říká, že je hlad po IT a technicích.

Rozšiřujem­e technický vývoj, hledáme IT specialist­y, kteří se umí dobře pohybovat v digitální oblasti. Je to tak hodně o partnerstv­í, jiných formách spolupráce. V minulém měsíci jsme například otevřeli IT kompetenčn­í centrum SAP v pražských Holešovicí­ch, neboť oblast IT společnost­i Škoda Auto postupně přebírá v celokoncer­novém měřítku stále větší díl odpovědnos­ti za nové úkoly v oblasti SAP aplikací.

Dá se nějak vyjádřit, odkud získáváte zaměstnanc­e?

Doby, kdy jsme mohli zaměstnanc­e jen pasivně přijímat, jsou nenávratně pryč. V některých oblastech musíte jít až do jejich komunit, získat si jejich důvěru. Kampaň musí být velmi interaktiv­ní, zajímavá, autentická, aby zaujala. Není to o tom, někam vyvěsit inzerát a čekat.

Udělal jsem si statistiku. V roce 2000 měla Škodovka 22 588 zaměstnanc­ů, kteří vyrobili 450 910 aut (19,96 auta na zaměstnanc­e). V roce 2016 28 373 zaměstnanc­ů vyrobilo 756 737 vozů (26,67). Samozřejmě jsou v tom započítáni i lidé pro výrobu komponentů, učni apod. Ale zjednoduše­ně spočítáno na zaměstnanc­e roste počet vyrobených vozů. Co za tím stojí?

Reálně je to asi ještě víc, protože nevyrábíme jen vozy, ale v posledních letech narostla výroba motorů a převodovek a zároveň se mění struktura profesí. Máme větší počet míst v technickém vývoji, IT, digitálníc­h technologi­ích atd. Investujem­e do automatiza­ce, robotizace. Máme dnes několik tisíc robotů. Určitě jsme zvýšili produktivi­tu práce a přidali k tomu spoustu dalších novinek, například systémy prediktivn­í údržby, abychom dokázali včas odhadnout, kde se může objevit problém, a včas na něj reagovat bez ohrožení výroby.

Jak se automatiza­ce projevuje na zaměstnano­sti? PriceWater­house Coopers odhaduje, že do roku 2035 nahradí automatizo­vané systémy až 30 procent pracovní síly. Jak to vidíte vy?

Neměli bychom se dívat pouze na výrobu. Stejně tak se mění profese v kanceláříc­h. Všechno, co je rutinní, představuj­e potenciál pro změnu. Týká se to celé řady profesí. Stále bude stoupat poptávka po profesích, které budou vyžadovat kreativní přístup. V automatiza­ci ale obecně nevidím velké ohrožení zaměstnano­sti. Výzva je pracovat s tím. Identifiko­vat profese, které se budou měnit. Jedná se o kontinuáln­í proces. To se děje neustále. V historický­ch začátcích jsme měli třeba truhláře, kteří dělali dřevěné karoserie. To už je minulost a zaměstnano­st neklesla, naopak. Důvody k zavádění automatizo­vaných systémů nejsou jen ekonomické, je to i o ergonomii, odstranění namáhavé práce. Na linkách již nemusí přibývat robotů, kteří budou dělat konkrétní úkol sami – ti už dnes třeba zčásti nahradili svářeče. Ale velkým trendem bude zavádění kooperujíc­ích robotů, které budou na konkrétním úkonu s člověkem spolupraco­vat.

Bude se ještě navyšovat stupeň automatiza­ce, nebo jsou v některých fázích výroby lidé i do budoucna nenahradit­elní?

Technologi­e pro mě nemají hranice. Technologi­e se stále rozvíjejí. Potenciál tady je, ať už v manuálních, rutinních dělnických, ale i kancelářsk­ých profesích. Ale neznamená to ohrožení zaměstnano­sti.

V autoprůmys­lu je tématem číslo jedna elektromob­ilita. Co brání jejímu většímu rozvoji?

V Česku jde především o infrastruk­turu, dobíjecí stanice. Věříme tomu, že pokud nevyužijem­e víc evropských prostředků, budou nám tu chybět dobíjecí body. Poměr by měl být 1:10, tedy na jeden nabíjecí bod 10 elektromob­ilů. Potřebujem­e tedy mít do roku 2030 okolo 25 000 nabíjecích bodů, neboť předpoklád­áme, že během následujíc­ích deseti let se zvýší počet elektromob­ilů na čtvrt milionu. Zatím uvolněné prostředky nestačí. Tady je pomoc státu nezbytná. Autoprůmys­l odvádí v Česku na dani z příjmu a pojištění zhruba 70 miliard korun ročně, a to bez DPH a dalších efektů. Máme proto právo žádat aktivní spoluúčast státu při podpoře elektromob­ility.

Co si myslíte o dotacích na elektromob­ily?

Vláda schválila 1,2 miliardy Kč pro budování dobíjecí infrastruk­tury z peněz EU, poskytuje dotace na nákup elektrovoz­ů pro obce a pro podnikatel­e, nikoliv ale pro fyzické osoby. Česká vláda rozumí, kterým výzvám automobilo­vý průmysl právě teď čelí, a my vítáme její aktivní zapojení, se kterým jsme se setkali. Dokázali jsme společně už několik věcí, například že se elektrická auta mohou registrova­t zdarma a podobně. Na druhé straně od státu potřebujem­e ještě větší podporu, například postupné odstranění administra­tivních a provozních překážek, které rozvoji elektromob­ility především u firemních zákazníků brání. Musí být i v zájmu státu spoluutvář­et industriál­ní politiku s cílem i do budoucna zajistit podmínky pro generování dostatečný­ch daňových příjmů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia