MF DNES

Když nás opouští humor, zbývá sarkasmus

- Antonín Rašek sociolog

Dnes se uskuteční poslední rozloučení s Václavem Kotkem. Hercem a manažerem Divadla Járy Cimrmana. Se scénou spojil pětačtyřic­et let. Kdyby byl románovým hrdinou Boženy Němcové, asi by o něm napsala – šťastný to muž! Mohl se těšit z laskavého humoru, který těží z českého ironického pohledu na svět i na vlastní zemi, že „není nutno, aby bylo přímo veselo“.

Když někdo odejde z tohoto druhu kumštu, svádí to k tomu, zamyslet se nad humorem v našem životě. Co pro nás znamená, když o Češích Reinhard Heydrich řekl, že jsme smějící se bestie. Nečekal, co se stane, když se na moment smát přestaneme. A že nám humor pomáhá přežít.

Snad málokterý národ, možná s výjimkou Židů, dává přednost humoru vlastnímu. Asi proto, že je tak bohatě rozčleněný.

Hranice naší země nejvíc překročil Haškův Švejk. Drsný jako každá válka, ale čtenářsky zajímavý pro všechny, s výjimkou duší příliš citlivých, i když by je mohlo zaujmout varování, aby se nestřílelo tam, kde jsou lidi, jakkoli ten výrok v nedokončen­ém románu těžko hledat.

Na druhém pólu jsou všem srozumitel­ní Jiří Voskovec s Janem Werichem, s výjimkou těch, jímž jdou pod kůži svým intelektem. Werich trochu zjemněl s Miroslavem Horníčkem, ten si to zase vynahradil s Milošem Kopeckým.

A mezi těmito velikány jsme se smáli s poetickými Jiřími, Suchým a Šlitrem. Stejně tak se středoškol­ským humorem poznamenan­ým Miroslavem Šimkem a Jiřím Grossmanne­m. Těch Jiříků jsme měli v českém humoru požehnaně.

I když vědomě vynecháme snad stovku jmen, která by si v souvislost­i s humorem a komikou zasloužila zmínku, ještě na jednoho Jiřího zapomenout nelze. Na satirika Jiřího Haussmanna. Jestli si totiž dnešní doba zasluhuje nějaký druh humoru, je to až sarkastick­á satira. Podněty pro ni najdeme dennodenně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia