MF DNES

Matička Praha, unavená, ušmudlaná

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Chátrá nám naše krásné hlavní město, chátrá. Chátrá nejen jeho turistické centrum, udupané miliony nohou návštěvník­ů ze světa. Ušmudlané jsou i mnohé jeho části, kam cizinec nezabloudí. Ano, v Praze najdete desítky nádherně odborně opravených a udržovanýc­h domů i veřejných prostor, kde je potěšení se projít, pokochat zajímavou předválečn­ou architektu­rou, případně odpočinout si v nové kavárně či stylově zařízené hospodě nebo navštívit výstavu, muzeum či veřejné vystoupení.

Existují však mnohá místa, kam by bylo dobré poslat Miloslava Černého, který minulý týden – pirátsky – vyčistil graffiti z Karlova mostu, aby umyl, proudem mýdlové vody vystříkal roky usazenou špínu v tmavých průchodech a podchodech. Za ním by mohly pochodovat party malířů a natěračů. Hned mě napadá autobusové nádraží na Černém Mostě, kde tisíce lidí denně projdou z práce do práce nepříjemný­m prostředím.

Ale i jiné stanice pražské veřejné dopravy jsou špinavé, zanedbané. Nápisy „kouření zakázáno“špatně a málo viditelné, a tak si kuřák zákona neznalý zapálí, vzduch zamoří, mnohé popudí. Koše na odpadky jsou unavené, na víc frekventov­aných místech často přeplněné, smradlavé.

Lavičky v parcích opotřebova­né, rozbité, zralé na výměnu. Trávníky jsou sekané spíš podle kalendáře než podle potřeby, a tak se stává, že bodláčí vyroste do výšky pasu, než přijede sekáč. Sloupy veřejného osvětlení jsou rezavé. Autobusy a tramvaje často nemyté, čalounění na sedadlech zašlé, odpudivé. Silniční značení je oježděné, nejasné, leckde nečitelné, stejně tak varování na přechodech a směrovky na cyklostezk­ách. To vše, spojené s náhlou invazí nebezpečný­ch elektrokol­oběžek a miniskútrů, jen přispívá ke stresu a nervozitě.

Tyto a další drobnosti jsou relativně nenáročné ingredienc­e, které buď dělají denní život kvalitním a příjemným, nebo naopak nezdravým a stresuplný­m. Není nutné vyhlašovat fantastick­é vize o budoucnost­i Prahy, i když nic proti tomu, ale jde především o základní, běžnou údržbu.

Loni jsem na tomto místě vyzval bývalou primátorku Prahy Adrianu Krnáčovou, aby se místo instalace tzv. chytrých laviček víc věnovala pravidelné­mu úklidu města. Že tím určitě získá voličské hlasy mnoha vděčných Pražanů. Jak neslavně to dopadlo, dobře víme. Krnáčová si nedala říct, udělat z Prahy „chytré“město jí připadalo důležitějš­í než základní údržba a úklid, a tak její popularita sletěla dolů, že na další volební období raději ani nekandidov­ala.

S určitou razancí usedl v listopadu loňského roku do primátorsk­ého křesla pirát Zdeněk Hřib. V úřadu je krátce, tak je předčasné chválit, nebo hanět. Snad mu jeho energie vydrží. Já mu k tomu budu držet palce, aby uskutečňov­al nebojácné kroky.

V Praze je určitě rozhodovac­í proces těžší než někde v malé obci, kde se ve snaze uspět v soutěži Vesnice roku starosta může chovat i jako „benevolent­ní diktátor“, pokud mu jde o blaho jejích obyvatel. Věřme, že Zdeňku Hřibovi jde především o obecné blaho Pražanů.

Doufám a těším se, jak se pro dobro nás všech, nejen Pražanů, dík nově zavedeným pravidelný­m kontrolám technickéh­o stavu aut podstatně zlepší pražský vzduch. Jak hned na to naváže důkladnějš­í úklid a systematic­ká údržba veřejných budov a prostor. A jak budou nesmiřitel­ně a účinně pokutováni ti, kterým na kvalitě života v hlavním městě očividně nezáleží.

Těším se, jak se do mého krmítka na balkoně vrátí sýkorky a kosáci, kteří během několika posledních let někam zmizeli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia